Το ΤΑΙΠΕΔ, εκτελώντας το ενορχηστρωμένο σχέδιο αποψίλωσης της δημόσιας περιουσίας, δεν διστάζει να απλώσει πλέον το μακρύ του χέρι ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εκτός των άλλων, και το Τουριστικό Συγκρότημα Ξενία του Ναυπλίου, το οποίο ανήκει στον ΕΟΤ, τελεί υπό τη διοίκηση της ΕΤΑΔ και αποτελείται από τρία ακίνητα. Το Ξενία Palace Ακροναυπλίας επί οικοπέδου 24 στρεμμάτων, το Ξενία Amphitrion επί οικοπέδου 3,5 στρεμμάτων και το Ξενία Ναυπλίου Α' επί οικοπέδου 4,5 στρεμμάτων.
Αδόμητος αρχαιολογικός χώρος και περιοχή Natura
Αυτό, όμως, που δεν αναφέρεται στην απόφαση μεταβίβασης είναι πως τα 28,5 στρέμματα που αφορούν το τουριστικό συγκρότημα της Ακροναυπλίας είναι κηρυγμένος αδόμητος αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα ενταγμένος στο πλαίσιο προστασίας Natura. Λεπτομέρειες για τους τεχνοκράτες εκποιητές του ΤΑΙΠΕΔ, που στον βωμό της αξιοποίησης δεν διστάζουν να καταστρατηγήσουν βασικές αρχές, βγάζοντας στο σφυρί ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους.
Ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν για τα ενοίκια
Στην περίπτωση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του Ναυπλίου που εντάχθηκαν στο χαρτοφυλάκιο ΤΑΙΠΕΔ, προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως πρόκειται για μονάδες που έχουν εκμισθωθεί από το 2000, από την τότε ΕΤΑ Α.Ε. (υπό ιδιοκτησία ΕΟΤ), και για 30 χρόνια στην εταιρεία "Αργολικός Ήλιος", συμφερόντων Μαντωνανάκη. Η λογική της μεταβίβασης στοΤΑΙΠΕΔ ακινήτων που τελούν υπό συμφωνία εκμίσθωσης και μάλιστα με τη λήξη της ισχύος της το 2030 προκαλεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η υλοποίηση της σύμβασης έχει περάσει από πολλά στάδια με ποικίλα προβλήματα και το όλο θέμα έχει φθάσει και στη Βουλή με ερωτήσεις, χωρίς όμως ποτέ η κυβέρνηση να απαντήσει αν ο επιχειρηματίας όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλει κανονικά στο Δημόσιο το συμφωνηθέν μίσθωμα.