Τη διασπορά των βακτηρίων από το κρέας στην κουζίνα τους, κάνει έκκληση η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας των τροφίμων να αποφύγουν οι Βρετανοί και τους συστήνει να μην πλένουν το ωμό κοτόπουλο πριν το ψήσουν.
Όπως αναφέρει η FSA σε ένα βίντεο που τιτλοφορείται "Η αλήθεια για το καμπυλοβακτηρίδιο", το βακτήριο αυτό ευθύνεται για γαστρεντερικές διαταραχές που συνήθως είναι ήπιες αλλά μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες στα πολύ μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλένους ασθενείς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία.
Κάθε χρόνο περίπου 280.000 Βρετανοί μολύνονται από το καμπυλοβακτηρίδιο και όπως αναφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις ευθύνονται τα ωμά κοτόπουλα. Το 44% των Βρετανών πλένουν συστηματικά τα κοτόπουλα με τρεχούμενο νερό πριν να το ψήσουν, λένε τα στοιχέια της FSA, το 36% από αυτούς το κάνουν για να "καθαρίσουν" το κρέας, το ένα τρίτο για "να σκοτώσουν τα μικρόβια" και οι υπόλοιποι απλώς επειδή "έτσι έκαναν πάντα".
Η υπηρεσία προειδοποιεί ότι η πρακτική αυτή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη, καθώς το νερό "μπορεί να διασπείρει τα βακτηρίδια στα χέρια, τα ενδύματα, τον πάγκο εργασίας ή τα εργαλεία της κουζίνας". "Ξεκινήσαμε αυτήν την ενημερωτική καμπάνια γιατί η έρευνά μας έδειξε ότι μολονότι οι άνθρωποι συνήθως ακολουθούν τις συστάσεις όταν μαγειρεύουν πτηνά, δηλαδή πλένουν τα χέρια τους και φροντίζουν να ψήσουν καλά το κρέας, πολλοί εξακολουθούν να πλένουν το ωμό κοτόπουλο με τρεχούμενο νερό", υποστηρίζει η διευθύντρια της FSA και κάνει λόγο για "σοβαρό πρόβλημα" καθώς "το βακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, ακόμη και θάνατο".