ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Γόρδιος δεσμός το γάλα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:58:00 π.μ. |




















Του Βασίλη Γεώργα

 Σε οριστικό αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται η ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα, όπου τον γόρδιο δεσμό θα κληθεί να κόψει τελικά η τρόικα, ενώ αντίθετα έχουν βρεθεί κοινά σημεία ανάμεσα στους συναρμόδιους υπουργούς τόσο για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όσο και για την ενιαία τιμή του βιβλίου.

Παρότι σταδιακά αρχίζει να παίρνει σχήμα το νομοσχέδιο για την απορρύθμιση της αγοράς, «η κυβέρνηση δύσκολα θα αποφύγει τον τραγέλαφο να γίνουν προαπαιτούμενα τα μέτρα του ΟΟΣΑ για να περάσουν από τη Βουλή», εκτιμούσε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Διάρκεια ζωής

Το μεγάλο αγκάθι για να διασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία αποτελεί η πρόταση απαλοιφής της έννοιας «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος απλής παστερίωσης που σήμερα περιορίζει τη διάρκεια ζωής στις πέντε ημέρες. Οι αντιδράσεις από γαλακτοβιομηχανίες, κτηνοτρόφους, τοπικούς βουλευτές αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αθ. Τσαυτάρης – Μάξιμος Χαρακόπουλος) εντείνονται και θεωρείται δεδομένο πως η διάταξη ως έχει δεν πρόκειται να περάσει.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης ρίχνει το βάρος του στην πρόταση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη (σ.σ. ο Κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε μαζί του χθες) για τη δημιουργία νέας κατηγορίας παστεριωμένου γάλακτος ως «γάλα ημέρας» με την υποχρέωση να συλλέγεται εντός 24 ωρών και όχι 48 ωρών, που ισχύει σήμερα για το «φρέσκο» γάλα, και να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Το επιχείρημα υπέρ μιας τέτοιας λύσης είναι πως θα υποστηριχθούν τα συμφέροντα μικρότερων αγελαδοτρόφων οι οποίοι θα μπορούν έτσι να διακινούν την παραγωγή τους σε τοπικές αγορές.

Πρακτικά όμως η αγορά θα «ανοίξει», αφού σε κάθε περίπτωση ο όρος «φρέσκο» από το γάλα θα καταργηθεί και οι παραγωγοί με τις βιομηχανίες θα μπορούν να ορίζουν οι ίδιοι τον χρόνο διάρκειας του γάλακτος (π.χ. γάλα 1, 2 ημερών ή και γάλα 9 ημερών). Το ζητούμενο, που είναι η αύξηση των ημερών διάρκειας του γάλακτος κατά τρεις-τέσσερις επιπλέον ημέρες ώστε να μειωθεί το κόστος των επιστροφών και παράλληλα να διευκολυνθεί η εισαγωγή ποσοτήτων αγελαδινού γάλακτος, θα επιτευχθεί δεδομένου ότι αρκετές βιομηχανίες θα στραφούν στα νέου τύπου προϊόντα.

Φάρμακα και βιβλία

Στο θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της διάθεσής τους από τα σουπερμάρκετ, φαίνεται πως όλη η συζήτηση έχει μετακινηθεί πλέον όχι στο αν, αλλά στο ποια συγκεκριμένα από τα περίπου 800 σκευάσματα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Το ενδιαφέρον των σουπερμάρκετ επικεντρώνεται σε μια σειρά από ευρείας κατανάλωσης («ταχυκίνητα») προϊόντα τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα τα «κερδίσουν» με ή χωρίς τη συνδρομή της τρόικας, ωστόσο ως αντάλλαγμα οι φαρμακοποιοί θα κρατήσουν συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς το επάγγελμά τους (γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, ελάχιστη επιφάνεια, μετοχική σύνθεση κ.ά.)

Στο άλλο μέτωπο ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, αυτό της κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου για την οποία αντίθετος έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος, όλα δείχνουν ότι προωθείται «συμβιβαστική λύση».

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση είναι να διατηρηθεί η πρόβλεψη ενιαίας τιμής στις νέες εκδόσεις για την πρώτη διετία,αλλά να απελευθερωθεί η διαμόρφωση της τιμής για όλες τις μετέπειτα επανεκδόσεις. Πρόθεση του ΥΠΑΝ, όμως, είναι να καταργηθεί πλήρως η ενιαία τιμή στο εκπαιδευτικό βιβλίο.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ