Με αφορμή όσα συμβαίνουν στον Δήμο Ερμιονίδας Αργολίδας, η Πελοπόννησος Οικολογική δηλώνει πως για μια ακόμα φορά με την διαχείριση των χρήσιμων υλικών και όχι των απορριμμάτων μας είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές». Χθες ήταν στον Άγιο Νικόλαο Πύλου Μεσσηνίας, σήμερα στην Ερμιόνη αύριο κάπου αλλού με το πρόβλημα πλέον να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο τεράστιος πλούτος από τα χρήσιμα υλικά και όχι των απορριμμάτων της Πελοποννήσου πρέπει να διαχειριστεί με βάση τις αρχές, Πρόληψη, Μείωση παραγωγής απορριμμάτων, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση, Επαναχρησιμοποίηση υλικών και Υγειονομική Διάθεση Υπολειμμάτων σε διαδημοτικούς Χ.Υ.Τ.Υ. (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), με τη συστηματική ενημέρωση – πληροφόρηση και ενεργό συμμετοχή των δημοτών με τελικό στόχο δημιουργία μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων. Με έμφαση σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ειδικά στις μικρές ηλικίες που θα αποτελέσουν τους αυριανούς ενεργούς πολίτες και η ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Αν τόσα χρόνια που ασχολούμαστε με την διαχείριση ακλουθούσαμε τα παραπάνω βήματα σήμερα όχι μόνο δεν θα υπήρχε πρόβλημα αλλά αντιθέτως θα είχαμε όφελος και θέσεις εργασίας.
Η μέθοδοι που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια απλά έκρυψαν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και σε καμία περίπτωση δεν μπήκαν στην ουσιαστική αντιμετώπιση της πηγής του «κακού» και η αιτία του «κακού» είναι τα σύμμεικτα απορρίμματα.
Η καύση συμμείκτων που προκρίνεται, ίσως να είναι η πιο «εύκολη» αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η καλύτερη.
Λύση ασφαλώς και υπάρχει αρκεί αυτή να είναι για το καλό όλων μας και όχι ορισμένων.
Η λογική «όσο πιο μακριά από την αυλή μας τόσο το καλύτερο» αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά αδιέξοδη.
Το δάσος της φολόης πρόσφατα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα της «ανάπτυξης», η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως κάποιοι επιμένουν να μας πείσουν, έχει τα απορρίμματα της πεταμένα σε δάση λίμνες ποτάμια χαντάκια και ρέματα.
Αναρωτιόμαστε:
· Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί σε διάφορες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μελέτες για την διαχείριση των απορριμμάτων?
· Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί σε διάφορες λύσεις που υπόσχονταν μαγικές λύσεις αλλά σύντομα αποδείχτηκαν άνθρακες ο θησαυρός (π.χ. δεματοποιητές).
· Πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί σε πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους, ότι όσο περιμένουμε τα προβλήματα μας να μας τα λύσουν άλλοι τότε τις λύσεις αυτές θα τις πληρώνουμε ακριβά.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς έστω και τώρα να ξεκινήσουν με σταθερά βήματα να πράξουν τα αυτονόητα και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.
Μήπως τελικά το ζητούμενο αλλά και η λύση είναι ο ενεργός πολίτης που δεν αφήνει να αποφασίζουν άλλοι για αυτόν, χωρίς αυτόν.
Γραφείο Τύπου
Πελοπόννησος Οικολογική
(Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, ομάδα Ερμιονίδας)