Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και του Δημήτρη Κοδέλα, για την απόρριψη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της υποχρεωτικής σήμανσης γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «Καταστροφική για την ελληνική μελισσοκομία η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία απέρριψε τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι»
Η Ελλάδα ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2014 και μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Συμβούλιο έχει από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομοθετικές και δημοσιονομικές αρμοδιότητες και ασκεί καθήκοντα χάραξης και συντονισμού πολιτικών. Η ελληνική προεδρεία μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν προωθεί τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά εκτός του γεγονότος ότι αποδέχεται την πλήρη και καθολική εποπτεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας από Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, οδηγεί τη χώρα σε συνεχείς υποχωρήσεις και συνηγορεί με αποφάσεις που αποδιαρθρώνουν σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 15/1/2014 τους προτεινόμενους κανόνες για το μέλι, σύμφωνα με τους οποίους η γύρη αποτελεί φυσικό στοιχείο της σύνθεσης του μελιού και όχι συστατικό και απέρριψε τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι.
Η παραπάνω εξέλιξη συνεπάγεται ότι η γενετικώς τροποποιημένη γύρη θα αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος μόνο εάν αποτελεί πάνω από το 0.9% του μελιού.
Στα ανακοινωθέντα τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα: «Αποσαφήνιση των κανόνων που διέπουν την αναγραφή της γενετικά τροποποιημένης γύρης στην ετικέτα του μελιού» – Κοινοβουλευτικές επιτροπές: Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων διαβάζουμε τα εξής:
«Το ερώτημα σχετικά με το αν η γύρη αποτελεί συστατικό ή φυσικό στοιχείο της σύνθεσης του μελιού έχει προκύψει λόγω των διαφορετικών συνεπειών που έχουν οι δύο επιλογές ως προς τη σήμανση του προϊόντος. Εάν η γύρη συνεχίσει να θεωρείται «φυσικό στοιχείο», η παρουσία γενετικώς τροποποιημένης γύρης δεν χρειάζεται να αναγράφεται στη συσκευασία. Αυτό ισχύει επειδή, σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, το γενετικώς τροποποιημένο περιεχόμενο θα πρέπει να επισημαίνεται στην αντίστοιχη ετικέτα μόνο εάν αποτελεί πάνω από το 0,9 % του συνολικού προϊόντος. Εφόσον η γύρη αποτελεί περίπου το 0,5% οποιασδήποτε ποσότητας μελιού, είναι απίθανο να υπερβεί ποτέ το όριο του 0,9%», είπε η εισηγήτρια Julie Girling (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο). Η έκθεσή της εγκρίθηκε με 430 ψήφους υπέρ, 224 κατά και 19 αποχές.»
Επομένως, απερρίφθη από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου η πρόταση της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος, στην οποία αναφέρεται ότι η γύρη αποτελεί συστατικό και όχι φυσικό στοιχείο της σύνθεσης του μελιού. Η Ολομέλεια, με αυτή της την απόφαση, έρχεται σε αντίθεση με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2011 το οποίο λάμβανε την εξής απόφαση: Τα συμπληρώματα διατροφής και το μέλι που περιέχουν γύρη προερχόμενη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (γ.τ.ο.) είναι τρόφιμα των οποίων η εμπορία δεν επιτρέπεται χωρίς σχετική έγκριση.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2011 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής δήλωνε ότι οι βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες είναι απροστάτευτες από τα μεταλλαγμένα, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσής τους και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μεγάλη ευθύνη διότι αποφεύγει να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα της συνύπαρξης των γενετικά τροποποιημένων με τις συμβατικές καλλιέργειες.
Στο προαναφερόμενο ανακοινωθέν από 15/1/2014, αναφέρεται ότι η εισηγήτρια Julie Girling έλαβε εντολή από την ολομέλεια να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση.
Επειδή με την εν λόγω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλήττεται η ποιοτική παραγωγή μελιού και ευνοείται το μέλι που προέρχεται από περιοχές με μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων ειδών.
Επειδή ο καταναλωτής δεν θα ξέρει αν τρώει μέλι που έχει επιμολυνθεί με γύρη που μετέφεραν οι μέλισσες από καλλιέργειες Γενετικά Τροποποιημένων Ειδών (μεταλλαγμένα).
Επειδή πρόκειται για μια απόφαση του «λόμπι των μεταλλαγμένων» εναντίον των ελλήνων μελισσοκόμων και παραγωγών.
Επειδή, η ελληνική προεδρία στήριξε με τη συνολική συμπεριφορά της μια εξέλιξη, η οποία θα καταστρέψει την υψηλής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας ελληνική παραγωγή μελιού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Γιατί επέλεξε η κυβέρνηση τη στήριξη εταιρειών από τρίτες χώρες, οι οποίες αποτελούν βασικούς εξαγωγείς μελιού στην ΕΕ και όχι της εγχώριας μελισσοκομίας;
- H ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνηγορεί με την απόρριψη της τροπολογίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την προστασία, ανάδειξη και πιστοποίηση του ελληνικού ποιοτικού μελιού, καθότι η εν λόγω απόρριψη της τροπολογίας κυοφορεί μεγάλους κινδύνους για την ελληνική μελισσοκομία;
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την υποχρεωτική σήμανση της γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι;
- Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής στην Ελλάδα ότι καταναλώνει μεταλλαγμένο μέλι, ακόμα και αν η γενετικώς τροποποιημένη γύρη δεν αποτελεί πάνω από το 0.9% του μελιού;
- Με ποιο σκεπτικό και παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια «μεταλλαγμένων», η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν εναντίον της σήμανσης;
- Ποια θα είναι στη συνέχεια η στάση της Ελληνικής Προεδρίας για το εν λόγω ζήτημα;