Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Κοδέλα, ανέφερε τα εξής:
“Το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Δημοτικής Ενότητας Λέρνας και αγωγός μεταφοράς λυμάτων» είχε αρχικά ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 2.11. Με την αρ. πρωτ. οικ. 126367/21.12.2012 Απόφαση Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, το συγκεκριμένο έργο απεντάχθηκε μαζί με άλλα 26 έργα, καθώς η υλοποίησή τους δεν ήταν απαραίτητη με βάση τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα του περιβάλλοντος, αφού οι πράξεις αυτές δεν αφορούν σε οικισμούς Γ’ προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ και αφετέρου δεν είχαν προχωρήσει μέχρι τότε οι διαδικασίες υλοποίησής τους (δεν είχαν λάβει προέγκριση δημοπράτησης για κανένα υποέργο τους).
Μετά την με αρ. πρωτ. Οικ. 111588/Π151/18.11.2013 Πρόσκληση της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων», η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Άργους – Μυκηνών (ΔΕΥΑ.ΑΡ.Μ.) υπέβαλε την 25/11/2013 Αίτηση Χρηματοδότησης της πράξης «Δίκτυο Αποχέτευσης Δημοτικής Ενότητας Λέρνας και Αγωγός Μεταφοράς Λυμάτων» (αρ. πρωτ. εισερχομ. ΕΠΠΕΡΑΑ: 111919/25.11.2013), η οποία θα υποβληθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων.
Επιπρόσθετα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» έχει ενταχθεί το έργο «Κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της πηγής Αγ. Γεωργίου Κιβερίου (Αναβάλου)» με κωδικό ΟΠΣ: 346698, με δικαιούχο την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επειδή στο ερώτημα του βουλευτή διατυπώνεται αμφισβήτηση για τη χρησιμότητά του, αναφέρεται ότι με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου καλύπτεται η βασική ανάγκη για πόσιμο νερό της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας για όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται η υγεία του πληθυσμού, καθώς η σημερινή υδροδότηση γίνεται από υδρογεωτρήσεις, με αποτέλεσμα το νερό να είναι χαμηλής ποιότητας και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σημειώνεται δε ότι ο ωφελούμενος πληθυσμός ανέρχεται σε 141.559 (μόνιμος και εποχιακός)”.