Tην Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2013 ξεκίνησε η φετινή σειρά ομιλιών “Events Series 2013-2014: Κλασικά πρότυπα και η πρόσληψή τους”. Ο πρώτος ομιλητής κ. Θεόδωρος Παπαγγελής, καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ακαδημαϊκός έκανε μια διάλεξη με τίτλο “Translatio Imperii: Η Ρώμη ως διαρκής ιστορική παρακαταθήκη”.
Αναφέρθηκε κυρίως στην πρόσληψη της Ρώμης από μεταγενέστερες αυτοκρατορίες, ξεκινώντας από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και καταλήγοντας, μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο, στη Ρώμη του Μουσολίνι, με κύριους ενδιάμεσους σταθμούς τη ναπολεόντια “παριζιάνικη Ρώμη” και την βικτωριανή “λονδρέζικη Ρώμη”. Έγινε φανερό ότι η χρήση της Ρώμης ως ιδεολογήματος από τους μεταγενέστερους ενίσχυε το γόητρο της εκάστοτε αυτοκρατορικού τύπου κρατικής εξουσίας.
Μέσω της συμπληρωματικής παρέμβασης της κ. Σοφίας Παπαϊωάννου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Λατινικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, δόθηκε έμφαση και στη χρήση των ιδεών και συμβόλων τόσο της ρεπουμπλικανικής όσο και της αυτοκρατορικής Ρώμης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Συζητήθηκε η γλωσσική ρίζα της λέξης φασισμός (που αρχικά υποδήλωνε απλά την εξουσία) και παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό με απεικονίσεις ρωμαϊκών fasces, ως συμβόλων εξουσίας σε σύγχρονα αμερικανικά κτίρια και μνημεία. Ακολούθησαν πλήθος ερωτήσεων, που έδωσαν την ευκαιρία στους ομιλητές να μοιραστούν με το κοινό και πολλές άλλες πτυχές της πρόσληψης της αρχαίας Ρώμης από τους μεταγενέστερους.