ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Μνημείο χαρακτηρίστηκε ο ανδριάντας του Θ.Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:59:00 μ.μ. |
 Ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, ένα από τα σπουδαιότερα έργα νεοελληνικής γλυπτικής, που φέρει την υπογραφή του Τήνιου γλύπτη Λάζαρου Σώκου, χαρακτηρίστηκε χτες ομόφωνα μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. 

Το γλυπτό, που φέρει σημαντικές φθορές, θα συντηρηθεί και θα αποκατασταθεί άμεσα, όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα και από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο έφιππος ανδριάντας βρίσκεται τοποθετημένος σε μαρμάρινο μνημειακό βάθρο στο δημοτικό πάρκο Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο. Πρόκειται για ορειχάλκινο έργο που παριστάνει τον Κολοκοτρώνη να κρατάει με το ένα χέρι τα γκέμια του αλόγου του και με το άλλο να δείχνει με το δείκτη του τεντωμένου του χεριού προς τα μπροστά (πιθανότατα το δρόμο προς την ελευθερία).

Η στάση του αλόγου με το ένα πόδι να πατάει στη γη και το άλλο σηκωμένο στον αέρα καταδεικνύει σύμφωνα με τη διεθνή γλυπτική γλώσσα ότι ο ιππέας του πέθανε από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια των μαχών. Καθώς είναι γνωστό ότι ο Κολοκοτρώνης πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι πιθανό ο γλύπτης να ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τον ήρωα.

Η φιλοτέχνηση του αγάλματος ανατέθηκε στον Τήνιο γλύπτη Λάζαρο Σώχο, ενώ τα χρήματα συγκέντρωσαν οι κάτοικοι του Ναυπλίου με πανελλήνιο έρανο. Ο ανδριάντας δουλεύτηκε στο Παρίσι την περίοδο 1891-1895. Το πρόπλασμα του αγάλματος βραβεύτηκε από την Ακαδημία της Ρώμης, ενώ πήρε και χρυσό βραβείο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900. Η χύτευση του αγάλματος έγινε σε δύο αντίτυπα, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο Ναύπλιο και το δεύτερο από το 1904 μέχρι σήμερα δίπλα από την Παλιά Βουλή.

Το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο έχει υποστεί σημαντικές φθορές, ενώ έπειτα από επίσκεψη στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες συντήρησής του, εργασίες που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες. Η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του γλυπτού έχει εκπονηθεί και η εφαρμογή της θα ξεκινήσει μετά την εισαγωγή και έγκρισή της από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων σε επόμενη συνεδρίασή του.

Μ. Κουζινοπούλου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ