Τους τίτλους του τέλους στο κλειστό σύστημα εξουσίας, που διοίκησε την περιφέρεια επί τρισίμιση χρόνια έγραψε χθες η Κορινθία, με μια ανεπανάληπτη συγκέντρωση. Περισσότεροι απο 1500 πολίτες της πρωτεύουσας του νομού κατέκλυσαν το Δημοτικό Θέατρο της Κορίνθου, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, για να ρίξουν τα τείχη και να υποδεχτούν τα δικά τους παιδιά, τον Γιώργο Δέδε και τη Μαριλένα Σούκουλη.
Ο Γιώργος Δέδες μίλησε με έντονη συναισθηματική φόρτιση, ευρισκόμενος ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω την συγκίνησή μου, βλέποντας όλους εσάς εδώ, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα.
Βλέποντας τους φίλους, τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους και τους άλλους επαγγελματίες με τους οποίους με συνδέουν κοινές αγωνίες στον επαγγελματικό στίβο για την επιβίωση. Για την πρόοδο και την προκοπή.
Τους φίλους και τους συναγωνιστές από τις μεγάλες πολιτικές μάχες, τους ανθρώπους εκείνους με τους οποίους πολεμήσαμε απο κοινά μετερίζια για τη Δημοκρατία και για την κοινωνική δικαιοσύνη...», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του και συνέχισε:
«Μετά την Τρίπολη, όπου σπάσαμε τα δεσμά του φόβου, μετά την Καλαμάτα όπου στείλαμε το μήνυμα για να ξεριζώσουμε τον παλαιοκομματισμό, μετά το Ναύπλιο όπου στείλαμε το μήνυμα να γκρεμισθούν τα τείχη του Βοναπαρτισμού, σήμερα είναι η σειρά της Κορίνθου να γράψει οριστικά τους τίτλους τέλους στο κλειστό σύστημα εξουσίας, που διοίκησε την περιφέρεια. Το σημερινό είναι ενα ακόμα μήνυμα, το πιο δυνατό και ηχηρό απο όλα, ότι η αναγέννηση της Πελοποννήσου είναι στα χέρια μας, είναι δεδομένη και τίποτα και κανένας δεν μπορεί να την ανατρέψει.
Δεν μπορούν να την ανατρέψουν αυτοί που αντέγραψαν τις παθογένειες του παλαιού συστήματος. Αυτοί που εκφράζουν την Ελλάδα που θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Την Ελλάδα των δικών μας παιδιών και των κλειστών συστημάτων. Αυτοί που δεν θελουν την Αυτοδιοίκηση ισχυρή και ανεξάρτητη, αλλά μακρύ χέρι του συστήματος. Αυτοί που εκφράζουν την παλαιά Πελοπόννησο, την παλαιά Ελλάδα, το παλιό πολιτικό σύστημα.
Ο Γιώργος Δέδες έκανε ειδική αναφορά στο όνομα της παράταξης υποστηρίζοντας πως «κάναμε πράξη τη συνεργασία, γιατί ξέρουμε ότι μόνο συνεργαζόμενοι μπορούμε να πετύχουμε. Βαδίζοντας ενωμένοι, μέσα από τη συλλογικότητά μας, με τις υγιείς κοινωνικές, αυτοδιοικητικές και παραγωγικές δυνάμεις.
Μια συνεργασία που την κάναμε πράξη και στα ψηφοδέλτια μας, που είναι κορφογέννημα από τον ανθό της κορινθιακής κοινωνίας, χωρίς ιδεολογικούς και πολιτικούς διαχωρισμούς...».
Οι τέσσερις στόχοι
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστήριξε πως «σε αυτές τις εκλογές, αναμετρώνται δυο διαφορετικοί πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί κόσμοι και συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές αντιλήψεις και πρακτικές.
Από τη μια μεριά υπάρχουν οι αντιλήψεις του παλαιοκομματισμού, της αδιαφάνειας, της οικογενειοκρατίας και των «ημέτερων» συμφερόντων, του κύκλου των κολλητών, του δημοκρατικού ελλείμματος, του συγκεντρωτισμού και του αυταρχισμού».
Στο επίκεντρο της ομιλίας του ο Γιώργος Δέδες αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους του Συνδυασμού, «για το πως θα επιχειρήσουμε να πετύχουμε τη νέα Κοινωνική Συμφωνία και να φτιάξουμε την Πελοπόννησο της Αναγέννησης και της Αλληλεγγύης.
1. Νέο Μοντέλο Διοίκησης
Ο πρώτος στόχος αφορά στην καθιέρωση και την εμπέδωση ενός νέου συστήματος διοίκησης της Περιφέρειας. Θα προωθήσουμε ένα ανοιχτό και συλλογικό σύστημα διακυβέρνησης της Περιφέρειας στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πολίτης και τα καθημερινά του προβλήματα. Ορίζουμε την διαφάνεια και τη λογοδοσία ως απαράβατη συνθήκη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και δεν αποδεχόμαστε καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων.
2. Νοικοκύρεμα στα οικονομικά
Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών της περιφέρειας και η χρηστή οικονομική διαχείριση. Είναι ένας τομέας στον οποίο, εμείς, κατά την τριετή θητεία μας στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, αποδείξαμε με πράξεις ότι εννοούμε κάθε λέξη, όταν αναφερόμαστε σε νοικοκύρεμα και ορθή οικονομική διαχείριση. Παραλάβαμε μία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η οποία κατά την τριετία 2008-2010 είχε συνολικές λειτουργικές δαπάνες που άγγιξαν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Σε ανάλογο χρονικό διάστημα δηλαδή την τριετία 2011-2013 οι δαπάνες αυτές έπεσαν κάτω και από τα δύο εκατομμύρια, γλυτώσαμε δηλαδή σχεδόν έξι εκατομμύρια ευρώ, απο χρήματα των φορολογουμένων. Αυτό το μοντέλο οικονιομικής διαχείρισης θα εφαρμόσουμε και σε όλη την περιφέρεια.
3. Πράξη Αναπτυξης
Τρίτος μεγάλος στόχος για την "Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία" είναι οι Πράξεις Ανάπτυξης, αλλά και η Ανάπτυξη στην Πράξη. Η ανάπτυξη είναι μάχη και η περιφέρεια μας χρειάζεται να ξεκινήσει έναν νέο πελοποννησιακό πόλεμο διαφορετικό. Κατά ανέχειας, της υποβάθμισης της ερήμωσης, της διαφθοράς, του εφησυχασμού και του ανύπαρκτου ή ελλιπούς προγραμματισμού του σήμερα.
Έναν πόλεμο που μόνο η Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία μαζί με τους πολίτες μπορούμε να κερδίσουμε.
Γι αυτό θα εφαρμόσουμε πολιτικές που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειώνουν τη γραφειοκρατία, ενισχύουν την εξωστρέφεια και βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα.
i. Διώρυγα
Η πρώτη απο αυτές αφορά τη Διώρυγα της Κορίνθου που αποτελεί τοπόσημο, χαρακτηρίζει ιστορικά και γεωγραφικά όλη την Πελοπόννησο και έχει μεγάλη ιστορική, οικονομική, τουριστική σημασία.
Είναι η Πύλη της Ανατολής για το ταξίδι των Ιδεών, του Πολιτισμού και του Εμπορίου στην Ευρώπη.
Η πρόταση της "Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας" ταυτίζεται με την ανάδειξη της Διώρυγας σε πολυδύναμο ιστορικό, αρχαιολογικό, εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο, που θα συνδέεται με τους τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου. Ένα πολυδύναμο πάρκο, όπου ο επισκέπτης δεν θα διαβαίνει, απλώς, πάνω στα χνάρια του πολιτισμού, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει διαδραστικά με το μύθο και την ιστορία της Πελοποννήσου.
ii. Ανάδειξη ορεινων όγκων
Η Κορινθία έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι προικισμένη από τη φύση της, ώστε να αποτελεί τουριστικό προορισμό και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου, σε βουνά και θάλασσες.
Ωστόσο, οι ορεινοί όγκοι της Ζήρειας και των Γερανείων δεν απολαμβάνουν αίγλη και προβολή, ανάλογη με την ομορφιά τους.
Γι αυτό εμείς θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε αυτές τις περιοχές.
Σε συνεργασία με φορείς, όπως ο Ορειβατικός Σύλλογος, θα αναστήσουμε τα ορεινά μονοπάτια της Ζήριας και των Γερανείων που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ, με μελέτες που έχουν ήδη γίνει κατά τη θητεία μου ως αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας.
Παράλληλα, δρομολογούμε ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης σε καθε περιοχή, που έχει τη δυνατότητα να αναδειχθει σε πυλώνα ανάπτυξης όλου του νομού. Με έργα υποδομής για ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των ορεινών όγκων.
Η υλοποίηση των έργων του ολοκληρωμένου αυτού προγράμματος:
• Θα αξιοποιεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.
• Θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της και για μεγέθυνση των οικονομικών πόρων που εισρέουν στην περιοχή.
• Θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν.
• Θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις άλλες δράσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται.
iii. Ασωπός
Το Φράγμα Ασωπού αποτελεί ένα απο τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωσή του θα αρδευτούν οι καλλιέργειες στο σύνολο σχεδόν της ανατολικής Κορινθίας, όμως αυτή είναι μόνο η μία και προφανής πλευρά της σημασίας του.
Στόχος όμως δεν είναι μόνο η άρδευση των καλλιεργειών, αλλά και η δημιουργία ενός πυρήνα ανάπτυξης για τους τρεις Δήμους που σμίγουν στην περιοχή του Φράγματος (Βέλου–Βόχας, Σικυωνίων και Νεμέας) και για το σύνολο του νομού και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη λίμνη Πλαστήρα της κορινθίας όπου θα αναδεκνύεται ο ήπιος φυσιολατρικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός.
Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη συνταχτεί αναγνωριστική μελέτη για την κατασκευή του παραλίμνιου – περιφερειακού δρόμου του Φράγματος, στον άξονα Νεμέα - Κιάτο, που θα εξυπηρετεί τις μετακινήσεις και θα διευκολύνει την προώθηση τουριστικών υπηρεσιών.
Γιατί στην πραγματικότητα, το φράγμα Ασωπού είναι ένα έργο με πολύπλευρη αξία, όπου στην ακμή του θα δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω αξιοποίηση του έργου, με χρησιμοποίηση του νερού για ύδρευση, αλλά και για ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού.
Το φράγμα του Ασωπού ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πνεύμονα ανάπτυξης για ολόκληρη την Κορινθία.
iv. Αγροτροφικός τομέας
Η αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων στα αδιέξοδα του πρωτογενούς τομέα, με μια μορφή γεωργίας πιο ήπια, που σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή, χωρίς να θυσιάζει τη διατροφική επάρκεια, είναι ένα απο τα ζητούμενα στο δρόμο για μια νέα ηθική στην αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία.
Στην Κορινθία έχουμε την τύχη να παράγουμε αγροτικά προϊόντα όπως το λάδι, τα εσπεριδοειδή και -φυσικά- η κορινθιακή σταφίδα, που δεν είναι μόνο υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά αποτελούν πανάκριβες μετοχές στο χρηματιστήριο τροφίμων του εξωτερικού.
Θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο το νέο αγρότη που -με όρεξη για δουλειά- θα θελήσει να επενδύσει στο χρυσάφι της κορινθιακής γης.
Ταυτόχρονα, όμως, θα υποστηρίξουμε και την ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου των προηγούμενων δεκαετιών στην αγροτική και κτηνοτροφική μας οικονομία, που βασιζόταν στις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και θα αναζητήσουμε με τους νέους, μορφωμένους και ενημερωμένους αγρότες της Κορινθίας εκείνες τις καλλιέργειες που έχουν ζήτηση στο εξωτερικό και θα αποτελέσουν πηγή εισοδήματος για το νομό και τους κατοίκους του.
Υπάρχουν, τέλος, τρεις ακόμα, παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν.
Το ένα είναι δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, με πλήρεις υποδομές ευρωπαϊκού επιπέδου.
Το δεύτερο να αλλάξει το καθεστώς που δίνονται οι ΠΟΠ ονομασίες. Αντί να τις δίνει δηλαδή το κράτος να τις δίνει η περιφέρεια.
Και τέλος οι αγροτοδιατροφικές συμπράξεις. Η δημιουργία δηλαδή ενός μηχανισμού που θα οργανώνει την αλληλοϋποστήριξη των παραγωγών πιστοποιημένων αγροτικών προιόντων με ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.
v. Πολιτισμός τουρισμός
Η διατήρηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική μεγέθυνση.
Το αρχαίο λιμάνι των Κεχρεών από το οποίο ξεκίνησε ο Απόστολος Παύλος για να πραγματοποιήσει το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη, λίγο πιο δίπλα τα Ίσθμια με το μουσείο τους, το Ιουστινιάνειο Τείχος, ο Αρχαίος Δίολκος, το Κάστρο του Ακροκορίνθου, ακόμα και τα πρόσφατα χνάρια της ιστορίας με τα απομεινάρια των γερμανικών πολυβολείων, όλα συνθέτουν τον πολιτιστικό μας πλούτο.
Την ίδια στιγμή η εγγύτητα της Κορινθίας με το Μητροπολιτικό Κέντρο της Αθήνας, τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Καλαμάτας,
το λιμάνι της Πάτρας, την αναδεικνύουν την δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η περιοχή στον τουρισμό και ειδικότερα στις σύγχρονες εναλλακτικές μορφές του: Στον φυσιολατρικό, ιατρικό, ιαματικό, συνεδριακό και αθλητικό, αλλά και τον αγροτουρισμό.
4. Κοινωνική Αλληλεγγύη
Ο τέταρτος στόχος στο πλαίσιο της κατάθεσης του Σχεδίου Διοίκησης της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Στα χρόνια της κρίσης οι κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από όλες τις άλλες είναι εκείνες των αδύναμων πολιτών. Οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι άνθρωποι που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, όλοι αυτοί συνθέτουν το παζλ της κοινωνικής αποσύνθεσης.
Η αξιοποίηση μόνο των πόρων των 60 εκατομμυρίων από το νέο ΕΣΠΑ για την περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι αρκετά. Απαιτείται η αιρετή περιφέρεια να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος και καταλύτης για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου δικτύου των κοινωνικών οργανώσεων.
Η ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και η έξοδος των πολιτών από την φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια είναι ένα στοίχημα ανάλογης σημασίας με την οικονομική ανάπτυξη. Γιατί μόνη της η ανάπτυξη, χωρίς κοινωνική συνοχή και κοινωνικό κράτος, δεν οδηγεί σε μια δίκαιη κοινωνία.
Κλείνοντας την ομιλία του, στην διάρκεια της οποίας καταχειροκροτήθηκε πολλές φορές, ο Γιώργος Δέδες απηύθυνε πρόσκληση για ενεργό συμμετοχή στους συμπατριώτες του: «Σας ζητάμε να αποφασίσετε με νου και γνώση σε ποιους θα εμπιστευτείτε τις διαδικασίες μιας ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης, που θα χτίζει συναινέσεις, κάνοντας καθημερινά διάλογο με τους πολίτες.
Στους εξόριστους και αυτοεξόριστους της κεντρικής πολιτικής σκηνής, που μετά τις εκλογές θα επιστρέψουν στον κρατικό μηχανισμό και τα κοινοβουλευτικά έδρανα; Ή σε αυτούς που θα μείνουν εδώ και θα συνεχίσουν να δημιουργούν μαζί σας;
Σας ζητάμε την δύσκολη κι όχι την εύκολη επιλογή μιας ψήφου που καθορίζεται απο περιστασιακες ανάγκες.
Θέλουμε η επιλογή σας να είναι επιλογή απόφασης για το μέλλον. Απόφαση συμμετοχής στην διαδικασία, που ξεκινάει με τις εκλογές, αλλά κυρίως συνεχίζεται μετά απο αυτές...», κατέληξε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.
Μ. Σούκουλη: Η Κορινθία μας χρειάζεται επιτακτικά ένα σύγχρονο όραμα αναγέννησης
Στη δική της παρέμβαση, η Μαριλένα Σούκουλη υποστήριξε πως η παρουσία των Κορίνθιων στη συγκεντρωση αποτελεί «μια κορινθιακή απάντηση ομοψυχίας σε όλους αυτούς που μας θέλουν στο περιθώριο της Προόδου, χωρισμένους από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και μαντρωμένους στους παραγοντικούς στάβλους τους. Αλλά οι Κορίνθιοι δεν είμαστε κοπάδι, είμαστε πνεύματα ελεύθερα, άνθρωποι αξιοπρεπείς που δεν σκύβουν εύκολα το κεφάλι σε μεγαλομανείς παραγοντικές επιδιώξεις. Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα του Τόπου μας σπάμε τα κομματικά στεγανά και τους λέμε ότι όποια και εάν είναι η ιδεολογική μας τοποθέτηση εμείς ποτέ δεν θα γίνουμε εκπρόσωποι ούτε του απολιτικού ΝΑΙ σε Όλα, ούτε του Δογματικού ΟΧΙ σε ΟΛΑ. Εμείς εκπροσωπούμε μόνο τους πολίτες που μας εμπιστεύονται, σε αυτούς λογοδοτούμε και από αυτούς κρινόμαστε Χωρίς Εκπτώσεις και προσωπικούς πολιτικούς υπολογισμούς...» και συμπλήρωσε:
«Η Κορινθία μας χρειάζεται επιτακτικά ένα σύγχρονο όραμα αναγέννησης, ένα αποτελεσματικό στρατηγικό σχέδιο δράσης, αλλά κυρίως χρειάζεται τα κατάλληλα πρόσωπα για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα της. Να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και την ανεργία. Για να βγουν από το καθεστώς της ανέχειας ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες του Τόπου μας. Για να σταματήσει η αιμορραγία των νέων μας που φεύγουν για το εξωτερικό.Να βρουν δουλειά τα παιδιά μας εδώ, στην Κορινθίας μας. Εμείς έχουμε και όραμα για την Κορινθία της Προόδου, Αποτελεσματικό Σχέδιο, αλλά και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό για να πετύχουμε την μεγάλη Αναπτυξιακή Μεταστροφή...».