Σας παρουσιάζουμε μια παραδοσιακή συνταγή από την Μηδέα Αργολίδας, από τον Chef Γιώργο Λέκκα για να φτιάξετε με επιτυχία τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες
800 γραμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
400 γραμ. βούτυρο φρέσκο
100 γραμμ. Φυτίνη
1 ½ κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα καβουρδισμένα
1 κρόκος αβγού
1 αυγό ολόκληρο
½ κούπα ζάχαρη άχνη
1.κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
3 κουτ.γλυκ ούζο
2 βανίλιες
Διαδικασία
Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10΄ στους 200οC, να ροδίσει. Την χοντροκόβουµε. Χτυπάμε το βούτυρο, την άχνη στο μίξερ για 10΄ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν ένα τα αυγά. Προσθέτουμε τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι. Προσθέτουμε το baking powder, την βανίλια.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Σιγά σιγά ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι, το ξύσμα λεμόνι, το ούζο και τα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Ζυμώνουμε απαλά το μείγμα. Δεν πρέπει η ζύμη να γίνει πολύ χαλαρή. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα μισοφέγγαρο η κόβουμε με κουπάτ διάφορα σχήματα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. τοποθετούμε τους κουραμπιέδες αραιά τον ένα από τον άλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C βαθμούς. Ψήνουμε 15-20 λεπτά. Αφήνουμε 15΄ να κρυώσουν. ραντίζουμε με ανθόνερο ,τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τους τοποθετούμε σε πιατέλα. Και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με extra ζάχαρη άχνη.
Οδηγίες για λαχταριστούς κουραμπιέδες:
Να θυμάστε ότι χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί (αφράτη κρέμα). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη, όχι σφιχτή. Επίσης, θέλουν καλό ψήσιμο. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες, είναι έτοιμοι.