ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Το Planet solar εντόπισε προϊστορικό αιγιαλό στην Κοιλάδα του 18.000 π.Χ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:46:00 π.μ. |




















 Τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Καμιζή επισκέφθηκαν οι επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων που διεξάγουν την γεωφυσική και αρχαιολογική έρευνα στον κόλπο της Κοιλάδας μπροστά από το σπήλαιο Φράγχθι.


Στην έρευνα συμμετέχουν: 1) Η αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με επικεφαλής τον καθηγητή Julien Beck, 2) Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής την αρχαιολόγο κα Δέσποινα Κουτσούμπα, 3) Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας ΕΛΚΕΘΕ, με επικεφαλής τον κ.Δημήτρη Σακελλαρίου. Συνεργάζονται επίσης το μουσείο Latenium και η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα. Στην έρευνα επίσης παίρνουν μέρος το πλοίο PLANETSOLAR, το οποίο κινείται με ηλιακή ενέργεια και το ερευνητικό πλοίο ΑΛΚΥΩΝ του ΕΛΚΕΘΕ. Όλα τα ερευνητικά και διαγνωστικά μηχανήματα είναι του ΕΛΚΕΘΕ.

Στο PLANETSOLAR έχουν εγκατασταθεί επιστημονικά μέσα και μηχανήματα για τη στρωματογράφηση του βυθού ενώ στο ερευνητικό πλοίο ΑΛΚΥΩΝ όσα είναι απαραίτητα για τη βυθομέτρηση. Την αρχαιολογική έρευνα στο βυθό έχουν αναλάβει δύτες αρχαιολόγοι της Ελληνικής Εταιρείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Μετά από δύο ημέρες έρευνας έχουν υπάρξει σημαντικά αποτελέσματα γεωφυσικού ενδιαφέροντος. Έχει εντοπιστεί ο προϊστορικός αιγιαλός (18.000 π.Χ.), ο οποίος βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας και σε απόσταση 6 μιλίων περίπου από τη σημερινή ακτογραμμή (Σπήλαιο Φράγχθι). Η γεωφυσική έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι τις 25 Αυγούστου ενώ η αρχαιολογική θα συνεχιστεί και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι έρευνες που διεξάγονται θεωρούνται πολύ σημαντικές για τη μελέτη των γεωφυσικών μεταβολών που συνέβησαν τα τελευταία 40.000 χρόνια στην περιοχή μας καθώς επίσης και για την εξέλιξη της ζωής του ανθρώπου και για την ανίχνευση των αποτυπωμάτων και των ιχνών του κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Η έρευνα αυτή στην περιοχή μας είναι σε συνέχεια των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την προηγηθείσα αρχαιολογική ανασκαφή στο σπήλαιο Φράγχθι και από άλλες σχετικές εργασίες στην ευρύτερη περιοχή μας.

Συντονιστής αυτής της μεγάλης και σπουδαίας ερευνητικής δουλειάς είναι ο καθηγητής Julien Beck. Όσον αφορά στη συμμετοχή των Ελβετών επιστημόνων και του PLANETSOLAR, η χρηματοδότηση γίνεται από Ελβετούς ιδιώτες και ιδρύματα. 

Στο τέλος της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο γνωστός αρχαιόφιλος Άδωνις Κύρου, ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους προσέφερε δώρα – βιβλία, Ελληνικά και Ξενόγλωσσα, αρχαιολογικού, ιστορικού και τοπικού ενδιαφέροντος, τους ζήτησε να γίνει από τους ιδίους προς το τέλος των ερευνητικών εργασιών, ανοικτή παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων της έρευνας στην τοπική μας κοινωνία και στο λαό της Ερμιονίδας. Το ίδιο είχε ζητήσει, πράγμα που έγινε το 2000, αρκετά καθυστερημένα βέβαια, από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ για την προηγηθείσα στη δεκαετία του ’70 έρευνα στο σπήλαιο Φράγχθι. Την παρουσίαση είχε πραγματοποιήσει τότε σε συνεργασία με το Δήμο Κρανιδίου, η καθηγήτρια KarenVitelli.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ