Του Κώστα Γκότση
δικηγόρου-διδάκτωρ ιστορίας
Στο πρόγραμμα για την «κοινωνική πολιτική» της δημοτικής παράταξης «Άλλη Πρόταση» υπήρχε μια αναφορά στη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Ειδικότερα αναφερόταν: «Θα πρέπει να υπάρξουν νέες παροχές στους κατοίκους, συμβατές με την οικονομική κρίση, αλλά και τις γενικότερες αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια (αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών, απογευματινή εργασία κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί η απογευματινή λειτουργία ενός ή κάποιων παιδικών σταθμών. Εξυπακούεται επίσης ότι ο δήμος θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες των παιδικών σταθμών δωρεάν, καταργώντας τα “τροφεία”».
Εκτιμώ ότι η πρόταση για την απογευματινή – βραδινή λειτουργία των παιδικών σταθμών θα μπορούσε να υλοποιηθεί άμεσα, με την έννοια ότι ένας ή και περισσότεροι παιδικοί σταθμοί του δήμου, από το φθινόπωρο, να λειτουργήσουν και το απόγευμα – βράδυ. Για την υλοποίηση αυτής της πρότασης θα μπορούσε άμεσα το δημοτικό συμβούλιο να λάβει τη σχετική απόφαση και στη συνέχεια το αρμόδιο δημοτικό νομικό πρόσωπο («Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ναυπλιέων»), να ζητήσει από τους γονείς που επιθυμούν κάτι τέτοιο να υποβάλλουν σχετικό αίτημα. Από τον αριθμό των αιτήσεων θα εξαρτηθεί πόσοι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν το απόγευμα - βράδυ.
Ήδη αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα εφαρμόζουν το μέτρο αυτό. Ενδεικτικά αναφέρουμε το δήμο Νεάπολης – Συκεών όπου από την προηγούμενη χρονιά, που ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα, υπήρξε εγγραφή 155 παιδιών. Οι ώρες λειτουργίας των παιδικών σταθμών στον παραπάνω δήμο είναι καθημερινά από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ και οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν φύλαξη, δημιουργική απασχόληση, θεατρική αγωγή, εικαστικά και μουσική προπαιδεία. Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται, μεταξύ των άλλων, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Χαϊδαρίου, Καβάλας, Καλαμαριάς.
Τα ζητήματα που πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα στη διαδικασία εφαρμογής της απογευματινής λειτουργίας των παιδικών σταθμών είναι:
α)Τα κριτήρια και η μεθοδολογία επιλογής των παιδιών: στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο θέμα της επιλογής των παιδιών, γεγονός που σημαίνει ότι τα όποια κριτήρια επιλογής να είναι σαφή και απλά και να λαμβάνουν υπόψη σειρά κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων (εργασία, ακόμη και ανασφάλιστη, οικογενειακή κατάσταση με πρόνοια στην μονογονεϊκότητα, οικονομικά κριτήρια, κλπ.). Οφείλει ο «Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ναυπλιέων» να ανακοινώσει τον αριθμό των αιτήσεων, τη μεθοδολογία επιλογής, όπως και τον αριθμό των αιτήσεων που απορρίφθηκαν.
β)Η κατάργηση των τροφείων: η απογευματινή λειτουργία θα πρέπει να λειτουργήσει χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των γονέων, κάτι το οποίο θα πρέπει να επιδιωχθεί και στην πρωινή λειτουργία.
γ) Η πρόνοια απέναντι στους ήδη εργαζόμενους των παιδικών σταθμών με την παράλληλη πρόσληψη νέων εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων: η απογευματινή λειτουργία δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους τωρινούς εργαζόμενους των παιδικών σταθμών, ιδίως αυτούς που εργάζονται με πλήρες ωράριο. Έτσι θα πρέπει να επιδιωχθεί η πρόσληψη και άλλων εργαζόμενων, που θα «καλύψουν» την απογευματινή λειτουργία, όχι μόνο των «παραδοσιακών» ειδικοτήτων (βρεφονηπιοκόμων, νηπιαγωγών, μαγείρων κλπ.), αλλά και κάποιων άλλων, όπως θεατρικής αγωγής, μουσικών, εικαστικών, κλπ.. Στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός προγράμματος διαφορετικού το απόγευμα, σε σχέση με το πρωινό.
Τα παραπάνω αποτελούν μια πρόταση για συζήτηση. Είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών, οι εργαζόμενοι συναφών ειδικοτήτων, οι σύλλογοι γονέων, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αντικρούσει ή να συμπληρώσει κάτι.
Κώστας Γκότσης, δικηγόρος-διδάκτωρ ιστορίας