Στις χιονισμένες πλαγιές του Γκστάαντ η οικογένεια Κόβα συμφώνησε την πώληση του επίγειου παράδεισου στο Πόρτο Χέλι. Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με Λιβανέζους και Ρώσους, η θρυλική έπαυλη των 2.000 τ.μ. παραμένει σε ελληνικά χέρια. Πενήντα εκατομμύρια ευρώ -που ήταν και η αρχική τιμή του- δεν προσέφερε ούτε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ούτε κανένας άλλος Ρώσος μεγιστάνας. Τι κι αν η «χερσόνησος» του Γιώργου και της Ηρώς Κόβα θεωρείτο το «χρυσό φιλέτο» της περιοχής; Σε μια εποχή όπου οι τιμές του real estate έχουν πέσει τραγικά, ένα τέτοιο ποσό φάνταζε εξωπραγματικό, ακόμη κι αν αφορούσαν έναν αληθινό επίγειο παράδεισο.
Το always γκλάμορους Γκστάαντ, που ούτε από οικονομική κρίση καταλαβαίνει, ούτε από πάσης φύσεως εκπτώσεις, ήρθε να δώσει τη λύση για την ιδιοκτησία Κόβα στο Πόρτο Χέλι, που επί δύο χρόνια βρισκόταν κυριολεκτικά στα αζήτητα. Εκεί λέγεται ότι επήλθε και η συμφωνία. Μεταξύ μιας γρήγορης κατάβασης στις μέτριας δυσκολίας βουνοπλαγιές, ενός four hand μασάζ και ενός απολαυστικού δείπνου με ρακλέτ και σαμπάνια λέγεται ότι έδωσαν τα χέρια ο Γιώργος και Ηρώ Κόβα, τακτικοί επισκέπτες του Γκστάαντ, με τον Νικόλαο Γουλανδρή, έναν -άγνωστο στην υψηλή κοινωνία των Αθηνών- νεαρό κοσμοπολίτη, γόνο της πανίσχυρης δυναστείας εφοπλιστών. Για το ποσό της τελικής συμφωνίας λέγονται πολλά. Παρόλο που γράφτηκε ότι το νούμερο δεν ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, στους κύκλους γύρω από το Πόρτο Χέλι γίνεται λόγος για ένα τίμημα που άγγιξε τελικά τα 30 εκατομμύρια - νούμερο που κυκλοφορεί πάντως περισσότερο ως φήμη παρά ως επιβεβαιωμένη πληροφορία.
Το γκλάμορους κατάλυμα των 2.000 τ.μ.
Το κτήμα Κόβα αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς του εγχώριου γκλάμουρ. Το αποικιακού τύπου κατάλυμα των 2.000 τ.μ. παραπέμπει σε μυθικές επαύλεις του Porto Cervo και της Τοσκάνης. Απόρθητο σε αδιάκριτα βλέμματα και παπαράτσι, ενδείκνυται για πεντάστερη φιλοξενία αφού διαθέτει τα πάντα: από prive παραλία και σινεμά μέχρι εκκλησία, τερέν τένις και τρία κτίρια με 14 κρεβαττοκάμαρες. Οταν οι Κοβαίοι, μια old money οικογένεια, το απέκτησαν, τη δεκαετία του ’90, δίνοντάς του το όνομα «Ελιές», μετέτρεψαν το Πόρτο Χέλι σε Ελληνική Ριβιέρα. «Αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Ηταν τιμή για κάποιον να έχει περάσει τις βαριές σιδερένιες πόρτες του», λέει στο «ΘΕΜΑ» ένας από τους πιο γνωστούς Ελληνες μεσίτες. Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των ανέσεων που διαθέτει καθώς και πολλών σούπερ λουξ επιλογών από πλευράς της οικογένειας Κόβα, από αντικείμενα υψηλής αξίας μέχρι την άμμο από εξωτικό νησί που πλαισιώνει την παραλία του, το καθιστούν ανεκτίμητο. Αρχικά είναι το lοcation. Επειτα η φίνα αρχιτεκτονική των κτιρίων του, με την προσοχή στη λεπτομέρεια και τη διάχυτη πολυτέλεια.
Πρόκειται για μια ονειρική έκταση 27 στρεμμάτων που ξεκινά από την πλαγιά του βουνού και καταλήγει στο απέραντο γαλάζιο. Η έντονη κοινωνική ζωή του ζεύγους Κόβα ήταν ιδανική για να εκτινάξει τη φήμη του. Καλέσματα του τύπου μπάρμπεκιου, με σικάτα Hermes παρεό στην παραλία και λίστα προσκεκλημένων που περιελάμβανε όλη την crème de la crème των rich & famous, από τον τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο έως μέλη των οικογενειών Λιβανού, Βαρδινογιάννη, Καρέλλα και Βερνίκου, το μετέτρεψαν πραγματικά σε αξιοθέατο. Ωστόσο έπαιξαν τον δικό τους ρόλο και οι διάφορες γκλάμουρους ιστορίες, όπως αυτή που ήθελε την πάντα απαιτητική ιδιοκτήτρια Ηρώ Κόβα να αλλάζει τη χοντρή και επομένως ενοχλητική άμμο της ιδιωτικής τους παραλίας, με τύπου πούδρα άμμο που μεταφέρθηκε σε ειδικά φορτηγά πλοία από τις Μαλδίβες.
Το σκεπτικό ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ακόμη και από τις παρθένες γωνιές του Ινδικού Ωκεανού.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Ο αστικός μύθος λέει ότι όλα τα κτίσματα του κτήματος Κόβα ακολουθούν τους κανόνες του φενγκ σούι και ότι τους κήπους του -εκτός από τα ελληνικά φυτά- δεσπόζουν σπάνια λουλούδια τα οποία μεταφέρθηκαν από τη μακρινή Ασία.
Στον γάμο του πρίγκιπα Νικόλαου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια στο Πόρτο Χέλι, η Ηρώ Κόβα, λόγω της φιλίας της με την τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της κατοικίας της για να υποδεχτεί τα μέλη άλλων βασιλικών οίκων της Ευρώπης.
Το βράδυ αυτό, το γαλαζοαίματο λόμπι θαμπώθηκε τόσο από τη βασιλικού τύπου περιποίηση -κορυφαίοι σεφ δημιουργούσαν και γκαρσόνια τα οποία φορούσαν άσπρα γάντια περιφέρονταν κερνώντας αφειδώς τον κόσμο εξωτικές λιχουδιές και γαλλική σαμπάνια- όσο και από το περιβάλλον του υπέροχου κτήματος. Το γεγονός μάλιστα ότι ο διάδοχος του ολλανδικού θρόνου απέκτησε λίγο καιρό μετά το δικό του οίκημα στην περιοχή μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η οικογένεια Κόβα είχε εκτινάξει τη δημοτικότητα της περιοχής στα ύψη.
Η Goldman Sachs και η πώληση
H είδηση ότι η οικογένεια Κόβα, η οποία λατρεύει το Πόρτο Χέλι, πουλάει το κτήμα της εκεί έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. «Μας είναι αδιανόητο να πιστέψουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί που ταυτίστηκαν τόσο με τη συγκεκριμένη περιοχή τώρα την εγκαταλείπουν», έλεγε πριν από δύο χρόνια γείτονας του ζευγαριού. Ωστόσο οι ίδιοι κράτησαν το θέμα της πώλησης επί μακρόν ως επτασφράγιστο μυστικό, αποφεύγοντας σχετικές κουβέντες. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η σκέψη της εκποίησης προέκυψε όταν κάποιες επενδύσεις του τύπου Goldman Sachs τους έκαναν να χάσουν, όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες, αρκετά χρήματα, αλλά εξαιτίας και της φορολογίας που για ένα τέτοιο ακίνητο είχε γίνει πραγματικά δυσβάσταχτη. Αυτό συνέβη πριν από δύο χρόνια, όταν ανέθεσαν την πώληση σε δύο από τα μεγαλύτερα μεσιτικά γραφεία της Ευρώπης, υπό τον όρο να μη διαρρεύσει τίποτα. Το περίεργο είναι πως ό,τι δεν κατάφεραν αυτά, το κατάφερε το ίδιο το ζεύγος Κόβα με τις υψηλές του γνωριμίες.
Οι αρχικές συμφωνίες με Ρώσους και Λιβανέζους μεγιστάνες ναυάγησαν (λέγεται ότι έβρισκαν το κόστος ιδιαίτερα υψηλό για την Ελλάδα της κρίσης) και έτσι η πώληση προήλθε μέσα από το ελληνικό jet set.
«Λόγω των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, αλλά και του κοινωνικού τους κύκλου, διαθέτουν πολύ ισχυρές σχέσεις με όλο το διεθνές jet set», λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος από το περιβάλλον τους και συμπληρώνει: «Επειδή περνούσε ο καιρός και το κτήμα έμενε απούλητο, ένιωσαν την ανάγκη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τα μεσιτικά γραφεία ήταν μουδιασμένα και παρά τα όσα τους έλεγαν κατά καιρούς πελάτες υπήρχαν, αλλά όλο κάτι γινόταν στο τέλος και υπογραφές δεν έπεφταν». Μέχρι που σε μία από τις καθιερωμένες επισκέψεις τους στο Γκστάαντ συνέπεσαν με τον νεαρό κοσμοπολίτη Νικόλαο Γουλανδρή, ο οποίος γνωρίζοντας την περιοχή από στενούς συγγενείς, οι οποίοι διαθέτουν σπίτι στην περιοχή, θέλησε να αποκτήσει το κτήμα των ονείρων του, δηλαδή τις «Ελιές».
Η οικογένεια με τα ξυραφάκια
Η οικογένεια Κόβα μόνο τυχαία δεν είναι. Η γνώριμή μας από τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές της Ηρώ Βετοπούλου-Κόβα είναι μια γνήσια αριστοκράτισσα. Αρσακειάδα κατά τα μαθητικά της χρόνια, είναι κόρη του βιομήχανου που κατασκεύαζε τη δεκαετία του 1960-’70 τα ξυραφάκια «Αstor».
Μεγαλωμένη στην οδό Ηρώδου του Αττικού, αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της υψηλής κοινωνίας, διαθέτοντας γνωριμίες με επιφανείς οικογένειες της εποχής όπως τους Σερπιέρη, Λεβίδη και Καρέλλα. Νεαρή κοπέλα ακόμη, μετέχει στα καλέσματα του παλατιού, ενώ κάποιες φωτογραφίες που τη δείχνουν να χορεύει με τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο, μαρτυρούν τις άριστες σχέσεις της με το παλάτι. Η Ηρώ Βετοπούλου θα παντρευτεί σε πρώτο γάμο τον εφοπλιστή Νίκο Βερνίκο. Ο γάμος αυτός, όμως, θα κρατήσει λίγο.
Το επιτυχημένο deal με τους Γάλλους ιδιοκτήτες της εταιρείας Bic θα φέρει στην Ελλάδα τα ψιλά καλσόν, τους αναπτήρες και τα ξυραφάκια μιας χρήσης. Η εταιρεία Αstor πωλείται στους Γάλλους και η οικογένεια Βετοπούλου ασχολείται πια με new business. Είναι η στιγμή που η Ηρώ αποφασίζει να χωρίσει. Λίγο καιρό αργότερα ο Γιώργος Κόβας, ο οποίος εργάζεται στις επιχειρήσεις του πατέρα της, γίνεται ο άνδρας της ζωής της. Πολύ σύντομα οι δυο τους ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας, ολοκληρώνοντας την ευτυχία τους με την απόκτηση των δύο κοριτσιών τους. Αρχικά ως μόνιμος τόπος διαμονής τους επιλέγεται το Λονδίνο, μέχρι που ο θάνατος του πατέρα Βετόπουλου σηματοδοτεί την επιστροφή του ζευγαριού στην Ελλάδα. Επιστρέφοντας στη χώρα μας η Ηρώ Κόβα ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών της, Νατάσας και Ιζαμπέλας, ενώ επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον χώρο της μόδας, αποκτώντας την αντιπροσωπία γνωστών οίκων όπως ο Ralph Lauren.
Παράλληλα αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση, όντας ενεργό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων. Οι επαγγελματικές δραστηριότητες του Γιώργου Κόβα από την άλλη, σχετίζονται με τον όμιλο εταιρειών ΕΛΤΡΑΚ και με επενδυτικές επιχειρήσεις, ενώ οι πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους κάνουν λόγο και για συμμετοχή του σε διάφορες δραστηριότητες της Eurobank. Το ζεύγος Κόβα είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, καθώς μετέχει ενεργά στη social life και οργανώνει κλειστά δείπνα με λιγοστούς φίλους του στην καλόγουστη κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό. Το 2000 στο περίφημο «Cipriani» της Νέας Υόρκης Γιώργος και Ηρώ Κόβα παραθέτουν δεξίωση γάμου για την κόρη τους Νατάσα με τον δικηγόρο Ράιαν Νέις, ενώ λίγο καιρό μετά, στο κτήμα τους στο Πόρτο Χέλι διοργανώνουν γαμήλιο γλέντι για την κόρη τους Ιζαμπέλα, η οποία έδινε όρκους αιώνιας αγάπης με τον επιχειρηματία Νικόλα Λιαναντωνάκη.
Οld money και διασυνδέσεις με Ρώσους
Ο νέος ιδιοκτήτης του κτήματος «Ελιές» είναι ο Νικόλαος Γουλανδρής, ένα γνήσιο μέλος του παγκόσμιου jet set. Ο νεαρός εφοπλιστής, ο οποίος είναι 32 ετών, είναι εξαιρετικά δυσεύρετος στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας, αφού πάντοτε ζούσε στο εξωτερικό. Είναι κοσμοπολίτης και ιδιαίτερα επικοινωνιακός. Κινείται μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, ασχολείται με τις ναυτιλιακές business της οικογένειάς του και αγάπησε την περιοχή από τον Αλέκο Γουλανδρή που διαθέτει σπίτι στη Χινίτσα. Αγαπά το Γκστάαντ, ασχολείται με το χειμερινό σκι και είναι λάτρης της καλής ζωής. «Θέλησε να αγοράσει τον επίγειο παράδεισο των Κόβα προκειμένου να αποκτήσει πιο στενές σχέσεις με την Ελλάδα», λένε οι γνωρίζοντες και τονίζουν ότι «τα καλοκαίρια του θέλει να τα περνάει εδώ». Το γεγονός άλλωστε ότι η γυναίκα του είναι Ρωσίδα κάνει κάποιους να πιστεύουν ότι η περιοχή θα αναβαθμιστεί ζώντας ένδοξες εποχές με βεγγέρες και επέλαση πάμπλουτων Ρώσων.