ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Το ξεπούλημα της Ακροναυπλίας - Από τη χούντα ώς το ΤΑΙΠΕΔ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:17:00 π.μ. |























Του Πέτρου Κατσάκου

 Με τη μεταβίβαση της κυριότητας του «Τουριστικού Συγκροτήματος Ναυπλίου» στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και την εκποίηση που θα ακολουθήσει, «το Δημόσιο χάνει διά παντός 33 στρέμματα στην ιστορική Ακροναυπλία

Στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, η «Αυγή» παρουσίασε τον κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων που διά της πλαγίας οδού και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια ιδιωτών, στο όνομα της πολυπόθητης ανάπτυξης. Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι βγαίνουν στο σφυρί και θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους, που βάζει πωλητήριο στην ιστορική μνήμη του τόπου. Στο 1387 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, που δημοσιεύτηκε στις 30.5.2014, μέσα σε δυο αράδες κρύβεται η συνέχεια ενός τεράστιου ιστορικού εγκλήματος που ξεκινά από την δεκαετία του '60, συνεχίζεται τα χρόνια της χούντας και ολοκληρώνεται σήμερα με «εντολή Σαμαρά». Με μια τυπική υπουργική απόφαση περνούν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ τρία εμβληματικά ξενοδοχεία της πόλης του Ναυπλίου, δύο από τα οποία όμως βγαίνουν στο σφυρί μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο που ανήκει σε «αρχαιολογική ζώνη Α».

Με τη μεταβίβαση της κυριότητας του «Τουριστικού Συγκροτήματος Ναυπλίου» στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και την εκποίηση που θα ακολουθήσει, «το Δημόσιο χάνει διά παντός 33 στρέμματα στην ιστορική Ακροναυπλία

Με τη μεταβίβαση της κυριότητας του «Τουριστικού Συγκροτήματος Ναυπλίου» στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και την εκποίηση που θα ακολουθήσει, «το Δημόσιο -δηλαδή όλοι οι πολίτες και οι επόμενες γενιές- χάνει διά παντός 33 στρέμματα στην ιστορική Ακροναυπλία και κάθε δυνατότητα παρέμβασης στη χρήση και αξιοποίηση των χώρων αυτών» σημειώνει ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας. Τα τρία ξενοδοχεία που ανήκουν στο "Ξενία" Ναυπλίου έχουν από το 2000 περάσει στα χέρια της τουριστικής επιχείρησης «Αργολικός Ήλιος» για 30 χρόνια.

Όπως έχουν καταγγείλει δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια βουλευτές της περιοχής και τοπικοί παράγοντες, η μισθώτρια ξενοδοχειακή εταιρεία λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τα δύο από τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενώ το τρίτο ξενοδοχείο παραμένει ακόμα κλειστό, 14 χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης, και βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, χωρίς να έχουν γίνει οι εργασίες ανακαίνισης όπως προβλέπει η σύμβαση μίσθωσης. Επίσης, παρά τη σύμβαση μίσθωσης και παρ' ότι η περιοχή της Ακροναυπλίας βρίσκεται σε αρχαιολογική ζώνη Α (πράγμα που αναφέρεται στη σύμβαση μίσθωσης), όπου απαγορεύεται η οποιαδήποτε νέα δόμηση, η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει προβεί σε ανέγερση νέων κτηρίων στην Ακροναυπλία και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Νafplia Palace".

«Οι κυβερνώντες αντί να κάνουν έναν απολογισμό και την αυτοκριτική τους για τα τραγικά αποτελέσματα που είχε για τις υποδομές και την τοπική ανάπτυξη η εδώ και 15 χρόνια παραχώρηση των τριών 'Ξενία' με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη (το ένα παραμένει 'κουφάρι' και τα άλλα δύο υπολειτουργούν ή είναι κλειστά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου), τυφλωμένοι από την υποτελή και ακραία νεοφιλελεύθερη λογική τους εκχωρούν για πάντα σε ιδιωτικά συμφέροντα τις υποδομές αυτές» τονίζει ο Δημήτρης Κοδέλας σημειώνοντας ότι «η συγκυβέρνηση παίρνει από τους πολίτες την κυριότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης αυτής της περιοχής και την παραδίδει στους δανειστές και σε ιδιώτες αποξενώνοντας πλήρως και οριστικά την τοπική κοινωνία από αυτήν».

Η Ακροναυπλία κατοικείται αδιάκοπα από τον 7ο αιώνα π.χ. και ο βραχώδης όγκος της φέρει τα ιστορικά αποτυπώματα Βυζαντινών, Ενετών και Φράγκων, όπου ο καθένας με το πέρασμά του από την πόλη του Ναυπλίου συμπλήρωνε το δικό του κομμάτι στο κάστρο και τα τείχη, και το 1960, με ΦΕΚ, η Ακροναυπλία χαρακτηρίζεται «Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα». Έναν χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 Ιουνίου του 1961 έγιναν τα εγκαίνια του πολυτελούς ξενοδοχείου "Ξενία" Ναυπλίου χωρητικότητας 100 κλινών, στην Ακροναυπλία, που όμως χτίστηκε επάνω σε προμαχώνα της Α' Ενετικής περιόδου και δίπλα στο συγκρότημα των Φυλακών της Ακροναυπλίας. Μιλάμε για την Ακροναυπλία, τον τόπο όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες Αριστεροί αγωνιστές, διότι ο Μεταξάς άνοιξε αυτές τις φυλακές το 1937 αποκλειστικά για τους κομμουνιστές. Μάλιστα, οι φυλακές της Ακροναυπλίας μετονομάστηκαν επισήμως σε «Στρατόπεδο Κράτησης Κομμουνιστών». Είναι η Ακροναυπλία, του Μπελογιάννη, του Γληνού, του Σουκατζίδη και εκατοντάδων άλλων.

Ώς το 1966 οι φυλακές της Ακροναυπλίας άδειασαν, ενώ το 1970 η χούντα τις γκρέμισε προκειμένου να χτιστεί ξενοδοχειακό συγκρότημα, που κατέλαβε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο. Πάνω στα ερείπια της ιστορικής μνήμης θεμελιώθηκε στη συνέχεια η επέκταση της μεταπολιτευτικής τουριστικής ανάπτυξης που «φύτεψε» και το δεύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροναυπλίας.

Ένα ιστορικό κείμενο του Άγγελου Τερζάκη

Ο Άγγελος Τερζάκης έγραφε το 1973 στο «Βήμα»: «Η πρόθεση θεάρεστη φυσικά: Ν' αξιοποιηθεί η Ακροναυπλία, μην απομείνει ιστορικό μνημείο, δηλαδή περιττή. Αλλά με τι αντίτιμο! Ποιος έχει ποτέ καθήσει να κάνει λογαριασμό τι κερδίζεται βραχυπρόθεσμα και τι χάνεται μακροπρόθεσμα με κάποιες πλαστικές εγχειρήσεις; [...] Το επιχειρηματικό πνεύμα έχει μέσα του κάτι το αδίσταχτο. Στην Ελλάδα, τουριστική αξιοποίηση θα έπρεπε να σημαίνει πρώτα απ' όλα αξιοποίηση πνευματική, καλλιτεχνική, ιστορική, εθνική. Τι θα κερδίσουμε αν μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε κάτι που δεν θα είναι πια αυτή η ίδια; Τι θα 'πουλάμε' στους περιηγητές, αν αυτός κατά κύριο λόγο είναι ο σκοπός μας; Ξενοδοχεία; Έχουν και στους τόπους τους... Πόσα ωραία θα μπορούσαν να έχουν γίνει, χωρίς να σχετίζονται με την καταστροφή που είναι κατά κανόνα ανεπανόρθωτη. [...] Ευτυχώς η πολιτεία του Ναυπλίου αντέχει ακόμα, αντιστέκεται σιωπηρά με τραυματισμένη την αξιοπρέπεια της προαιώνιας αρχοντιάς της. Ως πότε όμως;...».

Από την ΕΤΑ του ΠΑΣΟΚ στο ΤΑΙΠΕΔ της συγκυβέρνησης

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο ενός άκρατου νεοφιλελευθερισμού, δημιουργεί το 1998 την ΕΤΑ με το πρόσχημα να διαχειριστεί την κινητή και ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Η περιουσία αυτή ήταν και είναι πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας και έχει επίσης τεράστια ιστορική, αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική σημασία. Η ΕΤΑ είχε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τη δυνατότητα να νοικιάσει, να πωλήσει ή και να εκμεταλλευτεί η ίδια τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΤ, (περίπου εβδομήντα χιλιάδες στρέμματα, παραλίες, ξενοδοχεία, αρχαιολογικά μνημεία).

Μία από τις πρώτες εμπορικές πράξεις της ΕΤΑ ήταν η ενοικίαση των ξενοδοχείων της Ακροναυπλίας στην εταιρία «Αργολικός Ήλιος» το 2000 και παρ' ότι η περιοχή της Ακροναυπλίας βρίσκεται σε αρχαιολογική Ζώνη Α, η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε ανέγερση νέων κτηρίων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Nafplia Palace, δημιουργώντας κατ΄ αυτό τον τρόπο νέους όρους και νέα δεδομένα στη μισθωτική σχέση, τα οποία δεν υπήρχαν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού. Από το 2000 ως σήμερα παρότι η μακροχρόνια εκμίσθωση του «Τουριστικού Συγκροτήματος Ναυπλίου», στέρησε από το Ελληνικό Δημόσιο σημαντικά εργαλεία για την άσκηση τουριστικής πολιτικής, η έκταση της Ακροναυπλίας τυπικά παρέμενε υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι και να μη υπάρξουν αντιδράσεις για την σκανδαλώδη εκποίηση περιουσίας, είχαν υποσχεθεί στους «ιθαγενείς» πολλαπλά οφέλη για την πόλη, αύξηση θέσεων εργασίας, περισσότερους τουρίστες, περισσότερη δουλειά για τα καταστήματα κ.λπ.

Υποσχέσεις που έμειναν όλα αυτά τα χρόνια στα χαρτιά και τώρα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ τα ξενοδοχεία της Ακροναυπλίας και ο αρχαιολογικός χώρος που τα περιβάλλει δίνονται δώρο σε ιδιώτες τυλιγμένα για μια ακόμη φορά στην συσκευασία των υποσχέσεων. «Αυτή τη στιγμή, περιττεύει οποιαδήποτε πρόταση από τις πολλές που έχουν ακουστεί για την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων και υποδομών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες, στηρίζοντας ένα άλλο αναπτυξιακό και τουριστικό πρότυπο και αποκαθιστώντας τη σχέση της πόλης με τον χώρο ιστορικής μνήμης και αρχαιολογικής αξίας», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας. «Αυτή τη στιγμή, όποια άποψη κι αν έχει κανείς για το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, πρέπει να επιδιωχθεί η μέγιστη ενεργοποίηση και συμπαράταξη της κοινωνίας ώστε να μπει ένα φρένο στην υπεξαίρεση της πολύτιμης δημόσιας περιουσίας και της μεταφοράς της στο ΤΑΙΠΕΔ, ένα Ταμείο με μοναδικό στόχο την 'όσο - όσο' εκποίηση για να αποπληρωθεί το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, αντιμετωπίζοντας τη χώρα ως οικόπεδο προς εκποίηση και τους πολίτες ως υπηκόους των υποψήφιων μεγάλων επενδυτών» συμπληρώνει στη δήλωσή του ο βουλευτής Αργολίδας.

avgi.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ