V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σελίδες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Εκδρομή της Φυσιολατρικής Ομάδας Ερμιονίδας σε Στυμφαλία – Ολίγυρτο – Μικρή Ζήρεια

  Το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012, η Φυσιολατρική Ομάδα Ερμιονίδας διοργανώνει εκδρομή – εξόρμηση σε Στυμφαλία – Ολίγυρτο – Μικρή Ζήρεια.


Λίμνη Στυμφαλία:

Οι ορεινοί όγκοι του Ολίγυρτου, της Μικρής και Μεγάλης Ζήρειας , του Μαυροβούνιου και του Γερόντιου όρους μοιάζουν ν’ αγκαλιάζουν ολόγυρα τη λεκάνη της Στυμφαλίας.
Ο τόπος ήταν πασίγνωστος στο πανελλήνιο από τους αρχαίους χρόνους. Η ηρωική μυθολογία περιγράφει σύμφωνα με τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο «Ως έκτο άθλο, ο βασιλιάς της Τίρυνθας, Ευρυσθέας, επέβαλε στον Ηρακλή να αφανίσει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, τα σαρκοφάγα και ανθρωποφάγα πουλιά που είχαν πολλαπλασιαστεί στα δασώδη κράσπεδα της παρά την πόλη Στύμφαλο λίμνης».

Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο της αρχαίας Στυμφάλου. Μάλιστα πλέκει εγκώμια για το επίχρυσο άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος, ενώ περιγράφει ανάγλυφες παραστάσεις με τις όρνιθες και μαρμάρινα γλυπτά γυναικών με πόδια ορνίθων.
Οι Στυμφάλιοι –Αρκάδιοι στην καταγωγή- αναφέρονται στα Ομηρικά Έπη, συμμετείχαν στους Περσικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Η πόλη καταστράφηκε και παράκμασε τον 2ο αι. π.χ.
Στη Στυμφαλία ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο και με τα νερά της λίμνης κατάφερε να υδρεύσει την Κόρινθο που από τότε αντιμετώπιζε πρόβλημα λειψυδρίας.
Ο κεντρικός δρόμος λίγο πριν μας φέρει κοντά στις όχθες της λίμνης, περνά δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο όπου κάποτε υπήρξε η μεγαλόπρεπη μονή Ζάρακα την οποίαν ίδρυσαν καθολικοί μοναχοί από τη Σαβοΐα, τον 13ο αιώνα. Ο σωζόμενος σήμερα ναός είναι μία τρίκλιτη βασιλική και πιθανόν να κτίσθηκε στη θέση αρχαίου ναού, αφιερωμένου στη θεά Άρτεμη.

Έρευνες στην περιοχή πραγματοποιεί από το 1975 το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Λασπωμένος χωματόδρομος θα σας φέρει στ’ απομεινάρια της αρχαίας πόλης της Στυμφαλίας που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τους πυκνούς καλαμιώνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιερό της Αθηνάς (ή της Αρτέμιδος;) στην ακρόπολη ενώ στα νότια υπάρχει η κρήνη Βελατσούρι που δεν έπαψε ποτέ να αναβλύζει εδώ και 2500 χρόνια. Η ζωή της πόλης σταμάτησε το 146πΧ με την επέλαση του ρωμαϊκού στρατού. Περίπου 150 χρόνια μετά ένας μικρός ρωμαϊκός οικισμός ιδρύθηκε στα ερείπια κοντά στη λίμνη.

Σήμερα η επιφάνεια της λίμνης καλύπτει μια έκταση που φθάνει τα 7.700 στρέμματα. Η υδρολογική λεκάνη της τροφοδοτείται από ορεινά ποτάμια που πηγάζουν από τα γειτονικά βουνά, ενώ υπάρχουν πολλές καρστικές πηγές. Μεγάλες καταβόθρες αποστραγγίζουν τα πλεονάζοντα νερά προς τον Αργολικό κάμπο. Το καλοκαίρι η επιφάνεια της Στυμφαλίας περιορίζεται στα 3.500 στρέμματα, ενώ μετά από μεγάλα διαστήματα ανομβρίας συρρικνώνεται πολύ περισσότερο. Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε ότι πριν από έναν αιώνα το μέγιστο βάθος της άγγιζε τα 10 μέτρα και σήμερα μόλις μετά βίας φτάνει τα δυο μέτρα.

Στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του «Δικτύου Φύση 2000″ έχουν συμπεριληφθεί 13090 στρέμματα, ενώ 2000 από αυτά χαρακτηρίζονται ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά. Η κατασκευή τάφρων-φραγμάτων, οι εκβαθύνσεις και η δημιουργία νέων καναλιών, η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ρύπανση από γεωργικά και βιοτεχνικά λύματα, καθώς και το παράνομο κυνήγι, είναι μερικά μόνο από τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο υγρότοπος. Προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να λυθούν αν θέλουμε στο μέλλον η Στυμφαλία να μην υπάρχει μόνο μέσα στο μύθο.

Οπότε το μέλλον της λίμνης διαγράφεται απαισιόδοξο (η λίμνη ξεράθηκε εντελώς το 1990 και το 1993) μιας και τα νέα έργα άντλησης και μεταφοράς υδάτων έχουν ξεκινήσει χωρίς πλήρεις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων με ορατό τον κίνδυνο να μετατρέψουν τη Στυμφαλία σε έλος όπως ήταν την εποχή του Ηρακλή…

Κι έτσι η περιοχή θα ελπίζει μόνο στην “από μηχανής παρέμβαση” της προστάτιδας Αθηνάς…

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας:
Με εκπληκτική θέα στις όχθες της λίμνης και πολύ κοντά στον οδικό άξονα Κιάτου – Καστανιάς βρίσκεται το Μουσείο Περιβάλλοντος. Επιδίωξη του μουσείου είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και η διάδοση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Η επιδίωξη αυτή αποτυπώνεται μουσειολογικά με την ανάπτυξη των εκθεμάτων σε δύο ενότητες: η πρώτη αφορά το περιβάλλον της περιοχής, ενώ η δεύτερη αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την εξέλιξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Η Μικρή Ζήρεια:
Σύμφωνα με την μυθολογία, σε ένα σπήλαιο της Κυλλήνης γεννήθηκε ο Ερμής, ο οποίος λατρευόταν σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρωστίνης. Καρπός του έρωτα της νύμφης Μαίας με το Δία, ο μικρός θεός δραπέτευσε από τη σπηλιά το πρώτο βράδυ της γέννησης του και έφτασε μέχρι τη Θεσσαλία, όπου έκλεψε τα βόδια του Απόλλωνα.
Επιστρέφοντας στην Κυλλήνη, ανακάλυψε μια χελώνα, από το καβούκι της οποίας έφτιαξε μια λύρα- το πρώτο μυθικό μουσικό όργανο. Τελικά, η λύρα τον έσωσε από το μένος του Απόλλωνα, ο οποίος τη δέχτηκε ως αντάλλαγμα για τα χαμένα βόδια. Από τότε, μία από τις κορυφές της Κυλλήνης ονομάζεται Χελυδορέα, που σημαίνει εκδορά χελώνας. Η Αρχαία Κυλλήνη κατοικήθηκε σχεδόν αδιάλειπτα από τους παλαιολιθικούς χρόνους.
Η μικρή Ζήρεια αποτελεί την βόρεια απόληξη του όρους Κυλλήνη. Λόγω προσανατολισμού, παραμένει χιονισμένη για πολλούς μήνες, ενώ κάποιες χρονιές δέχεται περισσότερο χιόνι ακόμα και από τα βουνά της Βορείου Ελλάδας. Δυτικά του βουνού βρίσκεται η Μεγάλη Ζήρεια, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει το φαράγγι της Φλαμπουρίτσας. Οι τρεις κορυφές, που ξεπερνούν τα 2.000μ, είναι αρκετά κοντά ώστε να μπορεί κανείς να τις επισκεφθεί σε μία μέρα. Από την Τσούμα, την πιο απομακρυσμένη από τις τρεις, διακρίνεται τόσο η Μεγάλη Ζήρεια όσο και το φαράγγι, που χωρίζει τα δύο βουνά. Στο βουνό κυριαρχούν τα έλατα, με τα εντυπωσιακά μαυρόπευκα να καταλαμβάνουν μικρότερες εκτάσεις. Στα λιβάδια αναπτύσσονται γκορτσιές και αγριοκορομηλιές, ενώ περισσότερα είδη χλωρίδας συναντώνται μέσα στο φαράγγι, εξαιτίας του νερού, που συγκεντρώνεται εκεί.

Κεφαλάρι:
Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ. και είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, με ανατολικό προσανατολισμό, σε πλαγιά ριζώματος της Ζήρειας ή Κυλλήνης.Οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται περίπου στους 250 και κύρια ενασχόλησή τους είναι η γεωργία, ενώ υπάρχουν και λίγοι κτηνοτρόφοι. Η εύφορη κοιλάδα του, απλώνεται από Β.Α προς τα Νότια και μέχρι τα όρια των χωριών Ασπροκάμπου και Ψαρίου, διασχίζεται από τον ποταμό Σοφαίνετο (Στυμφάλιος στρατηγός που πήρε μέρος με 10.000 Αρκάδες στην εκστρατεία του Κύρου κατά του αδελφού του Αρταξέρξη), και αρδεύεται άπαυτων αλλά και από την ομώνυμη πηγή “Κεφαλάρι”. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει μια όμορφη πλατανοσκέπαστη πλατεία που η ηλικία του πλατάνου της ξεπερνάει τα 130 χρόνια.

Ο Ολίγυρτος:
Βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται οι νομοί Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας. Στα βόρεια ενώνεται με την Κυλλήνη, στα ανατολικά με το Μαίναλο και στα νότια με το Τραχύ.
Δεσπόζει απέναντι από την οροσειρά της Ζήρειας και του Χελμού και πάνω από τη μυθική και μοναδική ορεινή λίμνη της Πελοποννήσου Στυμφαλία. Εδώ συνάντησε η θεά Αθηνά τον Ηρακλή, δίνοντάς του τα κρόταλα για να «σηκώσει» τις απαίσιες Στυμφαλίδες και να τις εξοντώσει με τα βέλη του. Το ανάγλυφο του Ολίγυρτου, καθρεφτίζεται στα νερά δημιουργώντας το ιδανικό σκηνικό για να λάβει χώρα η μάχη του ημίθεου με τα φτερωτά τέρατα και να συγκρουστούν για άλλη μια φορά τα θεϊκά συμφέροντα…

Ο Ολίγυρτος και η Στυμφαλία είναι δύο σημαντικοί βιότοποι της περιοχής. Ο ορεινός όγκος του Ολίγυρτου καταλαμβάνει γεωγραφικά κομβική θέση μεταξύ των οροπεδίων της Στυμφαλίας, Φενεού και Κανδήλας, που είναι οι πιο σημαντικές υδρολογικές λεκάνες της Β. Πελοποννήσου.
Πρόκειται για ένα βουνό μεγάλων σχετικά υψομέτρων (Σκίπιζα 1935 μ., Γκριμπίνι 1831μ., Σκίαθις 1777μ. και Μαυροβούνι 1694μ.). Η περιοχή του Ολίγυρτου εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.

Η πανίδα του Ολίγυρτου είναι πολύ πλούσια (24 είδη), ενώ στην ορνιθοπανίδα υπάρχουν αρκετά είδη τρυποκάρυδων, ακόμη και ο χρυσαετός. Από την πλούσια και σπάνια χλωρίδα πρέπει να αναφέρουμε την ενδημική viola oligyrtea.

Λαύκα:
Το χωριό αυτό, κυριολεκτικά φωλιασμένο στους πρόποδες του Ολίγυρτου, είναι από τα γραφικότερα της ορεινής Κορινθίας και η κλασσική αφετηρία για την ανάβαση στο βουνό. Εδώ σώζονται κάποια παλιά πέτρινα σπίτια και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου- χτισμένη στις αρχές του 20ου αιώνα. Η χιονισμένη κορυφή του Ολίγυρτου δεσπόζει σχεδόν κάθετα πάνω από το χωριό που έγινε γνωστό από τα γυρίσματα του επικού «Αστραπόγιαννου» της δεκαετίας του ’70. Στην παλιά πλατεία με τον πλάτανο και το χάνι, γυρίστηκε η ιστορική σκηνή του μαχαιρώματος του «κολίγου» Κούρκουλου από τον «προδότη» Σπύρο Καλογήρου…

ΠPOΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 15/12
Ξεκινάμε από το πάρκινγκ Κρανιδίου ( λαϊκή αγορά) ώρα 7:30 πμ
Στάση στο Ναύπλιο για ψώνια για την διαμονή μας στο καταφύγιο.
Περιήγηση στην λίμνη Στυμφαλία ( αρχ. χώρος και μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας).
Τακτοποίηση στο καταφύγιο στο χωριό Κεφαλάρι, όπου θα γίνει η διαμονή μας.
Περιήγηση στην γύρω περιοχή.
Το βράδυ ψήσιμο στο καταφύγιο για το βραδινό μας.
Κυριακή 16/12
Πρωινό ξύπνημα 6:00 πμ για πρωινό.
Ξεκινάμε για το χωριό Λαύκα όπου θα ξεκινήσουμε για την ανάβαση στον Ολίγυρτο.
Αν η ανάβαση είναι αδύνατη λόγω καιρού, θα περιηγηθούμε στην γύρω περιοχή της Ζήρειας.
Φαγητό στο χωριό Λαύκα, η σε κάποιο κοντινό της περιήγησής μας.
Επιστροφή.

*(Το παραπάνω πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτικό για όσους δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να ακολουθήσουν την ομάδα).

H ANABAΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΙΓΥΡΤΟ
Υψόμετρο αφετηρίας: Πλατεία Λαύκας 700 μέτρα
Υψόμετρο τερματισμού: Κορυφή Σκίπιζα 1935 μέτρα
Υψομετρική διαφορά: 1235 μέτρα
Χρόνος: περίπου 4ώρες (περιλαμβάνονται 2 δεκάλεπτες στάσεις)
Πορεία: Λαύκα – Αγία Σωτήρα (νοτιοδυτική) / Αγία Σωτήρα – Γούπατο – Διάσελο Χιονότρυπας (νότια) / Διάσελο Χιονότρυπας – Σκίπιζα (ανατολική)
Μονοπάτι: Σηματοδοτημένο μέχρι την κορυφή (κόκκινα σημάδια)
Αξιοθέατα: Περισκοπική θέα σε όλα τα πελοποννησιακά βουνά από την κορυφή.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
1. Σακίδιο (αν είναι δυνατό με ζώνη μέσης)
2. Παγούρι η μπουκάλι μεγάλο νερού
3. Προσωπικό φαρμακείο
4. Φακός
5. Πετσέτα
6. Σκούφος, και γάντια αδιάβροχα
7. Αδιάβροχο με παντελόνι
8. Ορειβατικά μποτάκια αδιάβροχα
9. Ρούχα άνετα για περπάτημα και ζεστά, εσώρουχα για δυο μέρες( μάλλινες κάλτσες κατά προτίμηση), φλις και μπουφάν.
10. Προσωπικά είδη υγιεινής ( Χαρτί τουαλέτας, σαπούνι, οδοντόβουρτσα κλ.)
11. Παντόφλες για το καταφύγιο (αν υπάρχει χώρος)
12. Τρόφιμα ( σνακ, σάντουιτς για 2 μέρες)
13. Υπνόσακος (η σεντόνι και χρησιμοποιούμε την κουβέρτα του καταφύγιου)

ΕΞΟΔΑ
Το κάθε άτομο θα έχει τα προσωπικά του έξοδα.
Κάθε όχημα θα μοιραστεί τα δικά του έξοδα.
Το καταφύγιο θα κοστίσει από 10 – 15 €. Aν είμαστε από 15 και πάνω άτομα η διαμονή θα κοστίσει 10 € ανά άτομο.
Η διανυκτέρευση έξω από το καταφύγιο είναι δωρεάν.
Αποστάσεις
Αθήνα: 136χλμ
Κρανίδι: 165χλμ
(Την Πέμπτη 13/12 σας καλούμε όλους όσους θα συμμετέχετε στην εκδρομή στο MILLENIUM CAFÉ ώρα 20:00 στα Μανδράκια Ερμιόνης, για να μιλήσουμε για την εκδρομή και το πώς θα χωριστούμε στα οχήματα μας).

Για περισσότερες πληροφορίες στο κιν. 6977643486 η dbnakos@msn.com
Δαμιανός
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ