«Πακέτο» επτά διορθωτικών κινήσεων στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μην πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι αποφάσεις λήφθηκαν μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.
Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου:
• Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.
• Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).
• Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
• Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.
• Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).
• Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.
• Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.
Χρυσή τομή για τον Τσαυτάρη το «15χίλιαρο»
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στα 15.000 ευρώ βρέθηκε ένα όριο μεταξύ των 20.000 ευρώ που, κατά τον ίδιο, ζητούσαν ως όριο ένταξης στα βιβλία οι αγρότες και των 10.000 ευρώ που ήθελε το υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε ο Αθ. Τσαυτάρης.
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου (σ.σ. προτού γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο) στη Δημόσια Τηλεόραση και στις δημοσιογράφους Οντίν Λιναρδάτου και Σταυρούλα Χριστοφιλέα, ο υπουργός είχε προαναγγείλει ουσιαστικά τις αλλαγές.
«Αυτό (σ.σ. το όριο των 15.000 ευρώ) θα βγάλει πάρα πολλούς μικρούς απ' έξω και επίσης ο τρόπος υποβολής των δικαιολογητικών αλλάζει, διότι αντί να το κάνουν κάθε μήνα μπορούν να το κάνουν μια φορά στο εξάμηνο, να πηγαίνουν δηλαδή στην Εφορία με τις αποδείξεις. Οπότε αυτό τους διευκολύνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Τσαυτάρης:
Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Πάντοτε οι αγώνες είναι δίκαιοι και πραγματικά οι άνθρωποι προσπαθούν να βελτιώσουν και τη δουλειά τους και το επίπεδο ζωής τους. Εμείς παρά το ότι όπως κι εσείς είπατε ορισμένα θέματα αφορούν τη φορολογική πολιτική της χώρας, άπτονται των δραστηριοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών παρ’ όλα αυτά, επειδή αφορά την αγροτιά και επειδή το Υπουργείο, αλλά και οι αγρότες έχουν εμπειρία σε αυτά τα συστήματα, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε αυτό το διάλογο ανοιχτό, να ακούσουμε δηλαδή και τα αιτήματά τους ένα – ένα, γιατί υπάρχει μια ποικιλομορφία παραγωγικών συστημάτων και ιδιαιτερότητες. Ο τρόπος δηλαδή που έχει το Υπουργείο Οικονομικών, έχει μια εμπειρία στο πώς μια εμπορική επιχείρηση κρατάει βιβλία εσόδων – εξόδων, πώς μια βιομηχανία κρατάει βιβλία εσόδων – εξόδων. Όταν αυτό το μοντέλο πας να το μεταφέρεις στη γεωργία, δεν είναι αυτόματα μετατρέψιμο. Έχει ιδιαιτερότητες. Ένα - ένα τα θέματα που έθεσαν οι γεωργοί, εμείς τα συστηματοποιήσαμε, κάναμε τρεις συσκέψεις με το Οικονομικών, έτσι ώστε και εμείς ως Υπουργείο να πούμε ορισμένα πράγματα και οι ίδιοι οι αγρότες να τα μεταφέρουν. Να σας δυο, τρία παραδείγματα τα οποία λύθηκαν και μάλιστα και με τις χτεσινές αποφάσεις που ανέβηκε και το όριο λύνει και το τελευταίο.
Έλεγαν για παράδειγμα οι αγρότες ότι είναι ένα νέο σύστημα. Κατ' αρχήν να πούμε ότι περίπου 100.000 αγρότες τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, εδώ και καιρό. Όλοι το θέλουν το σύστημα αυτό, γιατί θα λύσει πολλά προβλήματα με τα πλαστά τιμολόγια, με τα εικονικά τιμολόγια, τις ελληνοποιήσεις, θα λύσει προβλήματα ώστε να κλείσει η ψαλίδα του αθέμιτου ανταγωνισμού κλπ. Γιατί κάποιος, επειδή δεν ελέγχεται το τιμολόγιο αυτό, είχε μια παραγωγή από ένα στρέμμα, 1 τόνο, πήγαινε ο έμπορος και του έλεγε «γράψε μου ότι μου πούλησες 100» και έτσι ελληνοποιούσε 99 τόνους ο έμπορος, ο αγρότης έλεγε «γιατί να μην το κάνω, διότι με τον τρόπο αυτό θα πάω στη Εφορία και θα πάρω 2 εκ. επιστροφή ΦΠΑ, αντί να πάρω 2.000», άρα κέρδιζε και αυτός. Γι' αυτό και εμείς είπαμε να κρατηθεί στη μέση το όριο και χαίρομαι που χθες το βράδυ ανάμεσα στο 10.000 που ζητούσε το Εθνικής Οικονομίας και το 20.000 που ζητούσαν οι αγρότες, βρέθηκε το 15.000. Δηλαδή να πάει ένα όριο εκεί. Αυτό θα βγάλει πάρα πολλούς μικρούς απ' έξω και επίσης ο τρόπος υποβολής των δικαιολογητικών αλλάζει, διότι αντί να το κάνουν κάθε μήνα μπορούν να το κάνουν μια φορά στο εξάμηνο, να πηγαίνουν δηλαδή στην Εφορία με τις αποδείξεις. Οπότε αυτό τους διευκολύνει.
Στο κάτω - κάτω της γραφής είναι ένα νέο μέτρο, ένα νέο εργαλείο σημαντικό, ας το απλοποιήσουμε στην αρχή να δούμε πως θα εφαρμοστεί να αποκτήσουμε εμπειρία και μετά το βλέπουμε.
Για το κόστος ενέργειας
Έχουμε γενικότερα ακριβή ενέργεια στον τόπο μας και με το πετρέλαιο και γενικά τα εφόδια είναι ακριβά. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε ένα μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και έχουν δίκιο οι αγρότες.
Κάθε χρόνο επιστρέφουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών, χρήματα ύψους 180 εκ. ευρώ για να απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα.
Δημοσιογράφος: Και εκεί όμως υπάρχει πρόβλημα όταν ο αγρότης δεν καλλιεργεί, δηλαδή καλλιεργεί ο ίδιος αλλά χρειάζεται να δανείζεται.
Υπουργός: Αυτό ήταν ένα από τα αιτήματά τους.
Αυτό ισχύει για παράδειγμα για εμένα και τα παιδιά μου που έχουμε ελιές. Δεν έχουμε τρακτέρ δικό μας παρ' όλα αυτά τα χωράφια τα καλλιεργούμε, τα φροντίζουμε. Άρα πηγαίνω σε ένα διπλανό γεωργό που έχει δικό του τρακτέρ και έρχεται, τον πληρώνω και κάνει τη δουλειά. Επομένως σε ποιον θα πάει τώρα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών; Για τον αγρότη που έχει το δικό του μηχάνημα και καλλιεργεί τα δικά του χωράφια είναι απλό. Λύθηκε. Για τον αγρότη όμως που δεν έχει δικό του μηχάνημα και νοικιάζει και το έχει πληρώσει, έπρεπε να βρεθεί μια λύση και βρέθηκε. Νομίζω ότι όταν υπάρχει λογική και από τις δυο πλευρές και κατανόηση, τα προβλήματα μπαίνουν στο τραπέζι και λύνονται. Μάλιστα, τώρα με το σύστημα τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων, δεν πρέπει να περιμένουμε στο τέλος του έτους να δούμε πόσο είναι, αφού κάθε δυο τρεις μήνες θα γίνεται ένας λογαριασμός και θα πουν «ο Τσαυτάρης δικαιούται τόσο». Κατ' ευθείαν πιστώνεται με το πρόγραμμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, αφού όλα τα βενζινάδικα είναι στο ΗΦΑΙΣΤΟΣ μπορεί να απλουστευτεί η διαδικασία της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα ήταν αυτό των ομάδων. Ο αγρότης που ανήκει στην ομάδα ροδακινοπαραγωγών Βελβεντού Κοζάνης- να δώσω συγκεκριμένα γιατί αυτόν πήραμε σαν πρότυπο και τον πήραμε από το χέρι και τον πήγαμε στο Εθνικής Οικονομίας και του είπαμε «άκουσε τι λένε οι άνθρωποι και πως λειτουργούν». Ο αγρότης δεν παραδίδει το προϊόν του, δεν το πουλάει στον έμπορο. Το παραδίδει στην ομάδα του, που είναι μιας νέας μορφής συνεργατισμός. Νέα παιδιά, πολύ πετυχημένες ομάδες, έχουμε κάνει περίπου 200, εξαιρετικές και μάλιστα παρενθετικά να πω στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ δίνεται η ευκαιρία με τον κανονισμό της κοινής οργάνωσης αγοράς οι ομάδες να κάνουν ομάδες ομάδων παραγωγών και μάλιστα και τριτοβάθμιες Οργανώσεις κατά κλάδο. Δηλαδή όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί ή αν έχουμε έξι – επτά ομάδες στην Ημαθία να κάνουν όλοι μαζί για το ροδάκινο ή για την ελιά. Ο γεωργός λοιπόν διαθέτει το προϊόν του στην ομάδα του, δεν έχει τιμολόγιο, δεν το πούλησε, το παρέδωσε στην ομάδα του να το διαχειριστεί μαζί με άλλους 100 και όταν η ομάδα θα το διαλέξει, θα το συσκευάσει, θα το εξάγει και τότε θα έρθει ένα τιμολόγιο. Επομένως αυτός όταν νωρίς παρέδωσε τη σοδειά του δεν έχει τιμολόγιο, δεν έχει να διαχειριστεί ΦΠΑ κατ' αρχήν. Άρα η ομάδα θα χειριστεί το ΦΠΑ για λογαριασμό των μελών της ομάδας. Λογικό ακούγεται, το υιοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών και πιστεύω ότι βήμα – βήμα όλα αυτά τα θέματα θα λυθούν, φτάνει να υπάρχει βούληση.
Για τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις στη Β. Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τη ζημιά που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας με τα δέντρα τους, στην Κουλούρα, και καθυστερεί η αποτίμηση και η πληρωμή των ζημιών συμβαίνει γιατί ο ΕΛΓΑ, ο Οργανισμός που κάνει αυτή τη δουλειά έπρεπε σε αυτά τα χωράφια να πάει τρεις φορές. Γιατί; Γιατί οι παραγωγοί δεν βάζουν μια ποικιλία για να επιμηκύνουν την παραγωγή τους, έχουν ποικιλίες πολύ πρώιμες για να βγάλουν ένα πρώιμο ροδάκινο νωρίς που έχει καλή τιμή, έχει τον κύριο κορμό της παραγωγής και κάποιοι έχουν πολύ όψιμες ποικιλίες ,προκειμένου να έχουν και αργότερα παραγωγή. Εμείς το επικροτούμε αυτό να μην έχουμε μια παραγωγή μόνο ένα μήνα, να την έχουμε έξι μήνες. Γιατί η αγορά το ζητάει. Ας πούμε πέφτει ένα χαλάζι μια μέρα, βρίσκει τις ποικιλίες αυτές σε διαφορετικό στάδιο. Όταν πάει ο εκτιμητής να κάνει την εκτίμηση δεν μπορεί να εκτιμήσει αν έκανε ζημιά στην πρώιμη, τι επίπτωση θα είχε σε αυτές που ακόμη ήταν στο άνθος ή ήταν πιο πίσω. Άρα έπρεπε να πάει για τη μεσαία και έπρεπε να ξαναπάει για την όψιμη. Σε αυτό οφείλεται η καθυστέρηση. Αλλά όλα έγιναν και θα πάρουν οι άνθρωποι τις αποζημιώσεις τους, γιατί είναι δικά τους χρήματα.
Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος
Ο ΟΟΣΑ διατείνεται ότι αν δώσουμε την ευκαιρία σε βόρεια ευρωπαϊκά γάλατα να έρθουν στην Ελλάδα και να πουληθούν θα φθηνύνει η τιμή του γάλακτος γιατί βλέπει εντοπίως εκεί που πωλείται είναι ίσως μερικά λεπτά φθηνότερο. Εμείς τι είδαμε όμως; Είδαμε ότι αυτό ήδη γίνεται, όπως κι εσείς είπατε. Υπάρχει γάλα που έρχεται από την Κεντρική Ευρώπη και πωλείται σε εμάς ως γάλα μακράς διάρκειας, γιατί για να αντέξει σε αυτό το διάστημα περισσότερες μέρες, υφίσταται πιο υψηλή παστερίωση, γι' αυτό και λέγεται γάλα υψηλής παστερίωσης και διαρκεί περισσότερο γι' αυτό και λέγεται μακράς διάρκειας. Αυτό όμως το γάλα επιβαρύνεται και με το κόστος μεταφοράς από εκεί εδώ.
Έχουμε εξαιρετικό γάλα, έχουμε εξαιρετικής ποιότητας γάλα. Ακόμη κι αν κοστίζει λίγα λεπτά παραπάνω οφείλεται στα παραγωγικά μας συστήματα, όπως έχω ξαναπεί, έχουμε ιδιαιτερότητες, έχουμε τα νησιά μας, τα βουνά μας, τις αποστάσεις.
Για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας σε γεωργία και αλιεία
Έχουμε αναπτύξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προτεραιότητές μας και μάλιστα μπορώ να πω ότι δεν λέμε πλέον τι θα κάνουμε γιατί πολλά από αυτά που είπαμε ότι θα κάνουμε, τα κάναμε ήδη. Σε ότι αφορά στον τομέα της αλιείας κάναμε μια μεγάλη συμφωνία. «Έκλεισε» η συμφωνία για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική που ήταν πρώτη μας προτεραιότητα και το πετύχαμε μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες από την ανάληψη της Προεδρία μας. Το είχαμε υποσχεθεί. Λίγους μήνες πριν είχε κλείσει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Είχε μείνει ανοιχτή όμως γιατί δεν είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ των τριών μερών, δηλαδή του Συμβουλίου που τώρα προΐσταται η Ελλάδα, του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με τη συμφωνία που επετεύχθη δίδονται πολύ περισσότερα κονδύλια να υποστηριχθεί η αλιεία. 6,5 δις ευρώ υποστήριξη θα έχει αυτός ο τομέας. Δεύτερον θα υποστηριχθεί η αειφορία και η αναβάθμιση των αποθεμάτων. Δέστε τι προβλήματα έχουμε με τη συρρίκνωση των φυσικών αποθεμάτων για να έχουμε ένα βιώσιμο σχήμα και στο μέλλον και το τρίτο και το πιο σημαντικό χάρις και στις προσπάθειες και της χώρας μας και τη βοήθεια από την πλευρά και της Επιτρόπου της κας Δαμανάκη, αλλά και του Κοινοβουλίου για πρώτη φορά μέσα στην αλιεία έχει μπει και η υποστήριξη των υδατοκαλλιεργειών που για μας είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι πέρυσι το νούμερο ένα εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν του τόπου μας ήταν η τσιπούρα και τα λαβράκια των ιχθυοτροφείων και φέτος είναι δεύτερο.
Και αυτό είναι μια ένδειξη ότι η γεωργία γίνεται πυλώνας ανάπτυξης και προσδιορίζεται. Η χώρα μας από τα δέκα κορυφαία προϊόντα που εξάγει σήμερα από όλους τους κλάδους, είτε είναι η βιομηχανικά, είτε είναι ορυκτά, είτε είναι άλλα προϊόντα, τα πέντε μέσα στα δέκα πρώτα είναι αγροτικά προϊόντα. Φέτος είναι το λάδι πρώτο, πέρυσι ήταν οι τσιπούρες από τις υδατοκαλλιέργειες και τα προϊόντα από τα ιχθυοτροφεία μας, τρίτα είναι τα φρούτα που πήγαν εξαιρετικά καλά φέτος. Είχαμε μια μέση αύξηση της τάξεως του 24% στις εξαγωγές φρούτων … δεν είναι διαρθρωτικό μας πλεονέκτημα ο ήλιος μας; Η αλμύρα του Αιγαίου; Το τυρί μας; Τα κρασιά; Και αν πάτε στη θέση 11 γιατί ακούω μεμψιμοιρίες και ότι δεν παράγουμε πολύ, όχι στη θέση 11 από τα εξαγώγιμα προϊόντα αν πάμε λίγο πιο κάτω είναι το ελληνικό βαμβάκι. Φέτος είχαμε ρεκόρ αποδόσεων, είχαμε 322 κιλά μέση στρεμματική απόδοση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν ο τόπος μας.
Γι' αυτό και με βλέπετε καμιά φορά να στενοχωριέμαι διότι αυτό για να γίνει, θέλει προσπάθεια από τον αγρότη, θέλει μεράκι, θέλει ιδρώτα, θέλει επιμονή και αφού το καταφέρνει να βγάλει αυτές τις ποσότητες και μάλιστα περίπου όλο είναι εξαγώγιμο, γιατί είναι εξαιρετικής ποιότητας επομένως γιατί συρρικνώνεται.
Για την κλαδική Διεθνή Έκθεση AGROTICA και τους νέους αγρότες
Μόλις ολοκληρώθηκε η AGROTICA με επιτυχία. Ο αριθμός των επισκεπτών, η έκταση των εκθεμάτων, των περιπτέρων, σημείωσαν ρεκόρ, όχι μόνο γιατί η AGROTICA είναι μια κλαδική έκθεση, όπως κι άλλες κλαδικές που κάνει η Δ.Ε.Θ. Είχε πιο πολύ κόσμο από ό,τι είχε η Δ.Ε.Θ., δηλαδή η μεγάλη Διεθνής Έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ήταν τρομερό. Μπορούσες να δεις νέα εφόδια, νέους τρόπους παραγωγής, ήρθε σε εκδηλώσεις, έγιναν δεκάδες εκδηλώσεις, το Υπουργείο οργάνωσε εκδηλώσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα, την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, τη μεγάλη σημασία που έχει η ποιότητα και η μεγάλη στροφή προς τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Αυτή ήταν μια στρατηγική επιλογή που κάναμε σαν Υπουργείο να πάμε τη γεωργία μας, να φύγουμε από μια γεωργία χαμηλού κόστους που νομίζαμε ότι θα τα καταφέρουμε κάνοντας τα πάντα φτηνότερα. Όχι. Δεν μπορούμε να πάμε τα μεροκάματα στο μηδέν, να δουλεύει κάποιος για 1 και για 2 ευρώ, όχι. Μπορούμε όμως να παράξουμε ποιοτικά προϊόντα και βλέπετε το αποτέλεσμα. Βλέπετε που πήγαν οι εξαγωγές και αντιλαμβάνεστε τι σημασία έχει γι' αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η χώρα να πουλάει και να φέρνει χρήματα. Οι νέοι στρέφονται προς αυτό το κομμάτι πολύ. Κάναμε μια εκδήλωση για τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις ευκαιρίες που δίνει ο τομέας. Ο τομέας ανέκαθεν ήταν μια μεγάλη δεξαμενή χεριών, μπορούσε να δώσει δουλειά σε πολλά χέρια και μάλιστα χαίρομαι που τώρα νέα παιδιά στρέφουν την προσοχή τους εκεί, μορφωμένα παιδιά και με γνώσεις.
Μάλιστα δίνουμε γη με προτεραιότητα σε ανθρώπους μορφωμένους, δηλαδή αποφοίτους γεωτεχνικών Σχολών, είτε από τα ΤΕΙ, είτε από τα ΑΕΙ. Προτιμήσαμε να δώσουμε τη γη σε αυτούς γιατί έχουν τη γνώση και μπορούν γρήγορα να εφαρμόσουν τις γνώσεις του στο γεωργικό τομέα. Δίνουμε γη σε πάρα πολλά μέρη. 25 στρέμματα στον καθένα και αν είναι δυο μαζί 50 στρέμματα και αν θέλουν να κάνουν μια μικρή ομάδα τεσσάρων, τους δίνουμε μέχρι 100 στρέμματα και βλέπουμε παντού να πηγαίνουν να δοκιμάζουν νέες καλλιέργειες, νέα είδη. Είδα τρεις τέσσερις τέτοιες μεγάλες ομάδες να καλλιεργούν αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, δέστε τα τσάγια του βουνού που έγινε η μεγάλη επένδυση.
Και αυτό που λέει συνδυάζεται και με τον τουρισμό γιατί υπάρχουν μονάδες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες στρέφονται στα αρωματικά φυτά, ή τοπικά προϊόντα της περιοχής και τα κάνουν εξαγωγές. Δέστε επίσης τις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ του Υπουργείου μας, της γαστρονομίας και του τουρισμού. Η καθιέρωση του ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο βοήθησε και τη γεωργία μας και τον τουρισμό. Τώρα κάνουμε μια αντίστοιχη προσπάθεια να βάλουμε τα αγροτικά προϊόντα και στα κρουαζιερόπλοια και στα ποντοπόρα πλοία σε συνέργεια με τους Έλληνες εφοπλιστές και κατόχους αυτών των πλοίων. Πιστεύω ότι κι αυτό θα είναι πετυχημένο, εάν το καταφέρουμε. Αλλά μόλις προχθές θεσμοθετήσαμε τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, την έννοια της οικοτεχνίας και αυτό θα βοηθήσει. Η προστιθέμενη αξία σε αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα λίγες μέρες πριν σχεδόν με την αρχή της Προεδρίας μας η Ελλάδα γιόρτασε το 100ο προϊόν ποιότητας που έχει στην Ευρώπη, το οποίο ήταν το λάδι Μεσσαράς από την Κρήτη. Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. De Castro, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας κ. Ciolos... Δεν είναι σημαντικό από μια μικρή χώρα χάρις σε αυτό το ποικίλο και όμορφο περιβάλλον να καταφέρνει να έχει τόσο πολλά ποιοτικά προϊόντα;
Για τις ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με το σεισμό στην Κεφαλλονιά
Επειδή έχουμε και γεωργούς μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους της Κεφαλλονιάς που υποφέρουν, γιατί έχασαν ζωικό κεφάλαιο, μελίσσια, έχουν προβλήματα με τις αποθήκες τους, τους στάβλους τους κάποιοι έχασαν τις ζωοτροφές τους, εμείς θα τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Αμέσως μετά το σεισμό κλιμάκιο του ΕΛΓΑ είναι στο νησί και καταγράφει τις ζημιές που έχουν υποστεί οι εκμεταλλεύσεις των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων. Για τις ζημιές που αφορούν ζωικό κεφάλαιο και μελλισσοσμήνη ο ΕΛΓΑ θα προβεί στην άμεση αποζημίωση των αγροτών. Για τις ζημιές του αφορούν εξοπλισμό και πάγιο κεφάλαιο θα υποβληθεί πρόγραμμα ΠΣΕΑ για έγκριση στην Ε.Ε. Για την αντιμετώπιση όμως άμεσων αναγκών επισκευής αποθηκών και ομβροδεξαμενών η στήριξη θα περιληφθεί στις προβλεπόμενες για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών λόγω καταστροφών του τομέα πολιτικής προστασίας. Επίσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος απώλειας ζωοτροφών θα ληφθεί μέριμνα για την εξασφάλιση επάρκειας στους κτηνοτρόφους.
Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων έτους 2013 θα προωθηθούν άμεσα μετά από ανακατανομή επιπλέον ποσότητες στην Κεφαλλονιά, ώστε να βοηθηθούν ειδικά όσοι είναι οικονομικά ασθενείς στις αντίξοες αυτές συνθήκες.
Γιάννης Τσατσάκης