Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να έχει προσβληθεί άγνωστος αριθμός κοπαδιών στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας, ενώ η ασθένεια έχει εξαπλωθεί και στους όμορους νομούς της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας.
Σύσκεψη στην Τρίπολη
Οι κτηνοτρόφοι των 5 νομών, που πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Τρίπολη, καταγγέλλουν ότι, αν και το πρόβλημα παρουσιάστηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή του. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν σε ψήφισμά τους, ενώ από τον Δεκέμβρη του 2013 με την με αριθμό πρωτοκόλλου 4803/153138/10-12-2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Μεσσηνίας είχαν μπει στο πρόγραμμα επιτήρησης καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα, η περιφέρεια δεν έκανε τίποτα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα. Αλλά ούτε και τον τελευταίο μήνα, με τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, πάρθηκαν μέτρα.
Τώρα που είναι κοντά στα διακόσια –όπως μας ενημέρωσαν κτηνοτρόφοι– τα κοπάδια που έχουν νοσήσει στην Πελοπόννησο, με ολέθριες οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους, την περασμένη βδομάδα ασχολήθηκε σε συνεδρίασή του με το φλέγον θέμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στην οποία η αντιπολίτευση κατηγόρησε για αδράνεια και αδιαφορία την περιφερειακή αρχή, ενώ ο Π. Τατούλης μίλησε για… λαϊκισμό της αντιπολίτευσης!
Το Π.Σ. αποφάσισε, μήνες μετά την εμφάνιση της ασθένειας και κατά πλειοψηφία, να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με εταιρεία που θα χαρτογραφήσει τις κτηνοτροφικές μονάδες, θα οριοθετήσει τις περιοχές που είναι για ψεκασμό και θα ξεκινήσει τους εντατικούς ψεκασμούς.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους νομούς της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή στην οποία τονίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η κτηνοτροφία στην Πελοπόννησο και ότι επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων: Να επιδοτηθεί κατά 100% η αγορά σκευασμάτων εντομοκτονίας των χώρων και των οχημάτων μεταφοράς. Να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι για τα θανόντα ζώα και την απώλεια εισοδήματος λόγω της μείωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων των ζώων που νόσησαν. Να χορηγηθούν ζωοτροφές για τα ζώα που είναι σε καραντίνα. Να υπάρξει παρέκκλιση και να επιτρέπεται η σφαγή των ζώων εντός κάθε νομού, λαμβάνοντας φυσικά όλες τις προφυλάξεις που θα εμποδίσουν την εξάπλωση της ζωονόσου.