Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας συναντάμε τον Καγιανά με αρκετές παραλλαγές, όπως στην Μάνη και την Αρκαδία που τον φτιάχνουν με παστό χοιρινό, αλλά και ονομασίες όπως στραπατσάδα που το λένε στην Κέρκυρα. Εμείς θα ασχοληθούμε με τον κλασικό, άκρως γευστικό, φτωχικό (μόνο με δύο υλικά), καγιανά της γιαγιάς μας από το Άργος, που μυρίζει καλοκαίρι και ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις όταν γυρίζαμε από το μπάνιο και από την πείνα, μας έτρεχαν τα σάλια.
Τι χρειαζόμαστε:
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
2 αβγά
αλάτι
πιπέρι
λάδι
Πώς το κάνουμε:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, ίσα να σκεπάσει τον πάτο και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Εν το μεταξύ πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μπλέντερ και τις χύνουμε στο τηγάνι.
Σιγοβράζουμε μέχρι να πιούν το ζουμί τους, ανακατεύοντας που και που να μην μας κολλήσουν.
Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αβγά, βάζοντας αλάτι και πιπέρι στο μίγμα.
Όταν οι ντομάτες πιούν τα υγρά τους ρίχνετε τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν με την ντομάτα και σφίξουν, ανάλογα με την όρεξή σας.
Σερβίρετε σε πιατέλα ή ξεχωριστά πιάτα με ψωμί και φέτα και καλή σας όρεξη!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η γιαγιά έλεγε πως ο καγιανάς πρέπει να ειναι ζουμερός και μάλλον είχε δίκιο.
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
2 αβγά
αλάτι
πιπέρι
λάδι
Πώς το κάνουμε:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, ίσα να σκεπάσει τον πάτο και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Εν το μεταξύ πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μπλέντερ και τις χύνουμε στο τηγάνι.
Σιγοβράζουμε μέχρι να πιούν το ζουμί τους, ανακατεύοντας που και που να μην μας κολλήσουν.
Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αβγά, βάζοντας αλάτι και πιπέρι στο μίγμα.
Όταν οι ντομάτες πιούν τα υγρά τους ρίχνετε τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν με την ντομάτα και σφίξουν, ανάλογα με την όρεξή σας.
Σερβίρετε σε πιατέλα ή ξεχωριστά πιάτα με ψωμί και φέτα και καλή σας όρεξη!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η γιαγιά έλεγε πως ο καγιανάς πρέπει να ειναι ζουμερός και μάλλον είχε δίκιο.