ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Γ.Ανδριανός από τη Μόσχα: Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως το υψηλό καθήκον για την διαφύλαξη του πολιτισμού της Ορθοδοξίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:01:00 μ.μ. |






















 Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός μετέβη στην Μόσχα κατά το διάστημα 27-29 Ιουνίου όπου έλαβε χώρα 21η Επετειακή Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, και υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας κοινή Διακήρυξη των Υπουργών Πολιτισμού των κρατών μελών της Συνέλευσης, όπου μεταξύ άλλων:

- υπογραμμίζεται ο ρόλος της Ορθοδοξίας ως σημαντικής προϋπόθεσης για την διασφάλιση της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών της Συνέλευσης

- τονίζεται η ιστορική σημασία και το σύγχρονο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως παράγοντα σταθερότητας, διατήρησης της ειρήνης και καταλλαγής στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο,

- καταγγέλλεται ως πράξη βαρβαρότητας η καταστροφή μνημείων και χώρων λατρείας των Ορθοδόξων Χριστιανών καθώς και των άλλων θρησκευμάτων, και

- διακηρύσσεται η αλληλεγγύη με τους λαούς και τις περιοχές του κόσμου που μαστίζονται από την φτώχεια την πείνα και τις φυσικές καταστροφές, καθώς και με κάθε άνθρωπο που διώκεται ή υποφέρει εξαιτίας των θρησκευτικών του φρονημάτων και ιδιαίτερα με τους Χριστιανούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής των οποίων τη ζωή και την περιουσία καλείται η διεθνής κοινότητα να προστατεύσει.






















Στην ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής της Διακήρυξης, ο κ. Ανδριανός υπογράμμισε τα εξής:

«Θέλω κατ' αρχάς να χαιρετίσω εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης την συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Είναι μια πρωτοβουλία την οποία η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε ενεργά και ουσιαστικά.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η προσπάθεια αυτή διαρκώς ενισχύεται και διευρύνεται, όπως αποδεικνύεται τόσο από τον αριθμό των αντιπροσωπειών που μετέχουν στην Συνέλευση από κάθε περιοχή του πλανήτη, όσο και από πρωτοβουλίες όπως η παρούσα Διακήρυξη των Υπουργών Πολιτισμού.

Οι στόχοι των ιδρυτικών κειμένων της Συνέλευσης παραμένουν επίκαιροι. Και ταυτόχρονα, νέες προκλήσεις έχουν ανακύψει που υπογραμμίζουν την ανάγκη για συντονισμένη δράση.






















Ανάμεσα σ' αυτές, σαφώς κυρίαρχη θέση έχει η αντιμετώπιση των θρησκευτικών διώξεων που δυστυχώς ακόμη και σήμερα λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, εναντίον ανθρώπων κάθε πίστης και βεβαίως και Ορθοδόξων - καθώς και η προστασία των ιερών τόπων και μνημείων από τον κίνδυνο της μισαλλόδοξης καταστροφής τους.

Ταυτόχρονα, είναι σταθερή η προσήλωσή μας στην έμπρακτη χριστιανική αλληλεγγύη προς κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται και υποφέρει λόγω είτε φυσικών, είτε ανθρωπογενών αιτιών.

Απέναντι σ' αυτές της προκλήσεις πιστεύουμε πως η Ορθόδοξη πίστη, ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της ταυτότητας μας, μπορεί να αποτελέσει ασφαλή γνώμονα δράσης. Κι αυτό γιατί ο αλληλοσεβασμός, η ανεκτικότητα, η αναγνώριση του ανθρώπινου προσώπου ως αυταξία βρίσκονται στον πυρήνα της πίστης μας.






















Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως το υψηλό συμβολικό καθήκον που της αναλογεί ως προς την διαφύλαξη, την προστασία και την ανάδειξη αυτών των αξιών - και ταυτόχρονα των υλικών και άυλων τεκμηρίων του πολιτισμού της Ορθοδοξίας.

Όπως επίσης, αντιλαμβανόμαστε το καθήκον να συνδράμουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σημαντικότατο έργο της - τόσο το καθαυτό ποιμαντικό, όσο και αυτό που συνδέεται με τον ρόλο της ως πνευματικής δύναμης ειρήνης, καταλλαγής, κοινωνικής προσφοράς και συνοχής.

Η σημερινή λοιπόν διακήρυξη λειτουργεί ως μία επαναβεβαίωση αυτής της κοινής βούλησης ως προς τον προσανατολισμό και την δράση μας σχετικά με τα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία.

Εύχομαι ολόψυχα η πρωτοβουλία αυτή να καρποφορήσει και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων της εποχής μας, αλλά και στην εμπέδωση του ανθρωπισμού, της διδασκαλίας του Κυρίου μας που νοηματοδεί τη ζωή και την δράση των απανταχού Χριστιανών».


Επισημαίνεται τέλος ότι στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο κ. Ανδριανός τόνισε την ανάγκη της έμπρακτης ενθάρρυνσης και περαιτέρω ενίσχυσης των επισκεπτών από τα κράτη - μέλη στα μνημεία και τους τόπους πίστης και ορθόδοξου πολιτισμού στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Συνέλευσης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ