ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Κοινωνική Πολιτική της "Άλλης Πρότασης": Άμεση προτεραιότητα για όλους μας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:29:00 μ.μ. |





















  «Στην εποχή των μνημονιακών πολιτικών, που βάλλονται ακόμη περισσότερο η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αγροτικός τομέας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εργασία, οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και η τοπική αυτοδιοίκηση, η Άλλη Πρόταση στοχεύει να σταθεί απέναντι στις βαρύτατες συνέπειες που αυτές έχουν στο Δήμο και σε όλους τους κατοίκους των χωριών και της πόλης του Ναυπλίου.


Η δραματική μείωση των κρατικών πόρων που διατίθενται για τους Δήμους καθώς και η κάθετη υποβάθμιση πολλών υπηρεσιών τους, μας καλεί να κινηθούμε αποφασιστικά για τη διατήρηση τους, με σκοπό την υπεράσπιση των ζωτικών δικαιωμάτων των κατοίκων» (από τη διακήρυξη της Άλλης Πρότασης, που ψηφίστηκε ομόφωνα στο Βουλευτικό, στη συνέλευση της 12ης Ιανουαρίου 2014).

Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε ότι, βάσει του ισχύοντος Συντάγματος, η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής σ’ όλους τους τομείς (παιδεία, υγεία και πρόνοια, κατοικία, προστασία της παιδικής ηλικίας, της νεότητας, του γήρατος, της οικογένειας, των απόρων κ.λπ.), συνιστά υποχρέωση του Κράτους, από το οποίο θα πρέπει σταθερά να διεκδικούμε την ικανοποίηση όλων αυτών των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και πόρους για όσες από τις παραπάνω αρμοδιότητες έχουν παραχωρηθεί στους δήμους και ασκούνται πλέον από αυτούς.

Παράλληλα όμως με αυτές τις σταθερές διεκδικήσεις ο δήμος θα πρέπει να αναβαθμίσει και να διευρύνει την παροχή των κοινωνικών του υπηρεσιών. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται:

α. Πλήρης χαρτογράφηση των δομών αλλά και των αναγκών:
Ο δήμος μας, όπως άλλωστε και κάθε δήμος, οφείλει να προβεί στην πλήρη χαρτογράφηση των δομών που υπάρχουν και λειτουργούν στα όριά του, κρατικών, περιφερειακών, δημοτικών αλλά και των «ιδιωτικών», δηλαδή των σωματείων, ενώσεων προσώπων κ.λπ. Επίσης, οφείλει να καταγράψει με τρόπο αξιόπιστο και επιστημονικό τις ανάγκες, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές και στη συνέχεια, αφού εκτιμηθεί αναλυτικά η υπάρχουσα κατάσταση, να επανασχεδιαστεί η δράση όλων των φορέων κοινωνικής πολιτικής.

β. Σχεδιασμός μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής:

Αρχές που θα πρέπει να διέπουν το σχεδιασμό αυτό είναι:

- Η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής από το δήμο θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα ότι αυτή είναι συμπληρωματική προς το ρόλο του Κράτους.

- Ο δήμος θα πρέπει συνεχώς να απαιτεί από το Κράτος τους πόρους για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής.

- Η κοινωνική πολιτική του δήμου δεν θα πρέπει να έχει το χαρακτήρα της περιστασιακής φιλανθρωπίας, αλλά να διακρίνεται από τα στοιχεία της διάρκειας, της αξιοπρέπειας, της καθολικότητας και να ασκείται χωρίς διακρίσεις προς όλους τους κατοίκους.

- Η κοινωνική πολιτική οφείλει συστηματικότερα να συμπεριλάβει ζητήματα όπως η αντιμετώπιση των ναρκωτικών, η προστασία των αστέγων, των ψυχικά άρρωστων, όσων δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να βοηθά τους μαθητές εξασφαλίζοντας τους δομές όπως το κοινωνικό φροντιστήριο, δωρεάν παρακολούθηση στο Δημοτικό ωδείο.

- Οι υπάρχουσες, εκτός δήμου, δομές (Κοινωνικό Παντοπωλείο της Πύλης Πολιτισμού, Εκκλησία κ.λπ.) θα ενισχύονται από το δήμο με κάθε πρόσφορο τρόπο και θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες (αυτοδιοικητικές ή κρατικές).

- Η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τον αστικό χώρο, που είναι η πόλη του Ναυπλίου, όσο και τις ιδιαιτερότητες των χωριών.

- Θα πρέπει να υπάρξουν νέες παροχές στους κατοίκους, συμβατές με την οικονομική κρίση, αλλά και τις γενικότερες αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια (αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών, απογευματινή εργασία κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί η απογευματινή λειτουργία ενός ή κάποιων παιδικών σταθμών. Εξυπακούεται επίσης ότι ο δήμος θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες των παιδικών σταθμών δωρεάν, καταργώντας τα «τροφεία».

- Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του ΚΗΦΗ και στη λειτουργία του ΚΑΠΗ, με την προσπάθεια να λειτουργήσει με παραρτήματα σ’ όλα τα χωριά του δήμου και να διευρύνει τις ιατρικές του υπηρεσίες με την απασχόληση ιατρών, νοσηλευτών, φυσιάτρων, φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών κ.λπ.. Ο προνοιακός ρόλος του ΚΑΠΗ οφείλει στις παρούσες συνθήκες να υπερισχύει του ψυχαγωγικού.

- Στην παρούσα κατάσταση θα πρέπει να λειτουργήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά νέοι θεσμοί, όπως το δημοτικό ιατρείο/φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο/ιματιοθήκη, η σίτιση κατ’ οίκον (με τη διανομή δηλαδή μερίδων φαγητού στα σπίτια, έτσι ώστε αφενός να εξυπηρετούνται αυτοί που αδυνατούν να μετακινηθούν, αφετέρου να τηρείται η ανωνυμία και να προστατεύεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών).

- Κοινωνική πολιτική επίσης συνιστά και οποιοδήποτε μέτρο της Δημοτικής Αρχής που μειώνει το κόστος ζωής των κατοίκων και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, όπως η παροχή ποιοτικού πόσιμου νερού σε φτηνή τιμή, καθώς και η ορθολογική χρέωση δημοτικών τελών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ