Ο μήνας Μάρτιος για το 2014 φιλοξενεί πληθώρα Παγκόσμιων, Ευρωπαϊκών & Διεθνών Ημερών Περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα:
20 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα της Γης. Καθιερώθηκε το 1970, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο, για να γιορταστεί το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη. Ήταν μια ιδέα του ακτιβιστή Τζον ΜακΚόνελ, που υιοθετήθηκε και από τον ΟΗΕ.
21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον, να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Οι δασικές εκτάσεις της προστατευόμενης περιοχής ανέρχονται περί τα 900 τετρ. χλμ.
22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
23 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας. Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας. Στόχος του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
29 Μαρτίου: H Ώρα της Γης (Earth Hour). Γεννήθηκε το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Η πρωτοβουλία ανήκε στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF και τη διαφημιστική εταιρεία Leo Burnett. Το 2014 η Ώρα της Γης έλαβε χώρα από τις 8:30 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ. της 29ης Μαρτίου, με κεντρικό μήνυμα «Χρησιμοποίησε την ενέργειά σου για να κάνεις την αλλαγή πραγματικότητα» («Use your power to make change a reality»).
Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού θέλοντας να προάγει την ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα αναγόμενα στις αρμοδιότητες και σκοπούς των φορέων διαχείρισης, καθώς και στην προστασία της περιοχής ευθύνης, υλοποίησε κατά τον μήνα Μάρτιο μια σειρά περιβαλλοντικών δράσεων:
Φύτευση δενδρυλλίων σε σχολεία
· στις 11 και 12 Μαρτίου στο Νηπιαγωγείο Βερβένων και στο Γυμνάσιο Τυρού, προβλήθηκε η παρουσίαση με θέμα «Τα ενδημικά φυτά του Πάρνωνα & η χρήση τους στην κηποτεχνία» κατά την οποία οι μαθητές γνώρισαν ορισμένα από τα σπάνια και ενδημικά είδη χλωρίδας που απαντώνται στην προστατευόμενη περιοχή, με παράλληλη φωτογραφική απεικόνιση και παρουσίαση των χαρακτηριστικών του κάθε είδους. Η εισήγηση προσαρμόστηκε κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στην ηλικία των μαθητών. Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, φυτεύτηκαν διάφορα είδη δέντρων και θάμνων στους προαύλιους χώρους των σχολείων, με στόχο να μετατραπούν οι κήποι των σχολείων τους σε υπαίθριο εργαστήριο κηποτεχνίας!
Ξεναγήσεις στις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης του Φορέα Διαχείρισης
· στις 13 Μαρτίου επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Άστρους και οι φιλοξενούμενοί τους Ισπανοί μαθητές του σχολείου Itaca (Ιθάκη) του προαστίου Tomares της Σεβίλλης. Η φιλοξενία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος e-twinning με θέμα "Here, there and ... everywhere! An -journal about the protection of the environment". Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον υγρότοπο Μουστού, όπου με τη βοήθεια των πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος που έχει τοποθετήσει ο Φορέας Διαχείρισης στο πανοραμικό σημείο της λιμνοθάλασσας αλλά και του εξοπλισμού παρακολούθησης, γνώρισαν τα χαρακτηριστικά είδη της ορνιθοπανίδας της περιοχής. Εν συνεχεία, η περιβαλλοντική ομάδα μετέβηκε στο δάσος δενδρόκεδρου (Juniperus drupacea) της Μονής Μαλεβής, η οποία συνδυάστηκε με μικρής διάρκειας πεζοπορία στο ειδικά διαμορφωμένο πεζοπορικό μονοπάτι ανάμεσα στο σπάνιο και μοναδικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη είδος Συριακής αρκεύθου ή δενδρόκεδρου.
· στις 15 Μαρτίου 2014 η ομάδα του 5ου Γυμνασίου Χαλανδρίου που απαρτίζονταν από ενενήντα περίπου άτομα, μαθητές, συνοδούς γονείς και εκπαιδευτικούς, επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους, όπου και ενημερώθηκε μεταξύ άλλων για το ρόλο, τις αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης καθώς και τα αξιόλογα οικολογικά και πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής. Η επίσκεψη του σχολείου ολοκληρώθηκε με παρατήρηση άγριας ορνιθοπανίδας στη λιμνοθάλασσα Μουστού με παράλληλη ενημέρωση για την μεγάλη οικολογική σημασία της περιοχής.
Εθελοντικοί καθαρισμοί
· στις 13 Μαρτίου, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης ανέλαβε για άλλη μία φορά πρωτοβουλία να προβεί σε εθελοντικό καθαρισμό, απομακρύνοντας στρώματα κρεβατιού που είχαν εναποτεθεί στη θέση Ελληνικό και εντοπίστηκαν από στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης. Τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης απομάκρυναν από το σημείο τα στρώματα, τα οποία μεταφέρθηκαν στον ΧΑΔΑ του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
Εκδήλωση επανένταξης άγριας ορνιθοπανίδας
· στις 21 Μαρτίου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, για σχεδόν όλους τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, η απελευθέρωση τεσσάρων αποθεραπευμένων γερακίνων, με σκοπό την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον, στη θέση Μετόχι Αγίου Χαραλάμπους Λεωνιδίου. Τα περίπου 350 άτομα που παρευρέθησαν παρακολούθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή τους! Οι απελευθερώσεις πραγματοποιήθηκαν από εκπρόσωπο του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ANIMA) με τη συμμετοχή τεσσάρων μαθητών που επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση. Η εκδήλωση συνδυάστηκε με περιβαλλοντική ενημέρωση όλων των μαθητών, διανομή φυλλαδίων με χρήσιμες οδηγίες για την τήρηση ορθής συμπεριφοράς στην προστατευόμενη περιοχή αλλά και με αναμνηστικά δώρα του φορέα διαχείρισης σε έξι τυχερούς μαθητές που αναδείχτηκαν από την κλήρωση που προηγήθηκε.
Συμμετοχή στην εκδήλωση «Αρκαδικό Πανηγύρι»
· στις 23 Μαρτίου 2014 ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε στην εκδήλωση «Αρκαδικό Πανηγύρι» που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στην κεντρική πλατεία της 25ης Μαρτίου - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ηρακλείου Αττικής. Ο Φορέας Διαχείρισης επιμελήθηκε για την εκδήλωση αυτή τέσσερα poster με πληροφορίες και φωτογραφική απεικόνιση του φυσικού πλούτου που διαθέτει η προστατευόμενη περιοχή με σκοπό την ανάδειξή της.
Ο Φορέας Διαχείρισης θα συνεχίσει τις δράσεις του δυναμικά, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Σχέδια Δράσης για το τρέχον έτος. Για περισσότερα ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης (http://www.fdparnonas.gr/el/deliverables).
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Πληροφορίες: Αναστασιάδη Αγνή, Μπόγλης Αργύρης
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr