ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

"Η πρόσληψη της Αρχαιότητας στην γλυπτική στο Βυζάντιο" στο Επιμελητήριο Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 π.μ. |




















 Tην Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, έκανε διάλεξη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αργολίδος, στο Άργος, ο Αριστοτέλης Μέντζος, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το θέμα της ομιλίας ήταν: «Η πρόσληψη της Αρχαιότητας στην γλυπτική στο Βυζάντιο». Συμπληρωματικές παρεμβάσεις έγιναν από τον Γιάννη Θεοχάρη, Αρχαιολόγο, από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Ο Καθηγητής ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην ιστορική συνέχεια, καθώς το Βυζάντιο αποτελεί από νομική και διοικητική άποψη την συνέχεια του Ρωμαϊκού κράτους. Η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης αποτελούσε την συνέχεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στο ανατολικό τμήμα του κράτους και με επικρατούσα θρησκεία τον Χριστιανισμό. Στον χώρο της Τέχνης,η σχέση της κλασικής παράδοσης με το Βυζάντιο έχει δυο όψεις: Εκείνη της συνέχειας και εκείνη της αναβίωσης.
Τονίστηκε ότι η συνέχεια της κλασικής παράδοσης στην Τέχνη εκφράζεται μέσα από την συνέχεια των πολιτικών και κοινωνικών δομών και την συνέχεια της παιδείας και του πολιτισμού. Πιστοποιείται στα έργα της επίσημης αρχιτεκτονικής, καθώς και στα έργα πολυτελείας, που κυκλοφορούσαν ανάμεσα στα μέλη των ανώτερων κοινωνικών τάξεων. Αυτή η συνέχεια αδυνατίζει με το πέρασμα του χρόνου, χάρη κυρίως στην παρέμβαση του Χριστιανισμού και την κοινωνική αναστάτωση που επέρχεται με το τέλος της όψιμης αρχαιότητας και την είσοδο σε μια περίοδο αναστατώσεων, που είναι κοινώς γνωστή στους ιστορικούς ως "σκοτεινοί χρόνοι". Με το τέλος της Εικονομαχίας συνδέεται μια εποχή κοινωνικής και πολειτιακής σταθεροποίησης, "ανόρθωσης" του Βυζαντίου. 
Στο χώρο της Παιδείας, η περίοδος αυτή σχετίζεται με την έμφαση στη μελέτη των αρχαίων και στο χώρο της Τέχνης με την επιστροφή σε αρχαία κλασικά αισθητικά πρότυπα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται από τους ιστορικούς "αναγέννηση", και συνδέεται με την δυναστεία των Μακεδόνων αυτοκρατόρων. Η αναβίωση των κλασικών προτύπων όπως εμφανίζεται σε όλους τους τομείς της τέχνης, κυρίως σε έργα πολυτελείας, αλλά και στα έργα της αρχιτεκτονικής διακόσμησης, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες, μέσα από μια σειρά φωτογραφιών, που επεξηγήθηκαν από τους ομιλητές, με έμφαση σε έργα της αρχιτεκτονικής διακόσμησης όπου είναι έντονη η αναβίωση των κλασικών προτύπων, από την Αττική -Βοιωτία και τη ΒΑ Πελοπόννησο, με επίκεντρο την Αθήνα. 

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών
Πανεπιστημίου Harvard


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ