ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο ΜΩΡΙΑ-ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού στο Τολό.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:03:00 π.μ. |

"Καλλικράτης βασικός μοχλός εφαρμογής των μνημονίων"

 Μέλη του περιφερειακού σχήματος «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο ΜΩΡΙΑ- ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» επισκεφθήκαμε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού στο Τολό. 

Κατά την επίσκεψη μας ενημερωθήκαμε αναλυτικά από τον κ.Γιώργο Πατάτση, χημικό μηχανικό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου σχετικά με την λειτουργία του Βιολογικού καθώς επίσης μιλήσαμε και με τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τις συνθήκες εργασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Στην συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με μια κάτοικο του χωριού, η οποία συμμετείχε στην ανοιχτή διαβούλευση της κίνησης «ΝΕΩΝ του ΤΟΛΟΥ» για τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό και συγκεκριμένα τα αιτήματα σχετικά με την ορθή λειτουργία του βιολογικού, την παροχή πόσιμου νερού για την ύδρευση των κατοίκων και τέλος το ζήτημα της ανεξέλεγκτης χωματερής που λειτουργεί παράνομα εδώ και χρόνια στο χωριό.

Σχετικά με τον βιολογικό το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ελλιπή στελέχωση του από ανθρώπινο δυναμικό. Για την εγγύηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων απαιτείται 24ωρη παρακολούθηση, παρόλα αυτά όμως, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είναι μόνο δυο, πράγμα που σημαίνει ότι οι απαραίτητες βάρδιες καλύπτονται δύσκολα ενώ είναι αυτονόητο ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα (όπως η παροχή άδειας) εκ των πραγμάτων έμμεσα περιορίζονται σημαντικά. 

Επίσης σημαντικό εμπόδιο για την ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στο Τολό είναι η αδιαφορία που δείχνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον εξοπλισμό και την συντήρηση των εγκαταστάσεων (π.χ η εγκατάσταση της πρέσας, που θα διευκόλυνε σημαντικά την επεξεργασία της λυματο-λάσπης, δεν έχει εγκατασταθεί εδώ περίπου κ 4 χρόνια).Από την επίσκεψη μας στον χώρο των εγκαταστάσεων αλλά και από τις πληροφορίες που πήραμε από τον μηχανικό, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι με σχετικά μικρό κόστος θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στο Τολό, η οποία θα εξυπηρετούσε με την καλύτερη δυνατή απόδοση τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων τουριστών που φιλοξενεί το χωριό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η περιφέρεια Πελοποννήσου κωλυσιεργεί τόσα χρόνια υποβαθμίζοντας έτσι την λειτουργία και την απόδοση ενός βιολογικού που σε γενικές γραμμές λειτουργεί αποδοτικά;

Που χάνονται τα αυξημένα, λόγω του τουρισμού ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει το Τολό; 

Γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Ναυπλίου έχουν εγκαταλείψει τις υποδομές του δικτύου αποχέτευσης-ύδρευσης και την διαχείρισης των απορριμμάτων θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία των κατοίκων;

Προφανώς το Τολό δεν είναι η εξαίρεση αλλά ένα ακόμα παράδειγμα του το σημαίνει Καλλικρατικός δήμος. Στα 3 ½ χρόνια εφαρμογής του «ο Καλλικράτης» αποδείχτηκε ότι αποτελεί βασικό μοχλό εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων, εξυπηρετώντας τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής. Διαλύει ουσιαστικά την τοπική αυτοδιοίκηση, οδηγεί στην απόλυση του αναγκαίου προσωπικού, απαξιώνει τεχνογνωσία και υποδομές. Στόχος είναι η υποβάθμιση σημαντικών τομέων με απώτερο σκοπό το ξεπούλημα των δημοσίων υποδομών στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμπορευματοποίηση τωνσκουπιδιών.

Οι ανεξέλεγκτες χωματερές που αποτελούν ντροπή για ολόκληρη την Αργολίδα , είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής αδιαφορίας του κράτους, της περιφέρειας αλλά και των τοπικών αρχόντων που σήμερα έρχονται και πάλι να εμφανιστούν ως οι μόνοι σωτήρες που μπορούν να σώσουν την περιοχή από τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Ε.Ε, ετοιμάζεται να παραχωρήσει σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα (ΤΕΡΝΑ) την διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα που θα γεμίσει τις τσέπες των εργολάβων ρημάζοντας όμως την λαϊκή οικογένεια, την υγεία και την οικονομία του τόπο μας.

Κρύβει από πίσω του την εμπορευματοποίηση των σκουπιδιών με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως υλικό καύσης για την παραγωγής ενέργειας.

Μια κερδοφόρα μπίζνα για το κεφάλαιο στηριγμένη σε ένα παρωχημένο, σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους και άλλους επιστήμονες, μοντέλο διαχείρισης, που ήδη έχει αποτύχει σε πολλές δυτικές χώρες.

Χαρακτηρίζεται από οικονομική αφαίμαξη των ήδη επιβαρυμένων λαϊκών οικογενειών, καθώς θα χρειαστεί ένα παράλογα υψηλό κατασκευαστικό κόστος (τεράστια εργοστάσια, πολλοί σταθμοί μεταφόρτωσης), ένα επίσης μεγάλο κόστος συντήρησης των ιδιωτικών εγκαταστάσεων -που σε συνδυασμό με τις πολλές μεταφορές και τις εγγυητικές ποσοτικές ρήτρες, που έχουν ήδη συμφωνηθεί υπέρ των εργολάβων , θα εκτινάξει τα δημοτικά τέλη στα ύψη.

Το κερασάκι όμως στην τούρτα του παραλόγου αυτού εγχειρήματος είναι η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Με την ακύρωση την πράξηκάθε μορφής πρόληψης μείωσης απορριμμάτων. Την καταπάτηση χωροταξικών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων (π.χ η κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης στην περιοχή της παραλιακής Νέας Κίου). Την ανεξέλεγκτη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της καλλιεργήσιμης γης. Την καταστροφή της αλιείας και της γεωργίας της περιοχής και φυσικά την απειλή της δημόσιας υγείας.
Ως περιφερειακό σχήμα τα μέλη της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο ΜΩΡΙΑ- ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» αντιπροτείνουμε ένα τελείως διαφορετικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, στηριγμένο σε επιτυχημένα μοντέλα και με αισθητά μικρότερο κόστος. 

Με βασικά σημεία την κρατική χρηματοδότηση πάνω στην ανάπτυξη καθαρών μεθόδων  διαχείρισης. Διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση κομποστοποίηση των οργανικών και ανακύκλωση και την τελικά υγειονομική διαχείριση (π.χ ταφή) των σαφώς μειωμένων απορριμμάτων σε χώρους που θα οριοθετούνται κ θα λειτουργούν με γνώμονα την προστασίας της υγείας των κατοίκων κ θα εξασφαλίζουν την ελάχιστη δυνατή ρύπανση για το περιβάλλον.

Τέλος, το σημαντικότερο πρόβλημα του χωριού, αλλά και ολόκληρης της Αργολίδας είναι η έλλειψη αξιόπιστου δικτύου ύδρευσης.Τα βασικά σημεία του προβλήματος είναι το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, η ελλιπής συντήρηση του, η ανάμειξη υδάτων από διαφορετικές πηγές (π.χ γεωτρήσεις με τον κίνδυνο νιτρικών..), οι ακατάλληλες  εγκαταστάσεις (π.χ αμιαντοσωλήνες) και φυσικά η παντελής έλλειψη πρόβλεψης αντικατάστασης του δικτύου.
Είναι «κοινό μυστικό» πως το νερό της βρύσης δεν είναι κατάλληλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων σχετικά με την καταλληλότητα του νερού, οι κάτοικοι της Αργολίδας, επιμένουν να πίνουν εμφιαλωμένο. 

Όσοι αντέχουν την οικονομική επιβάρυνση χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για μαγειρικές χρήσεις, ενώ οι υπόλοιποι -που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια- μαγειρεύοντας με το νερό της βρύσης θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους την υγεία, καθώς με τον βρασμό αυξάνονται σημαντικά, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, οι δυσμενείς επιπτώσεις του ακατάλληλου  νερού ( π.χ από τα νιτρικά που περιέχει).

Τα αποτελέσματα της εγκληματικής υποβάθμισης του συστήματος ύδρευσης από τις τοπικές αρχές έχουν δυστυχώς κατατάξει την Αργολίδα στις πρώτες θέσεις των νομών με καρκινοπαθείς καθώς επίσης παρατηρείται στην περιοχή μας και πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Οι ολοένα και αυξανόμενοι ψίθυροι σχετικά με την πρόθεση της Περιφέρειας (ακολουθώντας τις οδηγίες της Ε.Ε) να ιδιωτικοποιήσει το νερό, φέρνει πάλι σε πρώτο πλάνο την χυδαία και εγκληματική επιλογή των τοπικών αρχόντων να υποβαθμίζουν τις δομές τους Κράτους με απώτερο σκοπό το ξεπούλημα τους σε ιδιωτικά συμφέροντα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και φυσικά όπως και στην περίπτωση της εμπορευματοποίησης των σκουπιδιών την «νύφη θα την πληρώσουν» για άλλη μια φορά τα ήδη επιβαρυμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Ως περιφερειακό σχήμα, τα μέλη της «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο ΜΩΡΙΑ- ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ» παλεύουμε για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας του κεφαλαίου, της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ που σκοπό έχει να αρπάξει μέσω του «Καλλικράτη» ότι δημόσια και κοινωνικό αγαθό διαθέτουν οι τοπικές κοινωνίες . 

Είμαστε υπέρ μιας αυτοδιοίκησης που θα έχει ως προτεραιότητα τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και όχι το ξεπούλημα των δημοσίων υπηρεσιών Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα, υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, υπερασπιζόμαστε την δημόσια υγεία! Λέμε όχι στην υποβάθμιση, όχι στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος της ζωής μας.

Η παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι το ανυπότακτο βήμα των εργαζομένων και της νεολαίας, των αγωνιζόμενων κατοίκων της πόλης και του χωρίου απέναντι στον οποιοδήποτε διαχειριστή της κυρίαρχης πολιτικής, που εξαθλιώνει τις ζωές μας.

Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους εσάς που δεν αποδέχεστε αυτή τηνβαρβαρότητα, που πιστεύετε σε μια κοινωνία ελευθερίας, αλληλεγγύηςκι αξιοπρεπείας.

Στις 18 Μαΐου ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ