Του Γιώργου Εμμανουήλ
Δασοπόνου Περιβαλλοντολόγου Msc
Με αφορμή τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως την λίστα με τα ακίνητα – φιλέτα τα οποία προορίζονται προς πώληση στην Αργολίδα (σύμφωνα με το 1387 Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) νομίζω ότι οφείλουμε να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα μια και για πάντα. Όπως είναι ήδη γνωστό στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν ενταχθεί :
· Έκταση 105 στρεμμάτων στην περιοχή του υγροβιότοπου μεταξύ Ν. Κίου και Ναυπλίου
· Εκτάσεις 11,5 στρεμμάτων παραπλεύρως της εκκλησίας του Αγ. Αναστασίου
· Εκτάσεις και υποδομές 33 στρεμμάτων στην Ακροναυπλία
· Έκταση 1912 στρεμμάτων στην Καραθώνα.
Ταυτόχρονα δε, γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση του κτιρίου της Αρβανιτιάς.
Ας δούμε λοιπόν το ιστορικό και κάποια πολύ σημαντικά κατά την προσωπική μου άποψη στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να τοποθετηθούμε πάνω στο μείζονος αυτό σημασίας ζήτημα.
ΚΑΡΑΘΩΝΑ:
Αν γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν, σχεδόν πριν δέκα χρόνια, είχε υπάρξει η πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της παραλίας της Καραθώνας. Το 2004 κάποιοι προσπάθησαν να ιδιωτικοποιήσουν την παραλία με την πρόφαση της δήθεν αξιοποίησης της και την παροχή καλύτερων και υψηλότερων υπηρεσιών. Απώτερος σκοπός φυσικά τέτοιων ιδιωτικοποιήσεων είναι σε βάθος χρόνου να μην υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε κανέναν εκτός και αν πληρώνει κάποιο τίμημα για την είσοδο του. Ύστερα από πολλά χρόνια δικαστικής διαμάχης, μεταξύ Δήμου Ναυπλιέων, ελληνικού Δημοσίου και Τουριστικών Ακινήτων, ο Άρειος Πάγος έδωσε οριστικό τέλος στη διεκδίκηση της παραλίας και του αιγιαλού της Καραθώνας από την εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ), δικαιώνοντας τον Δήμο Ναυπλίου. Η δικαστική διαμάχη άρχισε με αφορμή την προσπάθεια που έκανε η ΕΤΑ ΑΕ να μισθώσει όλη την παραλία της Καραθώνας σε ιδιώτη. Τότε, ο δήμος είχε αντιδράσει δυναμικά, καταφέρνοντας να μην εγκατασταθεί ο ιδιώτης στην παραλία της Καραθώνας, όμως οι ενέργειες εκείνες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και κράτηση του δημάρχου της πόλης. Η διαμάχη έληξε αφού με απόφαση του Αρείου Πάγου απερρίφθη αμετάκλητα η αίτηση αναιρέσεως της ΕΤΑ ΑΕ κατά του ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Ναυπλιέων, αναφορικά με το ζήτημα της παραλίας και του αιγιαλού στην περιοχή της Καραθώνας. Προσωπική απορία, γιατί επανέρχεται η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της Καραθώνας; Γιατί δεν σέβεται το Ελληνικό κράτος τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης; Ευτυχώς για την Αργολίδα αλλά κυρίως για τον δήμο του Ναυπλίου τόσο ο τέως δήμαρχος κ. Αναγνωσταράς όσο και ο νυν κ. Κωστούρος είναι εναντίον τέτοιων ενεργειών και προβάλουν αντίσταση. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι κατά μήκος της πλαζ θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια μιας ήπιας αειφορικής διαχείρισης. Αυτά μπορεί να είναι τα εξής: 1) Διαμόρφωση – δημιουργία παιδότοπων 2) Δημιουργία ξύλινων κατασκευών (μικρά περίπτερα) για πώληση αγαθών 3) Φύτευση (όπου απαιτείται) οικολογικά προσαρμοσμένων ειδών 4) Αύξηση των υποδομών καθαριότητας σε συνδυασμό με κάδους ανακύκλωσης 5) Διάνοιξη ειδικών οικολογικών μονοπατιών 6) Δημιουργία τουριστικού περιπτέρου 7) Σωστή σήμανση και πινακίδες κατεύθυνσης των τουριστών – επισκεπτών 8) Ενημερωτικές πινακίδες και κανονισμός λειτουργίας των χώρων αναψυχής 9) Διαμόρφωση θέσεων θεας, αξιοποιώντας τα φυσικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του χώρου 10) Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών – επισκεπτών. 11) Δημιουργία συνθηκών για θρησκευτικό τουρισμό (Παναγία η κατακριμένη, Αγ. Ιωάννης, Αγ. Κωνσταντίνος, Αγ. Νικόλαος) 12) Διοργάνωση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με σκοπό την γνωριμία με την οικολογία της περιοχής.
ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ:
Τώρα όσον αφορά τα 33 στρέμματα της ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ, θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει τους τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ ότι η έκταση βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας αφού αποτελεί αδόμητο αρχαιολογικό χώρο και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών NATURA και βιοτόπων Corine, με παγκόσμιο μοναδικό κωδικό GR2510003. Αν και αυτό δεν τους λέει κάτι τότε θα τα πούμε στα ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα.
ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ – ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ:
Πρόκειται για ένα από τα ποιο ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής μας, το οποίο δυστυχώς είναι ήδη υποβαθμισμένο λόγω οικιστικής επέκτασης και μπαζωμάτων εξαιτίας της διάνοιξης του παραλιακού δρόμου. Αντί λοιπόν να προσπαθήσουμε να εντάξουμε ένα τέτοιο ευαίσθητο και μοναδικό οικοσύστημα ως περιοχή NATURA, εμείς θέλουμε να το δώσουμε σε ιδιώτη. Σημειωτέων δε, ότι αυτά είναι ανήκουστα για χώρες του εξωτερικού, οι οποίες ενώ έχουν πολύ χαμηλότερης βιοποικιλότητας οικοσυστήματα, τα προστατεύουν με πολύ αυστηρούς νόμους.
ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ:
Η παραχώρηση των ΞΕΝΙΑ και της πλαζ της Αρβανιτιάς σε ιδιώτη το έτος 2000 υπήρξε καταστροφική για την εν λόγω περιοχή. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αν κάποιος ευθύνεται για το χάλι των κτιριακών υποδομών των ΞΕΝΙΑ και της πλαζ, είναι ο ιδιώτης ο οποίος κυριολεκτικά τα άφησε έρμαια στον χρόνο και στα παραβατικά στοιχεία της περιοχής. Έτσι, για την ιστορία να θυμίσω ότι ο εν λόγω ιδιώτης επέβαλλε με το έτσι θέλω χρηματικό ποσό για την είσοδο στην πλαζ, με αποτέλεσμα τότε ο κόσμος να διαμαρτυρηθεί έντονα, τα φαινόμενα λαθραίας εισόδου ήταν αυξημένα και τελικά κανένα οικονομικό αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε. Μήπως ξεχνούν αυτοί που ξεπούλησαν τα ΞΕΝΙΑ, ότι στην Αρβανιτιά κάθε καλοκαίρι λειτουργούσε το μπαράκι που ήταν πόλος έλξης για πάρα πολλούς νέους ντόπιους και ξένους και το οποίο βοηθούσε την τοπική οικονομία; Γιατί λησμονούν αυτοί οι μεγάλοι "εγκέφαλοι" ότι το έγκλημα της εγκατάλειψης της πλαζ κόστισε και οικονομικά αλλά και αισθητικά; Το ίδιο θέλουν να κάνουν τώρα και με την παραλία της Καραθώνας, η οποία αποτελεί το φιλέτο των παραλιών και με πρόσχημα την δήθεν αναβάθμιση της θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν;
Θα κλείσω το σημερινό άρθρο, προειδοποιώντας όλους αυτούς, οι οποίοι απεργάζονται αυτά τα πονηρά σχέδια, να τα ξεχάσουν και να σταματήσουν τώρα όσο είναι νωρίς. Το Ναύπλιο ανήκει πρωτίστως στους Αργολιδείς και μετά σε όλους τους Έλληνες και σε περίπτωση που επιχειρήσουν το οτιδήποτε, τότε ας προετοιμαστούν γιατί θα μας βρουν μπροστά τους, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μείνουμε απαθείς σε αυτό το έγκλημα, αντιθέτως θα αντιδράσουμε δυναμικά και με κάθε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ τρόπο και μέσο. Δεν είμαστε κατά των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά μέχρι το σημείο που αυτές δεν πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και το φυσικό περιβάλλον!