Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Με 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη απαντούν οι φαρμακοποιοί στο ενδεχόμενο να γίνει μείωση του ποσοστού κέρδους τους και μεταξύ άλλων να βγουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ μετά από σχετική απάιτηση της τρόικας. Έπεται και συνέχεια υπόσχονται...
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε πολύωρη συνεδρίαση του αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα φαρμακεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά. Οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθευτούν νωρίτερα τα φάρμακά τους δεδομένου ότι τις ημέρες της απεργίας ελάχιστα φαρμακεία θα είναι ανοικτά για να εξυπηρετούν μόνο τις επείγουσες ανάγκες.
Όμως το ζήτημα είναι ότι μπορεί οι κινητοποιήσεις τους να λάβουν και συνέχεια εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα. Άλλωστε συνεδριάζουν την Τρίτη για να λάβουν περαιτέρω αποφάσεις με ανοικτή την πιθανότητα να δώσουν συνέχεια στα λουκέτα...
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης: "Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να υιοθετήσει και να στηρίξει τις θέσεις του υπουργού Υγείας απέναντι στην Τρόικα και να απορρίψει την ύποπτη έκθεση του ΟΟΣΑ στο τμήμα που αφορά την Φαρμακευτική Περίθαλψη γιατί βλάπτει την Δημόσια Υγεία και την ελληνική κοινωνία.
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ανταγωνισμός και Υγεία είναι έννοιες ασύμβατες.
Καταγγέλλουμε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν μπορεί να είναι «Ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση, ούτε ένα νέο μνημόνιο – προϊόν, προκατασκευασμένο κατ΄ εντολή των μεγάλων συμφερόντων τα οποία προφανώς εξυπηρετεί".
Πάντως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που είναι με το μέρος των φαρμακοποιών επιχείρησε για άλλη μια φορά να πείσει τους δανειστές μας ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) δεν πρέπει να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα και οι ασθενείς ,μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Ωστόσο οι τροικανοί δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται καθώς επέμεναν και για το θέμα του ποσοστού κέρδους του κλάδου το οποίο επιδιώκουν να περιορισθεί στο 15%. Να σημειωθεί ότι σήμερα χωρίς τις επιστροφές (υποχρεωτικές εκπτώσεις ) κινείται στο 23% ενώ μετά τις επιστροφές (claw back) καθηλώνεται στο 18%.
Κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμεναν ακόμη και για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων για το οποίο επιδιώκουν να απελευθερωθεί πλήρως αλλά και στην κατάργηση του κριτηρίου της απόστασης για το άνοιγμα νέου φαρμακείου.