Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων 20 Αναπτυξιακών Εταιρειών από όλη την Ελλάδα για την παρουσίαση του διατοπικού σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», που έλαβε χώρα στο ισόγειο της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στις 13 Μαΐου 2014. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Πάρνωνα, συντονίστρια εταιρεία του σχεδίου, παρευρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος χαιρέτησε με απόλυτη ικανοποίηση την πρωτοβουλία για την έναρξη του φιλόδοξου αυτού προγράμματος. Η στόχευση στην προβολή της ελληνικής γαστρονομίας με την ανάδειξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και την αξιοποίησή τους για τον τουρισμό υπήρξε κοινός τόπος στις ομιλίες όλων των συμμετεχόντων.
Τη συζήτηση άνοιξε, με ένα θερμό καλωσόρισμα η δημοσιογράφος Ίνα Ταράντου, επικαλούμενη την εμπειρία της από τα ταξίδια ανά την Ελλάδα μέσα από τις εκπομπές που παρουσίαζε στην ΕΤ3 αλλά και την γνωριμία της με τις γευστικές κουλτούρες κάθε περιοχής ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τον γνωστό δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη.
Ο Υπουργός ΑΑΤ, Αθανάσιος Τσαυτάρης εξήρε την πρωτοβουλία της συνεργασίας των Αναπτυξιακών Εταιρειών καθώς και την κατανόηση από μέρους τους ότι το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας είναι να κάνουμε στρατηγική επιλογή την ποιότητα.
«Για πρώτη φορά φεύγουμε από τα τετριμμένα συλλογικά αγροτικά όργανα και διευρύνουμε αυτή την οργάνωση με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα έλεγα με το πιο αναπτυξιακό κομμάτι της. Χαίρομαι που μοιράζεστε μαζί μας τη στρατηγική επιλογή που κάναμε σαν χώρα να πούμε ότι για μας το μέλλον της γεωργίας εδράζεται στο να κάνουμε στρατηγική μας επιλογή την ποιότητα.» επισήμανε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας «Η ποιότητα θέλει ποικιλόμορφη υποστήριξη. Θέλει πιστοποίηση, κατοχύρωση, έλεγχο, υποστήριξη της διακίνησης και της εξωστρέφειάς της. Γι’ αυτό δώσαμε μάχη να προστεθούν στα σήματα ποιότητας αυτά της Ορεινής παραγωγής, της Νησιώτικης και των Παραδοσιακών Προϊόντων. Επίσης μπορούμε να επιστρέψουμε στην παράδοση και στον πολιτισμό μας και να το κάνουμε και αυτό στρατηγικό μας πλεονέκτημα, γιατί τα παραδοσιακά προϊόντα θα είναι συνυφασμένα με αυτά. Πολλά στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού μας είναι φτιαγμένα χάρις στα παραγωγικά μας συστήματα»
Από την πλευρά του Υπουργείου ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Ιατρίδης ανέφερε ότι το 1/3 των επενδύσεων κατευθύνεται πλέον στον αγροτικό τομέα. Αφού παρουσίασε την πορεία των τοπικών προγραμμάτων LEADER για τα οποία υπάρχουν πλέον πολύ ικανοποιητικοί ρυθμοί απορρόφησης των πόρων, τόνισε τον σημαντικό ρόλο των Αναπτυξιακών Εταιρειών ως συνεργάτες του Υπουργείου, κάνοντας αναλυτική παρουσίαση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Για τα προϊόντα ΠΟΠ , ΠΓΕ , ανέφερε:
«Τα ελληνικά ΠΟΠ-ΠΓΕ είναι αναγκαίο να καταστούν πιο εξειδικευμένα και να στοχεύσουν σε απαιτητικές αγορές προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι -ανεκμετάλλευτες ως σήμερα- υπεραξίες τους. Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 «Αλ. Μπαλτατζής», θα παρέχει μια σειρά από εργαλεία τα οποία θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού».
Στην αρχή της κουβέντας, τους στόχους του σχεδίου για τις ελληνικές γεύσεις και την ανάδειξή της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα – που έχει αναλάβει και τον συντονισμό-, κ. Μαρίνος Μπερέτσος
«Σκοπός και παραδοτέο του έργου αυτού, είναι η δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των Αναπτυξιακών Εταιρειών και των τοπικών παραγωγών εκλεκτών προϊόντων (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και άλλων φημισμένων και επιλεγμένων στην ελληνική γαστρονομία), το οποίο θα έχει βιώσιμη προοπτική, ευρεία απήχηση και εθνικό χαρακτήρα, εκπροσωπώντας όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Η Αυτοδιοίκηση, κατέχοντας μεγάλη εμπειρία, ανέκαθεν τόνωνε δράσεις που αφορούσαν την δημιουργία δικτύων πάνω σε ειδικά θέματα και ζητήματα που την απασχολούσαν. Είναι καιρός λοιπόν, να θέσει στο τραπέζι το ζήτημα των τοπικών προϊόντων των περιοχών και να στήσει ένα δίκτυο ανάδειξης της ελληνικής ΠΟΠ κουλτούρας, με προϊόντα Οικουμενικής Προβολής τα οποία θα απαρτίζουν έναν νέο κατάλογο Π.Ο.Π. συνταγών της παραδοσιακής ελληνικής δίαιτας και γαστρονομίας.»
Ο βραβευμένος σεφ κ. Λευτέρης Λαζάρου τόνισε ότι υπάρχει η πίεση των καταναλωτών για την τιμή του φαγητού αλλά κι η ανάγκη για διαχείριση καλών προϊόντων. Επίσης, αναφέρθηκε εμμέσως στη δυνατότητα να προσεγγίσει και ξένους σεφ η Ελλάδα ώστε να κάνει γνωστή τη γαστρονομία της με πρωτότυπες γεύσεις, όπως για παράδειγμα με παγωτό φέτα.
Στην ανάγκη να αλλάξουμε τακτική και να υπάρξει συνεργασία, τόσο από την πλευρά των μέσων ενημέρωσης όσο και των φορέων αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης προσαρμοζόμενοι με τη νοοτροπία αυτών που θέλουμε να πουλήσουμε.
Η επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με τους εκπροσώπους των αναπτυξιακών εταιρειών (Αναπτυξιακή Αχαΐας, Αναπτυξιακή Β. Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Αναπτυξιακή Πέλλας, Αναπτυξιακή Πηλίου, Αναπτυξιακή Πιερική, Αναπτυξιακή Σερρών, Αναπτυξιακή Φθιωτική, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής) να συμμετέχουν στην κουβέντα με τις χρήσιμες παρεμβάσεις τους.
Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, οι συμμετέχοντας κλήθηκαν αμέσως μετά να απολαύσουν γεύμα δια χειρός Λευτέρη Λαζάρου, στο βραβευμένο εστιατόριο «Βαρούλκο». Το μενού που επιμελήθηκε ο εξαίρετος σεφ αποτελείτο από πιάτα μαγειρεμένα αποκλειστικά με ΠΟΠ προϊόντα και φυσικά σερβιρισμένα με τον ιδιαίτερο τρόπο που αναδείκνυε την γεύση και την ποιότητά τους.