ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Έξι σημεία αιχμής από την «Εθνική Συνδιάσκεψη για την κτηνοτροφία»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:09:00 π.μ. |


















  Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Εθνική Συνδιάσκεψη για την κτηνοτροφία» που πραγματοποιήθηκε από το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, υπό την αιγίδα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην Αθήνα, το διήμερο 27& 28 Νοεμβρίου 2013, όχι μόνο από την προσέλευση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας αλλά και από το γεγονός ότι τέθηκαν επί τάπητος όλα τα καυτά προβλήματα της κτηνοτροφίας της χώρας μας.


 Με τις παρεμβάσεις τόσο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, του Προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Καραμίχα, των εκπροσώπων των κομμάτων και Οργανισμών όσο και με τις παρεμβάσεις και ομιλίες κτηνοτρόφων και επιστημόνων και γενικά από το διάλογο που διεξήχθη βγαίνει το συμπέρασμα ότι η κτηνοτροφία της χώρα μας περνάει πολύ μεγάλη κρίση και ορισμένα τμήματά της βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει η κατηφορική πορεία και η τελική καταστροφή της.

Αναδείχθηκαν έξι σημεία αιχμής για τα οποία πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα.

1. Για το αγελαδινό γάλα:

Ζητάμε την άμεση επαναφορά της αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος, για την προστασία των κτηνοτρόφων, των γαλακτοβιομηχανιών που χρησιμοποιούν ελληνικό γάλα και των καταναλωτών, οι οποίοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι προϊόν αγοράζουν και καταναλίσκουν.

Να μην αυξηθούν οι ημέρες κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος της χώρας μας καθώς αναμένεται απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, γιατί έτσι θα ανοίξουν τις πόρτες εισαγωγής αμφιβόλου ποιότητας, υποτιθέμενου φρέσκου γάλακτος, από ξένες χώρες (πέρα αυτού που ήδη εισάγεται) καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ελλειμματικό σήμερα ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και καταστρέφοντας την αγελαδοτροφία της χώρας. Ζητάμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιπαλέψει μια τέτοια απόφαση, όπως έκανε πριν ένα χρόνο περίπου.

2. Για τη ΦΕΤΑ: 


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνυπογράψουν την καταστροφική για την κτηνοτροφία μας συμφωνία με τον Καναδά, εκχωρώντας στη χώρα αυτή το δικαίωμα να πουλά τυρί από αγελαδινό γάλα με την ονομασία ΦΕΤΑ. Ο ΣΕΚ ήδη εργάζεται προς κάθε κατεύθυνση για να αποτραπεί αυτή η απαράδεκτη για τα συμφέροντα της χώρας μας συμφωνία και προς τη νομική παρέμβαση.

Ζητάμε η συμφωνία αυτή να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

3. Δεν δεχόμαστε και δεν πρέπει να γίνει καμία φορολόγηση των εργαλείων παραγωγής μας που είναι τα αγροτεμάχια οι βοσκότοποι και οι κτηνοτροφικές μας εγκαταστάσεις .
4. Βοσκότοποι: 

Η ευθύνη του ΥΠΑΑΤ για περικοπές στις ενισχύσεις είναι μεγάλη.

Ζητάμε από το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του και να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα: Για το 2013 να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του 2012 για να μην χαθούν επιδοτήσεις και για το 2014 για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους επιλέξιμους βοσκότοπους άλλα περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα με ξυλώδη και θαμνώδη βλάστηση, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν έως τώρα.

5. Για την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου ζητάμε:


- Άμεση ανάκληση των χρεών των κτηνοτρόφων που έχουν σταλεί για είσπραξη στο Δημόσιο Ταμείο και ρυθμίστηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου,

- Άμεση ανάκληση της απόφασης των διαχειριστών της κακής ΑΤΕ για αποστολή των χρεών των κτηνοτρόφων στο δημόσιο Ταμείο και σε εισπρακτικές εταιρίες, που το επόμενο βήμα θα είναι οι κατασχέσεις ζώων, εγκαταστάσεων και σπιτιών των κτηνοτρόφων.

- Ρύθμιση όλων των χρεών των κτηνοτρόφων με κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και διαγραφή του συνόλου των τόκων (υπερημερίας και συμβατικών). Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε τουλάχιστον 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων

- Δημιουργία εργαλείου χρηματοδότησης των αγροτών και κτηνοτρόφων, με άνοιγμα γραμμής χρηματοδότησης από την Τράπεζα Πειραιώς ή και την Τράπεζα ειδικού σκοπού (νέα Αγροτική Τράπεζα) για τη χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλό επιτόκιο, όπως έχουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.

6. Ελληνοποιήσεις:

Έλεγχοι στην αγορά και το χτύπημα των ελληνοποιήσεων στο κρέας, το γάλα, τα τυριά και ιδιαίτερα τη Φέτα.

Για τα σημεία άμεσης αντιμετώπισης που προαναφέρθηκαν καλούνται οι κτηνοτρόφοι της χώρας να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από πλατιά Συντονιστική Επιτροπή μετά από πρόσκληση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αυτά είναι τα σημεία αιχμής, για τα οποία θα αγωνιστούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν είναι όμως μικρότερης σημασίας όλα τα άλλα θέματα που αναδείχθηκαν από τη Συνδιάσκεψη όπως:

- Η απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων.

- Η νέα ΚΑΠ και η μεταφορά ενισχύσεων στην κτηνοτροφία, που είναι ο μεγάλος ασθενής του αγροτικού μας χώρου.

- Η Γενετική Βελτίωση έτσι ώστε και να διατηρήσουμε τις ελληνικές φυλές ζώων που χάνονται αλλά και να τις βελτιώσουμε.

- Η Κτηνοτροφία στις προστατευόμενες περιοχές NATURA

- Η οργάνωση των κτηνοτρόφων κάτω από την ομπρέλα διαφόρων μορφών συνεργατισμού με κυριότερη αυτή των συνεταιρισμών.

- Η στήριξη των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων και το κυριότερο η πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση.

- Η εκπαίδευση των κτηνοτρόφων και η επιστημονική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

- Η προώθηση της πιστοποίησης των κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και η ενίσχυση του εξαγωγικού μας προσανατολισμού.

Για όλα αυτά τα θέματα το ΔΣ του ΣΕΚ θα μελετήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ώστε να βγει ένας «οδικός χάρτης» για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, μια ολοκληρωμένη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε η πολιτεία, τα κόμματα και οι κτηνοτρόφοι, που θα προωθήσει την κτηνοτροφία για τα επόμενα χρόνια και θα τη φέρει σε πορεία ανάπτυξης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ