Απίστευτες εικόνες ντροπής αντικρίσαμε στο υγροβιότοπο της παραλιακής Ναυπλίου Νέας Κίου στο ύψος της ΕΑΣ Αργολίδας. Ο σπάνιας ομορφιάς υγροβιότοπος με μεγάλο πληθυσμό φυτών, ψαριών, πουλιών που μόνιμα ή ως «τακτικοί» επισκέπτες φιλοξενούνται εκεί και που κάποια απ’ αυτά δεν αποκλείεται να ανήκουν σε σπάνια είδη, έχει μετατραπεί σε χαβούζα με μπάζα και σκουπίδια.
Κάποιοι τελευταία πέταξαν και ακόμα και ψόφια πρόβατα με αποτελεσμα σήμερα να βρίσκονται σε πλήρη σήψη και με την ατμόσφαιρα να ειναι αποπνικτική από την βρώμα που επικρατεί στην περιοχή.
Αναλογιστείτε πως το σημείο επισκέπτονται καθημερινά πολλοί φυσιολάτρες ανάμεσα τους ακόμα και παιδιά, ενώ υλοποιούνται κάθε χρόνο, στο συγκεκριμένο σημείο, περιβαλλοντικά προγράμματα με θέμα την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Αφορμή της επίσκεψης μας στην περιοχή στάθηκε η καταγγελία που δεχθήκαμε χθες που ανέφερε:
"Θέλω να καταγγείλω την αδιαφορία των αρμοδίων για την κατάσταση που επικρατεί στην παραλία απέναντι από το πυρηνελαιουργείο και συγκεκριμένα στο δρομάκι αριστέρα μετά τα γραφεία της ΕΑΣ Αργολίδας. Εκεί η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την δημόσια υγεία.
Το περασμένο Σάββατο σαν ερασιτέχνης παρατηρητής πουλιών και καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της φθινοπωρινής μετανάστευσης των πουλιών και μέλος τη Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έκανα στάση για παρατήρηση στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς όμως μπήκα στο δρομάκι και φτάνοντας στην παραλία διαπίστωσα πέρα από τα αδρανή υλικά και κάποια είδη ρουχισμού που άγνωστοι έχουν πετάξει, δύο νεκρά πρόβατα που πιθανότατα κάποια είχαν πετάξει εκεί λίγες ώρες νωρίτερα μιας και δεν μύριζαν (ακόμα) και το αίμα δίπλα τους ήταν ακόμα φρέσκο.
Το εν λόγω περιστατικό το ανέφερα σε άλλο παρατηρητή ο οποίος κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να μαζέψουν τα ζώα και να προχωρήσουν σε υγειονομική ταφή αλλά παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα κανείς δεν έχει κάνει το παραμικρό.
Το εν λόγω περιστατικό το ανέφερα σε άλλο παρατηρητή ο οποίος κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να μαζέψουν τα ζώα και να προχωρήσουν σε υγειονομική ταφή αλλά παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα κανείς δεν έχει κάνει το παραμικρό.
Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις είναι τόσο δύσκολο περιστασιακά να πάει στο σημείο ένας φορτωτής και ένα φορτηγό να μαζεύουν τα αδρανή κλπ αφού δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του σημείου; Είναι πολύ δύσκολο να μπει μια κάμερα ελέγχου κυκλοφορίας ώστε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι "άγνωστοι" που πετάνε ότι βρίσκουν μπροστά τους στον πολυτιμότερο υγροτόπο της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου με δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες παρατηρητές πουλιών να τον επισκέπτονται όλο το χρόνο και να αντικρίζουν αυτό το θλιβερό θέαμα;
Αναρωτιέμαι αν αυτό αξίζει στον υγρότοπο δίπλα στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος."
Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί περιβαλλοντικοί φορείς -και άλλες κινήσεις πολιτών- δίνουν τη μάχη τους για τη σωτηρία της προστατευόμενης με Προεδρικό Διάταγμα παράκτιας ζώνης (Αλίπεδα Καλυβίων) που αποτελεί σημαντικό σταθμό για μεταναστευτικά πουλιά αλλά και για τα εναπομείναντα οικοσυστήματα του βάλτου. Παρά την θεσμοθέτηση ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) για ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής, οι αυθαιρεσίες δεν λείπουν.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον υγρότοπο έχει αρχίσει από καιρό… Για να σταματήσει ο κατήφορος σε αναστρέψιμο σημείο χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, αυστηρό σχεδιασμό και περιφρούρηση, ευσυνειδησία και συμμετοχή της κοινωνίας.