ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Διάλεξη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Στέλιου Βιρβιδάκη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:12:00 μ.μ. |























 Tην Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, έκανε διάλεξη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών ο Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο “Η αριστοτελική αντίληψη της αρετής και οι σύγχρονες αναβιώσεις της”. Συμπληρωματικές παρεμβάσεις έγιναν από τον Τάσο Καρακατσάνη, Υποψήφιο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο ίδιο Τμήμα.

Ο Καθηγητής τόνισε ότι η συνειδητοποίηση της επικαιρότητας του στοχασμού του Αριστοτέλη, στο πλαίσιο της κριτικής αντιμετώπισης της νεωτερικής ηθικής παράδοσης, αποτελεί σημαντικό γεγονός από τη σκοπιά της ιστορίας της φιλοσοφίας, αλλά και των σύγχρονων φιλοσοφικών διερευνήσεων. Συμβάλλει αποφασιστικά, αφενός στην προαγωγή των αριστοτελικών μελετών και την επεξεργασία νέων αναγνώσεων των Ηθικών Νικομαχείων, αφετέρου στη διαμόρφωση αρετολογικών προσεγγίσεων, οι οποίες φαίνεται να συγκροτούν ένα εναλλακτικό πρότυπο για την ηθική σκέψη και πράξη.

Έμφαση δόθηκε στις σημαντικές κριτικές που απευθύνονται κυρίως σε νεοαριστοτελικές θεωρίες της τελευταίας δεκαετίας, οι περισσότερες από τις οποίες εστιάζονται στις σχέσεις αρετών και ευδαιμονίας, στη σωστή κατανόηση ορισμένων από αυτές τις αρετές, στην αμοιβαία σύνδεση και την πιθανή ιεράρχησή τους, καθώς και στο βαθμό της ενδεχόμενης συμβολής τους στη ρύθμιση της συμπεριφοράς. Στη συζήτησή τους οι ομιλητές εξέτασαν συγκεκριμένες ενστάσεις που αφορούν την ανυπαρξία του κατάλληλου μεταφυσικού υποβάθρου, αλλά και του αντίστοιχου κοινωνικοπολιτικού πλαισίου και των απαιτούμενων ψυχικών ερεισμάτων, για την καλλιέργεια ανάλογων ηθικών ποιοτήτων στην εποχή μας. Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων, και δόθηκε η ευκαιρία στους ομιλητές να μοιραστούν με το κοινό και πολλές άλλες πτυχές των σύγχρονων αναβιώσεων της αριστοτελικής αντίληψης για την αρετή.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών
Πανεπιστημίου Harvard
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ