ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Μαρμαρινός, Χειλάκης, Μαρκουλάκης στην Επίδαυρο με «Φιλοκτήτη»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:47:00 μ.μ. |




















 Πριν δύο χρόνια ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είχαν εμφανιστεί μαζί στην Επίδαυρο στους ρόλους του Οιδίποδα και της Ιοκάστης αντίστοιχα, σε μια παράσταση ιδιαίτερης σκηνοθετικής σύλληψης του Τσέζαρις Γκραουνίζις, με αμιγώς ανδρικό θίασο. Οι δυο ηθοποιοί θα επιστρέψουν στο αρχαίο θέατρο, στις 18 και 19 Ιουλίου στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, σε μια παράσταση αρχαίου δράματος που συνενώνει σημαντικά ονόματα.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μιχαήλ Μαρμαρινός, μετά την επιτυχία του «Φάουστ» το χειμώνα, αναλαμβάνει να ερμηνεύσει τώρα τον ομώνυμο ρόλο. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα υποδυθεί τον πολυμήχανο Οδυσσέα, ο οποίος καταστρώνει ένα δόλιο σχέδιο για να αποσπάσει από τον Φιλοκτήτητη το-απαραίτητο για την άλωση της Τροίας- τόξο του.

Εκτελεστικό όργανο της συνομωσίας είναι ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του Αχιλλέα (Αιμίλιος Χειλάκης). Ο Κώστας Φιλίππογλουαναλαμβάνει να ενορχηστρώσει σκηνοθετικά το εγχείρημα. Η νέα αυτή παραγωγή της Aρτtivities και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για αυστηρά περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, ενώ ο Θοδωρής Αμπαζής υπογράφει τη μουσική σύνθεση, ο Κένι ΜακΛέλλαν τα σκηνικά και τα κοστούμια και ο Νίκος Βλασόπουλος τον σχεδιασμό των φωτισμών.

Ο Κώστας Φιλίππογλου, στο σκηνοθετικό του σημείωμα ανατρέχει στο σχόλιο του νομπελίστα Ιρλανδού ποιητή Σέιμους Χίνι για να σκιαγραφήσει τις ηθικές και ψυχικές ποιότητες των ηρώων του έργου: «Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Οδυσσέας. Ήρωες, θύματα, θεοί και άνθρωποι.

Πρόσωπα συμπαγή, απόλυτα πεπεισμένα πως καθένα έχει το δίκιο με το μέρος του, πάντα πρόθυμα να επαναληφθούν και να επαναλάβουν τα λάθη τους. Άνθρωποι οχυρωμένοι πίσω από τον οίκτο για τον ίδιο τον εαυτό τους. Σπατάλησαν μια ολόκληρη ζωή καμαρώνοντας για όσα υπέφεραν και τώρα περιφέρουν τις παλιές πηγές τους σαν παράσημα... (Seamus Heaney)

Μαζί τους ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του Αχιλλέα, το παιδί του ήρωα, πασχίζει να βρει μια θέση ανάμεσα σε αυτό το πάνθεο των επωνύμων αντρών. Να αποδειχθεί άξιος σαν τον πατέρα του. Τι βάρος στους ώμους!

Βρισκόμαστε στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και το φονικό του τόξο, δώρο του ίδιου του Ηρακλή, η Τροία δεν πέφτει. Πρέπει να τον φέρουν πίσω. Πριν δέκα χρόνια τον εγκατέλειψαν στη Λήμνο, πληγωμένο από το δάγκωμα ιερού φιδιού, γιατί δεν άντεχαν τις κραυγές του πόνου του και την βρώμα της πληγής του.

Πως τώρα θα τον πείσουν να έρθει να βοηθήσει; Για άλλη μια φορά επιστρατεύεται ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Σύντροφός του σε αυτή την αποστολή ο Νεοπτόλεμος. Το μίσος του Φιλοκτήτηγια τον Οδυσσέα είναι άσβεστο, άρα τα λογικά επιχειρήματα δεν θα τον πείσουν. Όσο για τη βία ούτε λόγος. Μην ξεχνάμε το «υπερόπλο», το τόξο του Ηρακλή. Άρα λοιπόν το μόνο που μένει είναι ο δόλος…».

Πληροφορίες: «Φιλοκτήτης», στις 18 και 19 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014).

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ