ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Χοροί και έθιμα του Δωδεκαημέρου από το σύλλογο ‘Ελληνική Παράδοση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:10:00 μ.μ. |




















 Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 στο Μπουσουλοπούλειο θέατρο Άργους, ο σύλλογος ‘Ελληνική Παράδοση’ παρουσίασε, σε μια κατάμεστη αίθουσα, κάλαντα, χορούς και έθιμα της λαϊκής μας παράδοσης που αναφέρονται στην περίοδο του Δωδεκαημέρου. Ως ‘δωδεκαήμερο’, ορίζεται στη λαογραφία η χρονική περίοδος που ξεκινάει την παραμονή των Χριστουγέννων και τελειώνει στις 6 Ιανουαρίου, με τον αγιασμό των υδάτων.

Με φόντο το σκηνικό ενός ζεστού παραδοσιακού Ελληνικού σπιτιού, η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό και το καλοσώρισμα από την πρόεδρο του συλλόγου, κα Όλγα Αγγέλαινα και συνεχίστηκε με τα Μωραϊτικα κάλαντα από τη χορωδία του συλλόγου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής Σπύρου Μαρίνη.

Παράλληλα, ξετυλίγονταν ένα ένα τα έθιμα του τόπου μας, της Πελοποννήσου, βλέποντας τη μητέρα να φτιάχνει το χριστόψωμο με τα παιδιά της μπροστά από το τζάκι, την κόρη να πηγαίνει για το αμίλητο νερό με την προσδοκία της ευημερίας και της καλοτυχίας για τη νέα χρονιά και το χριστόξυλο να παίρνει τη θέση του στο τζάκι των νοικοκυραίων…

Στη συνέχεια, ο Νικόλας Ταρατόρης με τον υπέροχο αφηγηματικό του λόγο συνεπήρε και συγκίνησε τους παρευρισκόμενους με μία επίκαιρη όσο ποτέ ιστορία. Το διήγημα του Φώτη Κόντογλου, ‘Το βλογημένο μαντρί’, μέσα από την περιπλάνηση του Αγίου Βασιλείου, μας θύμισε πως ο αληθινός πλούτος βρίσκεται στην απλότητα και την ταπεινότητα.
Ενδιάμεσα, η παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου μας ταξίδεψε στον Πόντο, στην Ήπειρο, στον Αρχάγγελο Ρόδου, στη Θράκη και την Ικαρία τραγουδώντας τα κάλαντα των παραπάνω περιοχών. Τη χορωδία συνόδευαν ο Σπύρος Μαρίνης στο κλαρίνο, ο Γιώργος Αργυράκης στο λαούτο και ο Αθανάσιος Καρανάσιος στο βιολί.

Μια ευχάριστη και διασκεδαστική νότα έδωσαν οι μικροί χορευτές του συλλόγου με τα πειράγματα και τις ζαβολιές τους, ντυμένοι καλικατζαράκια, χορεύοντας και χορούς από τη Θράκη.

Τα ραγκουτσάρια της Δυτικής Μακεδονίας, οι Αράπηδες της Δράμας που με το βροντερό ήχο των κουδουνιών ξόρκισαν κάθε κακό, η πομπή προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου από τα Φάρασσα της Καππαδοκίας, αλλά και το Ικαριώτικο γλέντι ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ήταν μερικά από τα έθιμα που παρουσιάστηκαν σε συνδυασμό με χορούς των περιοχών αυτών από τις τρείς χορευτικές ομάδες του συλλόγου.
Η βραδιά έκλεισε με το κέρασμα γλυκισμάτων που είχαν φτιάξει γυναίκες της χορευτικής ομάδας και της χορωδίας του συλλόγου.

Στην έξοδο, όλοι οι χορευτές περίμεναν τους θεατές για να τους ξεπροβοδίσουν με την ευχή της ‘σούρβας’ χτυπώντας τους στην πλάτη με κλαδιά κρανιάς, ένα έθιμο από τη Θράκη, για την καλοτυχία της νέας χρονιάς.

‘Σούρβα, σούρβα, γιρού κουρμί
γιρού κουρμί, γιρού σταυρί
σαν ασήμι, σαν κρανιά
κι του χρόν’ ούλ’ γιροί
ούλ’ γιροί καλόκαρδοι.

Σούρβα, σούρβα για χαρά
για σταφίδις, για παρά
για καρύδις, για μπαντέμι
για ένα ξυλουκέρατου.’

Η εκδήλωση είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μαζεύτηκαν τρόφιμα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πολιτών του Δήμου Άργους-Μυκηνών.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχαν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Μανώλης Γύφτος, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Σοφία Κούσουλα και την επιμέλεια των φορεσιών η Βούλα Νικητοπούλου-Δαμάλα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Άργους-Μυκηνών και της ΚΕΔΑΜ.

‘Χριστός ΄γεννέθεν, χαράν΄ς σον κόσμον…’, ο τίτλος της παράστασης έδωσε το μήνυμα των ημερών αυτών…

Καλή χρονιά!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ