Μία παραδοσιακή συνταγή από το Ναύπλιο, το κολοκοτρωναίικο χοιρινό, αποτελεί ένα καταπληκτικό πιάτο, λίγο πικάντικο, που θα σας καταπλήξει. Στα κάποια εστιατόρια του Ναυπλίου σερβίρεται ακόμη και σήμερα.
Η συνταγή από την κ. Ζαφειρία:
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1/4 του λίτρου ελαιόλαδο
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι
1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1/2 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
λίγο δεντρολίβανο, λίγη ρίγανη
Μαγειρεύουμε:
- Πλένετε το κρέας και το αφήνετε να στραγγίξει.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε την πιπεριά, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το κόκκινο πιπέρι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά.
- Μόλις πάρει βράση, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το αρωματισμένο μίγμα να κρυώσει.
- Κατόπιν βάζετε τα κομμάτια του κρέατος μέσα στην κατσαρόλα και την τοποθετείτε στο ψυγείο για 2 ημέρες για να μαριναριστεί καλά το κρέας.
- Τηγανίζετε το μαριναρισμένο κρέας σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Το σβήνετε με λευκό κρασί.
- Το σερβίρετε αμέσως και το συνοδεύετε με σαλάτα εποχής και μια “πικάντικη”