Σε ερώτηση με θέμα: “Πρώτιστη προτεραιότητα η χρηματοδότηση υλοποίησης του αποχετευτικού Δικτύου της Λέρνας” διατυπώνουμε την εκτίμηση ότι η χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας Πόσιμου Νερού από την πηγή του Ανάβαλου αποτελεί μια επιλογή “αμφισβητούμενης σκοπιμότητας”.
Στο ζήτημα αυτό ο Γ. Μανιάτης στις 06/12 απάντησε το εξής:
"... αναφέρεται ότι με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου καλύπτεται η βασική ανάγκη για πόσιμο νερό της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας για όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται η υγεία του πληθυσμού, καθώς η σημερινή υδροδότηση γίνεται από υδρογεωτρήσεις, με αποτέλεσμα το νερό να είναι χαμηλής ποιότητας και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.”.
Δημιουργείται το ερώτημα: Ο υπουργός και βουλευτής Αργολίδας δε γνωρίζει ή εσκεμμένα απαντά με ψέμματα;
Θα έπρεπε να γνωρίζει ο υπουργός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας δεν υδροδοτείται μόνο από γεωτρήσεις. Σε σημαντικό βαθμό ο Νομός υδροδοτείται από τις πηγές της Λέρνας ενώ υπάρχουν περιοχές που χρησιμοποιούν υδρογεωτρήσεις. Στις υδρογεωτρήσεις η ποιότητα του νερού ποικίλει. Αλλού το νερό είναι πολύ καλής ποιότητας, αλλού υπάρχει υψηλή αγωγιμότητα (το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα οξυμένο σε περιοχές της Ερμιονίδας), ενώ σε πολύ λίγες περιπτώσεις και για κάποια διαστήματα είχαμε υψηλές συγκεντρώσεις κάποιων επικίνδυνων στοιχείων (νιτρικά ή ακόμα και εξασθενές χρώμιο) στα οποία μάλιστα είχαμε αναφερθεί έντονα με παρεμβάσεις μας.
Όμως, προκύπτουν τα εξής σοβαρά ερωτήματα:
1. Από πού προκύπτει ότι συνολικά η υδροδότηση γίνεται με νερό “επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία”;
2. Είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός, που εκλέγεται μάλιστα στο νομό, να διαπιστώνει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, χωρίς, ακόμη και σήμερα, να το τεκμηριώνει με στοιχεία;
3. Εάν είναι έτσι, από πότε ισχύει η επικινδυνότητα του νερού ύδρευσης της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας για τη Δημόσια Υγεία; Εφόσον μάλιστα, όπως αφήνει να εννοηθεί, το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και καιρό, ποιες είναι οι πιθανές βλάβες που έχει ήδη υποστεί η υγεία των πολιτών από την πόση του “επικίνδυνου” αυτού νερού;
4. Γιατί αυτή η “αποκάλυψη”, εφόσον αφορά τη Δημόσια Υγεία, γίνεται σήμερα με αφορμή ερώτηση που θίγει το ζήτημα του Εργοστασίου Πόσιμου Νερού; Αν δεν κάναμε την ερώτηση θα άφηνε τους Αργολιδείς να καταναλώνουν το, κατά τον ίδιο, επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία νερό;
5. Μήπως, όμως, αυτό που ενδιαφέρει τον Υπουργό είναι να σπείρει το φόβο και την αμφιβολία ώστε να αποδεχτούμε τη “λύση” του Εργοστασίου Πόσιμου Νερού;
6. Μήπως η ευκολία του Υπουργού στο να απαξιώσει συλλήβδην το νερό υδροδότησης όλου του Νομού έχει να κάνει πιο ειδικά με την επιδιωκόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Νερού που θα γίνει με ΣΔΙΤ; Γιατί, μερικά πράγματα δεν κρύβονται...
Από την πλευρά μας:
Α) Καλούμε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων της Αργολίδας να απαντήσουν στις καταγγελίες του Υπουργού και να ενημερώσουν τους πολίτες.
Β) Παρόλο που δεν υιοθετούμε τη διαπίστωση του Υπουργού θα απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα ώστε να εξετάσει τα όσα αναφέρονται στην απάντησή του με στόχο να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία εάν υπάρχει κίνδυνος, ή να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Γ) Με νέα ερώτηση θα ζητήσουμε εγγράφως τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την καταγγελία του πρωθυπουργού.
Όσον αφορά το ζήτημα του νερού ύδρευσης που αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα καθώς υπάρχουν περιοχές που το νερό ύδρευσης είναι ακατάλληλο για διάφορες χρήσεις (κυρίως λόγω υψηλής αγωγιμότητας) ενώ η αγορά εμφιαλωμένου νερού αποτελεί ένα μεγάλο κόστος για τα νοικοκυριά και θα έπρεπε ήδη η Πολιτεία να έχει φροντίσει ώστε σε όλα τα σπίτια να υπάρχει φθηνό, επαρκές και καλής ποιότητας νερό!
Το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί με το Εργοστάσιο Πόσιμου Νερού αλλά με την προστασία των βασικών πηγών υδροληψίας (Λέρνα, Αμυμώνη, Ποντίνος), με μια πολιτική ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και με ένα Ειδικό Σχέδιο για την άμεση παροχή ποιοτικού πόσιμου νερού στην περιοχή της Ερμιονίδας που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα εξής πολύ σημαντικά:
- Σύσταση Φορέα Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων στο Νομό μας με σκοπό την αποκεντρωμένη και συμμετοχική ενιαία διαχείριση του νερού, με βάση το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.
- Σε συνεργασία με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης ορθολογική διαχείριση των πηγών Λέρνας-Ποντίνου-Αμυμώνης και ενδελεχής έλεγχος του δικτύου ύδρευσης ώστε να εντοπιστούν διαρροές και φαινόμενα που αλλοιώνουν την ποιότητα του νερού καθώς και αναγκαίες επεκτάσεις σε περιοχές.
Αντί αυτών, έχει φτάσει το 2013 και ακόμα συζητάμε για το αν θα ενταχθεί σε χρηματοδότηση το αποχετευτικό της Λέρνας...