ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Αναμόρφωση και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου στην Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:28:00 μ.μ. |




















  Η μαγευτική και μυσταγωγική ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Τα τείχη της ακρόπολης κι ο πύργος που σώζονται χρονολογούνται από την Ελληνιστική εποχή. Οι ανασκαφές που έγιναν, έδειξαν πως ο τόπος κατοικήθηκε για πολλούς αιώνες.
Δίπλα απ’ το κοσμοπολίτικο Τολό, χτισμένη πάνω σε  βράχο ύψους 52μ. και μήκους 330μ. η ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης αγναντεύει τους θαλάσσιους δρόμους . Η Αρχαία Ασίνη κατοικείτο για πολλούς αιώνες. 
Ο βασιλιάς της με μεγάλη ναυτική δύναμη συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο. Στα 1104 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Δωριείς, οι οποίοι ενώθηκαν με τον γηγενή πληθυσμό και δημιούργησαν ένα ισχυρό βασίλειο. 
Η ακμή της όμως έσβησε το 740 π.Χ. περίπου, οπότε και την κατέστρεψαν οι Αργείοι. Τότε οι κάτοικοί της έφυγαν κι εγκαταστάθηκαν στη Μεσσηνία ιδρύοντας τη νέα Ασίνη (Κορώνη). Στους ελληνιστικούς όμως χρόνους άρχισε να ανακτά τη χαμένη της αίγλη. 
Τα τείχη που σώζονται σήμερα, μαζί με τον πύργο, τοποθετούνται χρονικά σε αυτή την εποχή (3ος αι. π.Χ.). Όμως δέχτηκαν επισκευές και στους μετέπειτα αιώνες απ’ τους Βυζαντινούς, τους Ενετούς κι απ’ τους Ιταλούς. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ερείπια κτιρίων και αγγεία Πρωτοελλαδικής, Μεσοελλαδικής, Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής και Ελληνιστικής εποχής. 
Το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ πρόγραμμα αποκατάστασης των κτισμάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου, προβλέπει λειτουργία φυλακίου – πωλητήριου και δημιουργία εκθεσιακού χώρου, με φωτογραφική παρουσίαση της ανασκαφικής δραστηριότητας, παράλληλα με τη χρήση νέων τεχνολογιών, την διαμόρφωση πορείας περιήγησης και τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης,  αποκατάσταση εγκαταστάσεων – δικτύων, στερεωτικές εργασίες σε επιλεγμένα σημεία του τείχους και κάλυψη των δεξαμενών και περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου. 
Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν φέρει στο φως Ρωμαϊκή δεξαμενή ,σπήλαιο –καταφύγιο που φτιάχτηκε την εποχή που οι Ιταλοί είχαν καταλάβει την περιοχή, Ελληνιστικό πύργο , Ρωμαϊκά λουτρά κα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ