Τα αποτελέσματα έρευνας του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ σχετικά με την κατηγορία των νέων που βρίσκονται «εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης» (NEETs) παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ και του Δήμου Ιλίου. Με τον όρο «NEETs» περιγράφεται η κατηγορία των νέων 15 έως 24 ετών που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποια διαδικασία εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Στην ΕΕ το ποσοστό τους έχει αυξηθεί από 11% το 2008 σε 12,9% το 2012. Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, το οποίο υπολογίζεται σε 16,9% των νέων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των νέων αυτών διαθέτει εργασιακή εμπειρία, που αφορά κυρίως εποχιακή και περιστασιακή απασχόληση, σε μεγάλο μέρος στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού. Υπάρχει όμως και ένα 30,7% που δεν έχει εισέλθει στην αγορά εργασίας. Το 72,1% των νέων αυτών έχει ασφαλιστική κάλυψη κυρίως μέσω του ασφαλιστικού φορέα των γονιών του, ενώ σε ποσοστό 87,2% ζουν με την οικογένειά τους.
Η συστηματική καταγραφή και ενασχόληση της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της με την κατηγορία αυτή των νέων δεν είναι άσχετη με τον προσανατολισμό των μέτρων που παίρνουν στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, μέσα από προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας, με τα οποία οι επιχειρηματικοί όμιλοι εξασφαλίζουν ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη.
Καθόλου τυχαία, η έρευνα του ΚΑΝΕΠ σημειώνει πως το 75% των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης και εκπαίδευσης δεν έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης. Από όσους όμως έχουν ολοκληρώσει κάποιο τέτοιο πρόγραμμα το 87,5% εκτιμά πως δεν τους βοήθησε στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.