ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Δράσεις και πρωτοβουλίες του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:18:00 π.μ. |


















 Το διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει δημιουργήσει στο Ναύπλιο ένα παράρτημα με αντικείμενο την ανάδειξη των ελληνικών σπουδών, την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και την προβολή των πολιτιστικών επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας.

Σε έξι χρόνια λειτουργίας, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, που δημιουργήθηκε στην πρώτη πρωτεύουσα της χώρας, έχει αναπτύξει ευρύ φάσμα δράσεων υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το οποίο ιδρύθηκε το 1960 και εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Το Κέντρο στεγάζεται στο νεοκλασικό Μέγαρο Ιατρού, στο πρώην δημαρχείο της πόλης, όπου και λειτουργεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη και υλοποιούνται οι εκπαιδευτικές δράσεις. Κάθε καλοκαίρι δεκάδες νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν τα ειδικά προγράμματα, στα οποία μετέχουν διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Η θερινή πρακτική άσκηση γίνεται με συμμετοχή υποτρόφων, Αμερικανών και Ελλήνων φοιτητών και σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια. Φέτος για 5 εβδομάδες μετείχαν 14 Ελληνες και 6 Αμερικανοί από διάφορα πανεπιστήμια, μαζί με 3 καθηγητές από τις ΗΠΑ. Οι ξένοι φοιτητές έκαναν σεμινάρια νέων ελληνικών και αντίστοιχα οι Ελληνες σεμινάρια αμερικανικής λογοτεχνίας.
Η δεύτερη φάση αφορούσε πρακτική άσκηση σε φορείς όπως: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης κ.λπ.

Παράλληλα, σε άλλο καλοκαιρινό πρόγραμμα έλαβαν μέρος 26 φοιτητές από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία και ανάμεσά τους 2 Ελληνες και 2 Κινέζοι, με την παρουσία καθηγητών του Χάρβαρντ. Στα σεμινάρια Συγκριτικών Πολιτισμών δόθηκε η ερευνητική υποτροφία σε δύο καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, παρουσίαση της έρευνάς τους και ετήσια πρόσβαση στις βιβλιοθήκες του Χάρβαρντ.

Τον Ιούλιο επίσης έγινε στην Αρχαία Ολυμπία το Επιστημονικό Συμπόσιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Στο πλαίσιο του συμποσίου προσφέρθηκε δωρεάν συμμετοχή, μετακίνηση, διαμονή και διατροφή σε 100 φοιτητές και νέους καθηγητές. Μια άλλη ιδέα, η οποία καθιερώθηκε πλέον, είναι το θερινό πρόγραμμα για μαθητές λυκείου ελληνικών σχολείων και γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.

Το εντατικό πρόγραμμα αποτελεί μια προπαρασκευή για το πανεπιστήμιο και γνωριμία με το ακαδημαϊκό πλαίσιο λειτουργίας. Φέτος πήραν μέρος 17 Ελληνες μαθητές λυκείου και τα σεμινάρια για εισαγωγή στις ανθρωπιστικές σπουδές ανέλαβαν καθηγητές και φοιτητές του Χάρβαρντ.

«Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών αποτελεί μοναδικό κόμβο του Χάρβαρντ στην Ευρώπη, μέσα από τον οποίο οι επισκέπτες ερευνητές του Κέντρου μπορούν να έχουν καθημερινά πρόσβαση στο δίκτυο Ηλεκτρονικών Βιβλιοθηκών και Βάσεων Δεδομένων του πανεπιστημίου», σημειώνει ο διευθυντής του Κέντρου, Γιάννης Πετρόπουλος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Οπως εξηγεί, το Κέντρο στο Ναύπλιο έχει τη δυνατότητα να παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες με το μητροπολιτικό κέντρο στην Ουάσιγκτον.

Μία ακόμα πτυχή αφορά τη συνεργασία με ποικίλα πανεπιστήμια προσφέροντας την ευκαιρία σε ομάδες φοιτητών, ερευνητών και καθηγητών να έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να υποστηρίξουν την έρευνα και τις σπουδές τους, επισκεπτόμενοι επίσης σημαντικές τοποθεσίες αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Αντίστοιχα προωθείται η επικοινωνία ελληνικών σχολείων με αμερικανικά σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας καθώς και το Γραφείο Εκπαίδευσης της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Παράλληλα το Κέντρο διοργανώνει σειρά διαλέξεων σε όλη την Αργολίδα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ομιλητών, ενώ από το 2012 διοργανώνει τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφίας.

Η λίστα με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται είναι μακρά:

Σε συνεργασία με το ίδρυμα Michael Marks Charitable Trust, βραβευμένοι Βρετανοί ποιητές φιλοξενούνται και γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ ένα πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο Washington Seattle προβλέπει τη φιλοξενία 26 φοιτητών και δύο καθηγητών για σεμινάρια. Το Κέντρο επίσης μετέχει σε ένα πρόγραμμα Τρισδιάστατης Ψηφιοποίησης του Ιστορικού Κέντρου Ναυπλίου.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Πολύτιμο εργαλείο η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη


«Η Ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι η αιχμή του δόρατος και φιλοξενεί καθημερινά ερευνητές και φοιτητές που προετοιμάζονται για το ακαδημαϊκό έτος. Επίσης τα τελευταία χρόνια μας επισκέφθηκαν 4.000 μαθητές σχολείων και παρακολούθησαν το πρόγραμμα Εισαγωγής στα Ψηφιακά Εργαλεία Απόκτησης Γνώσης. Ενημερώθηκαν για την ψηφιακή καινοτόμο τεχνολογία και το λογισμικό, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Χάρβαρντ. Είναι ψηφιακά εργαλεία που υποστηρίζουν την έρευνα και τη διδασκαλία», λέει ο διευθυντής του Κέντρου Γιάννης Πετρόπουλος. «Το πανεπιστήμιο έχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη στον κόσμο, η οποία είναι συγχρόνως η μεγαλύτερη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

Η φυσική βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, άλλωστε, περιέχει δεκάδες εκατομμύρια τόμους. Αυτά διασώζονται, ψηφιοποιούνται και είναι προσιτά στους πάντες. Το Χάρβαρντ έχει 71 βιβλιοθήκες και, εκτός από αυτήν του Ναυπλίου, οι υπόλοιπες βρίσκονται εντός του κάμπους του πανεπιστημίου. Από το Κέντρο υπάρχει, λοιπόν, άμεση πρόσβαση σε όλη αυτήν τη γνώση και αρκεί κάποιος να μας επισκεφτεί». Το Κέντρο Μελετών συμμετείχε και στην ψηφιοποίηση σπάνιων χειρογράφων. Οπως το αρχαιότερο σωζόμενο αντίγραφο της Ιλιάδας, τον περίφημο κώδικα «Venetus A» (10ος αιώνας), το οποίο στη συνέχεια αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, προσβάσιμο στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Γιώργος Αποστολίδης
ethnos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ