Ισχυρή αύξηση της τάξης του 27% στην επισκεψιμότητα και του 21% στις εισπράξεις καταγράφουν οι 38 κυριότεροι αρχαιολογικοί χώροι της επικράτειας το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2014 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) είναι αποκαλυπτικά και δικαιώνουν την πολιτική του διευρυμένου ωραρίου (8 το πρωί με 8 το βράδυ) που εφαρμόζεται από φέτος επιλεκτικά σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με αποδεδειγμένα υψηλή επισκεψιμότητα. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι αποτέλεσμα και της καλής τουριστικής χρονιάς που διανύει φέτος η χώρα.
Η πιλοτική επέκταση του ωραρίου θα ισχύσει μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα λήξουν οι συμβάσεις των 1.120 ατόμων που προσλήφθηκαν ακριβώς για να υποστηρίξουν το μέτρο (ασκούν, κυρίως, καθήκοντα υποδοχής των επισκεπτών και φύλαξης).
Στην κορυφή της σχετικής λίστας (όπου, σημειωτέον, δεν περιλαμβάνεται το Μουσείο της Ακρόπολης, εξαιτίας της διαφορετικής νομικής του μορφής – στοιχεία παρατίθενται σε διπλανή στήλη) βρίσκεται η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, ένας από τους «περιφερειακούς» αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας που ωστόσο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στις παρυφές της πλατείας Μοναστηρακίου και του ομώνυμου σταθμού του μετρό. Η συνολική μεταβολή στην επισκεψιμότητα αγγίζει στο τρίμηνο το 151%, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκε μηνιαία αύξηση που έφτασε και το 245%. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα μεγαλύτερη αξία έχουν οι αυξήσεις τόσο στην επισκεψιμότητα όσο και στις εισπράξεις σε μεγάλα μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους, καθώς εκεί οι απόλυτοι αριθμοί αποκτούν διαφορετικό βάρος.
Εντυπωσιακή εμφανίζεται η επάνοδος του ανακαινισμένου Μουσείου Ηρακλείου που από τον περασμένο Μάιο έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται στις νέες του αίθουσες πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Η αύξηση των επισκεπτών υπερβαίνει το 100% (103,58%), ενώ τα έσοδα από τις εισπράξεις υπολογίζονται στο 137,62%. Ευοίωνη για το μέλλον η επίδοση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με +96,61% στους επισκέπτες και +83,51% στις εισπράξεις. Το μεγάλο αυτό αθηναϊκό μουσείο έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια άλματα σε πολλούς τομείς (μέγιστη η συμβολή του αείμνηστου διευθυντή του, Δημητρίου Κωνστάντιου), βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς ανάπτυξης και, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (θα ολοκληρωθεί το 2015) και το άνοιγμα του νέου, παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου του Λυκείου, είναι σαφές ότι αρχίζει και δρέπει τους καρπούς μιας περιόδου περαιτέρω ανοίγματος στην κοινωνία.
Ψηλά στη λίστα εμφανίζονται και ο Λευκός Πύργος (+87,91% στην επισκεψιμότητα και +81,58% στις εισπράξεις), όπως και ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού (+62,40% και +68,74%, αντίστοιχα), ενώ εκρηκτική άνοδο στους επισκέπτες καταγράφει και το Φρούριο Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, αύξηση (138,48%) που, ωστόσο, δεν συνάδει με την αντίστοιχη εικόνα των εσόδων από τα εισιτήρια, καθώς το νούμερο εδώ πέφτει στο +61,35%. Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στο σχετικά χαμηλό εισιτήριο (4 ευρώ). Το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού είναι ευρύτερο, καθώς πλήθος ερευνών από τουριστικούς φορείς επισημαίνουν τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αθήνα ένας τουρίστας (όπως, φυσικά, και κάθε Ελληνας επισκέπτης) έχει τη δυνατότητα με το ενιαίο αντίτιμο των 12 ευρώ να αποκτήσει πρόσβαση σε σειρά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας: Ακρόπολη, Θέατρο Διονύσου, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Ολυμπιείο και Κεραμεικός.
Η πρώτη πεντάδα
Εντύπωση, καθόλου θετική, προκαλούν και τα στοιχεία που δείχνουν το top-5 των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε απόλυτους αριθμούς τους πρώτους έξι μήνες του 2014. Οχι, φυσικά, γιατί στην πρώτη θέση συναντάμε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αλλά γιατί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο για την κλασική αρχαιότητα στον κόσμο, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από την Κνωσό και το Ολυμπιείο και μπροστά από τη Λίνδο.
Ανόδου συνέχεια και στο Μουσείο Ακρόπολης
Για το ίδιο διάστημα (Απρίλιος-Ιούνιος 2014) θετικά είναι και τα στοιχεία που έρχονται από το Μουσείο της Ακρόπολης. Εδώ, φυσικά, δεν υπάρχει επίπτωση από το μέτρο του διευρυμένου ωραρίου. Το Μουσείο της Ακρόπολης, αξιοποιώντας το νομικό του καθεστώς, έχει αναπτύξει δική του, ανεξάρτητη πολιτική, χωρίς να επηρεάζεται από τα γνωστά προβλήματα με τις περικοπές φυλακτικού προσωπικού των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που ανήκουν στον «στενό» κύκλο του δημόσιου τομέα.
Ετσι, όποια θετική μεταβολή θα πρέπει να τη χρεώσουμε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα. Η επισκεψιμότητα του 2014 (τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος) υπολογίζεται στα 393.633 άτομα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν καταγραφεί 322.480 είσοδοι (+71.153). Η «καλή ημέρα» είχε φανεί από νωρίς: τον Ιανουάριο το Μουσείο της Ακρόπολης προσείλκυσε 51.580 επισκέπτες, έναντι των 42.600 τον ίδιο μήνα πέρυσι.