Ο φετινός Αύγουστος κάνει τον ουρανό ακόμα πιο φωτεινό, καθώς φέτος, σχεδόν ταυτόχρονα θα σημειωθούν δύο "φωτεινά" φαινόμενα.
Όλοι περιμένουν στις 10 του μήνα το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται θα βρίσκεται στο πιο κοντινό της σημείο ως προς τη Γη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ονομάζεται από τους επιστήμονες supermoon αφού θα είναι κατά 14% πιο κοντά στη Γη (σε απόσταση 356,896 χλμ.) και θα είναι κατά 30% πιο φωτεινή από τις υπόλοιπες πανσελήνους του έτους, δημιουργώντας ένα ουράνιο υπερθέαμα.
Δεν είναι τόσο συχνό το φαινόμενο η Σελήνη να είναι τόσο κοντά στη Γη. Η επόμενη φορά που η Σελήνη θα βρίσκεται τόσο κοντά στη Γη θα είναι με την πανσέληνο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ ακόμη πιο κοντά θα μας πλησιάσει στις 14 Νοεμβρίου 2016 (356,509 χιλιόμετρα) και θα πρέπει να αναμένουμε μέχρι τις 25 Νοεμβρίου του 2034 για να ξαναδούμε το φεγγάρι τόσο κοντά στη Γη.
Εκτός όμως από το καλύτερο φεγγάρι της χρονιάς τις ημέρες αυτές γεμίζουν το ουρανό και οι Περσείδες, τα "πεφταστέρια", η πιο φωτεινή βροχή διαττόντων αστεριών, με αποκορύφωμα το βράδυ της 12ης Αυγούστου.
Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης), τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ(109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα, αφήνοντας πίσω τους μία φλεγόμενη ουρά μήκους δύο έως τριών μέτρων.
Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.
Φέτος, με δεδομένο ότι η πανσέληνος είναι ημερομηνιακά πολύ κοντά, το έντονο σεληνιακό φως θα περιορίσει τη θέαση των Περσείδων, παρά το γεγονός ότι αυτές θα είναι ορατές για αρκετές μέρες ακόμα, έως τις 24 Αυγούστου.
Αν λοιπόν θέλετε να απολαύσετε το διπλό θέαμα προτιμήστε μία όσο το δυνατό σκοτεινή περιοχή μακρυά από τα φώτα της πόλης. Ο ουρανός θα σας ανταμείψει!