Κάτι αλλάζει στο Ναύπλιο. Η πόλη μας, πλούσια σε ομορφιά και ιστορία, ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων από όλη τη χώρα -και όχι μόνο-, τόπος συνάντησης του παρελθόντος με το σήμερα, σε μια περίοδο ριζικών ανακατατάξεων δεν μένει στάσιμη. Έρχεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της νέας εποχής, προκλήσεις που δεν είναι κατ’ ανάγκην θετικές, μα ούτε και ο μονόδρομος προς την καταστροφή. Διότι το νέο είναι δική μας δουλειά να το οικοδομήσουμε, να του δώσουμε το περιεχόμενο που μας αξίζει. Κι εμείς, με τη νέα δημοτική μας παράταξη “Ναύπλιο. Επόμενη μέρα”, ακριβώς αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε.
Συμμετοχή, διαφάνεια, κοινωνική συνοχή δεν είναι παρά μερικές από τις όμορφες έννοιες που συχνά υποβαθμίστηκαν σε συνθήματα, απομένοντας έτσι “κούφιες”, δίχως αντίκρυσμα. Το πρόγραμμα της παράταξής μας διαπερνάται από μια νέα πνοή, μια νέα φιλοσοφία στηριγμένη σε αυτές ακριβώς τις έννοιες που, όμως, δεν μένουν πια στα λόγια αλλά γίνονται καθημερινές πρακτικές. Κι αυτό γιατί προχωράμε στο μέλλον με ρηξικέλευθες προτάσεις τις οποίες καταρτίσαμε (κι εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά) με βάση τα απτά αποτελέσματα που θα φέρουν στη ζωή, και όχι στα αυτιά, των Ναυπλιωτών. Ήδη, 17 μήνες τώρα, με την ανάληψη καθηκόντων Δημάρχου από τον Δημήτρη Κωστούρο, πατώντας στις βάσεις που είχαν μπει πρωτύτερα, αφήσαμε τα λόγια και ριχθήκαμε με πείσμα στις πράξεις.
Όπως η δημοτική αρχή Κωστούρου, έτσι και η “Επόμενη Μέρα” του Ναυπλίου θέτει ως εχθρό της, όχι τις άλλες παρατάξεις (δυστυχώς ακόμη και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς αυτό δεν είναι αυτονόητο για όλους), αλλά τα πραγματικά προβλήματα. Έτσι, παρά τον υποδιπλασιασμό των πόρων της αυτοδιοίκησης, εμείς κατορθώσαμε, όχι μόνο να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου αλλά να δείξουμε το ανθρώπινο, το μόνο αληθινό δηλαδή, πρόσωπο του Ναυπλίου. Και συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασιστικά. Με σχέδιο συγκεκριμένο, με μελετημένα ένα προς ένα τα βήματα που κάνουν το όραμα πράξη.
Δίνουμε περιεχόμενο στη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Δημότη: Όλοι μιλάνε για το στοίχημα της συμμετοχής των δημοτών μα δεν εννοούμε όλοι το ίδιο. Και πολύ περισσότερο, δεν κάνουμε όλοι κάτι γι’ αυτό. Εμείς αποδεικνύουμε “χειροπιαστά” ότι η συμμετοχικότητα είναι στον πυρήνα του σχεδίου μας. Πώς; Προχωρώντας σε σειρά από πρωτοβουλίες που ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΕΞΟΥΣΙΕΣ στους δημότες!!! Με την προώθηση δηλαδή εργαλείων και δράσεων συμμετοχής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των δήμων, κατορθώνουμε την ίδια στιγμή να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία στον τόπο μας αλλά και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί: γιατί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι το συλλογικό.
Έτσι, ενισχύουμε τη συμμετοχή του Δημότη στα κέντρα λήψης δημοτικών αποφάσεων, με θεσμικού χαρακτήρα κανονιστικές πράξεις του Δήμου. Μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα που συνέχουν το σχέδιό μας και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:Παραχωρούμε στα τοπικά συμβούλια ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ για τοπικά θέματα με την ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου ότι στον ετήσιο προϋπολογισμό θα αναγράφονται έργα με δεσμευτικό χαρακτήρα για την εκτέλεση τους. Δεσμεύουμε πιστώσεις του προϋπολογισμού για ειδικές κοινωνικές ομάδες έπειτα από απόφαση των ίδιων των συλλογικοτήτων (νεολαία, γυναίκες, εμπορικός σύλλογος κλπ). Καθιερώνουμε ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ για την λήψη αποφάσεων σε ιδιαίτερης σημασίας θέματα για την περιοχή.
Αντιμετωπίζουμε την ΑΝΕΡΓΙΑ: Όλοι μιλάνε γενικώς και αορίστως για τη μεγάλη μάστιγα της ανεργίας. Εμείς ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και προχωράμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το πετύχουμε. Δεν έχει και πολλή μεγάλη σημασία να καταδικάζουμε την ανεργία ή να δίνουμε ευχές για… γρήγορη ανάρρωση στους ανέργους. Σημασία έχουν οι πράξεις. Έτσι, εμείς, μεταξύ άλλων, προτείνουμε: Τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων θεματικού χαρακτήρα από ανέργους ή πρόσφατα απολυμένους (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), για την εκτέλεση έργων και υπηρεσιών δημοτικού χαρακτήρα, μετά από προγραμματικές συμβάσεις. Αυτά τα έργα και οι υπηρεσίες μπορεί να αφορούν πολλές κατηγορίες ανέργων/ απολυμένων, όπως ομάδες απολυμένων σχολικών φυλάκων (για την εκτέλεση των ίδιων εργασιών στα σχολεία της περιοχής), ομάδες δημοτικών αστυνόμων που απολύονται και δεν μπορούν να «απορροφηθούν» (για να εκτελούν εντεταλμένες υπηρεσίες ίδιου χαρακτήρα με το αντικείμενό τους), ομάδες απολυμένων καθηγητών μουσικής (για την εκτέλεση προγραμμάτων μουσικής παιδείας στο δημοτικό ωδείο και στα σχολεία αν ζητηθεί), ομάδες καθηγητών που σε συνεργασία με την τοπική ΕΛΜΕ, θα συγκροτήσουν αντίστοιχη δομή για την εκτέλεση μαθημάτων στο κοινωνικό φροντιστήριο. Είναι αυτονόητο πως είμαστε ανοιχτοί να αξιοποιήσουμε κάθε θετική πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ενισχύουμε τις δομές Αλληλεγγύης: Λέμε λοιπόν, ότι θέλουμε ένα Δήμο με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε γι’ αυτό. Εμείς προτείνουμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. Ιδιαίτερα αξίζει να αναφέρουμε την πρότασή μας γιατοπικά σύμφωνα κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα πλαίσιο δράσης δηλαδή που θέτει σε θετική κίνηση και συνεργασία τους φορείς της πόλης μας, υπό την αιγίδα του Δήμου, ο οποίος παρέχει οργανωτική, τεχνική και οικονομική στήριξη. Ενδεικτικά το σχέδιό μας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Τη δημιουργία τράπεζας τροφίμων με σκοπό τον εφοδιασμό του κοινωνικού παντοπωλείου. Τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Τοπικών Προϊόντων, με σαφές κανονιστικό πλαίσιο (όπως προκύπτει από τον “Καλλικράτη” και το νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου Ανάπτυξης), με τη χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ. Τη δημιουργία τράπεζας ανταλλαγής υπηρεσιών και συμβουλών, νομικού, τεχνικού και άλλου περιεχομένου (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γενικοί τεχνίτες).
Έτσι, το αίσθημα αλληλεγγύης, το οποίο διακατέχει ούτως ή άλλως τον Ναυπλιώτη, δεν είναι λόγια αλλά ΠΡΑΞΕΙΣ.
Αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες: Όλοι “πίνουν νερό” στο όνομα των ποιοτικών παρεχόμενων υπηρεσιών, ιδιαίτερα όμως σε αυτόν τον τομέα η διακήρυξη καλών προθέσεων δεν αρκεί. Κι εμείς προχωράμε στο συγκεκριμένο, προχωράμε στο αποτέλεσμα με δράσεις που ενισχύουν το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου. Πώς; Με μια δέσμη προτάσεων που βασίζονται σε αντικειμενικές διαδικασίες καθώς βασικός σύμμαχος των “καλών υπηρεσιών” είναι η διαφάνεια. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της καθιέρωσης ‘απρόσωπης’ και εκ των προτέρων καθορισμένης διαδικασίας ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών με τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης και διαφανείς διαδικασίες όσον αφορά την “ροή εργασιών ανταπόκρισης”. Όπως επίσης, η καθιέρωση ετήσιων ερευνών που αφορούν στο βαθμό ικανοποίησης αφενός των πολιτών από το παραγόμενο δημοτικό έργο και αφετέρου των υπαλλήλων από τις συνθήκες και το κλίμα εργασίας τους.
Τα παραπάνω δεν είναι παρά μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα του ολοκληρωμένου σχεδίου μας. Ένα σχέδιο που για να πετύχει δεν βασίζεται σε συνθήματα αλλά σε μελετημένες προτάσεις.
Κάτι αλλάζει στο Ναύπλιο… Όχι στα λόγια, στην πράξη…