ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Νομιμοποιούνται 36.000 γεωτρήσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:39:00 μ.μ. | |

















 Στις 15 Μαΐου εκπνέει η προθεσµία για να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σηµείων Υδροληψίας όσοι έχουν γεώτρηση για οποιαδήποτε χρήση και µε αυτή την αφορµή το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκτιµά ότι περίπου το 18% του συνόλου των γεωτρήσεων, δηλαδή 36.000 από τις 200.000, είναι «παράνοµες», δηλαδή δεν έχουν δηλωθεί. Οι περιοχές µε τη µεγαλύτερη πυκνότητα γεωτρήσεων και πηγαδιών σε σχέση µε την έκτασή τους είναι η Αργολίδα (συνολικά 17.000) και ο θεσσαλικός κάµπος σε τέσσερις νοµούς (35.000 έως 38.000).

Παγκόσµια Ηµέρα Νερού

Το νερό και η ενέργεια αποτελούν δύο από τις βασικές συνιστώσες της ζωής, της οικονοµικής ανάπτυξης και της προόδου. Το κλειδί για την ικανοποίηση των αυξανόµενων αναγκών διατροφής θα αποτελέσει η αρδευόµενη γεωργία, η οποία, ενώ καλύπτει το 20% των καλλιεργούµενων εδαφών, παράγει το 40% των τροφίµων. Η χρησιµοποίηση νερού για αρδεύσεις ανέρχεται στο 80% του καταναλισκόµενου νερού στην Ελλάδα.

Η αρδευόµενη έκταση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 14.300.000 στρέµµατα, από τα οποία το 51% αρδεύονται µε καταιονισµό, το 27% µε µικροάρδευση και το υπόλοιπο µε επιφανειακές µεθόδους, που συνεπάγεται ότι το 78% της έκτασης αυτής απαιτεί ενέργεια για τη λειτουργία των αρδευτικών συστηµάτων και για την άντληση.

Σύµφωνα µε τους καθηγητές του ΑΠΘ, Βασίλη Αντωνόπουλο και ∆ηµήτρη Παπαµιχαήλ, η αντιµετώπιση της αυξηµένης ζήτησης υδατικών πόρων για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίµων µπορεί να γίνει µε τις εξής δράσεις:

-Αύξηση της αποδοτικότητας των αρδευτικών δικτύων και της παραγωγικότητας του νερού.
-Εξοικονόµηση νερού µε αύξηση της αποδοτικότητας των µεθόδων άρδευσης και υιοθέτηση καινοτόµων συστηµάτων άρδευσης.
-Εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας για τον ορθολογικό προγραµµατισµό των αρδεύσεων και την εφαρµογή ελλειµµατικής άρδευσης.
-Αύξηση της χρησιµοποίησης νερού οριακής ποιότητας, όπως τα υφάλµυρα νερά, τα νερά των στραγγιστικών δικτύων και τα επεξεργασµένα λύµατα.
-Αύξηση της γεωργίας που βασίζεται στη βροχή (rainfed agriculture), που σηµαίνει αξιοποίηση φυτών, όπως χειµερινά σιτηρά των οποίων η βλαστική περίοδος συµπίπτει µε την περίοδο των βροχών.
-Ανάπτυξη έργων αξιοποίησης του νερού, όπως ταµιευτήρες, λιµνοδεξαµενές κ.λπ.
-Εγκατάσταση ενεργειακών φυτών που δεν είναι απαιτητικά σε νερό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ