ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Τατούλης: Το Υπουργείο Πολιτισμού άλλους αρχαιολογικούς χώρους τους ευνοεί κι άλλους τους αδικεί

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:43:00 μ.μ. |























 Την ανασκαφή της πιο αρχαίας πόλης της Μεσσηνίας, της Αρχαίας Θουρίας, επισκέφτηκε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη, Ντίνα Νικολάκου και Φάνη Στεφανόπουλο.

Ο περιφερειάρχης -που ξεναγήθηκε στην ανασκαφή και ενημερώθηκε από την αρχαιολόγο Ξένη Αραπογιάννη- δήλωσε πως η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την ανασκαφή με 100.000 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει και την ευθύνη για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Ο Π. Τατούλης άφησε αιχμές για "διακρίσεις" από το υπουργείο Πολιτισμού, κατηγορώντας το ότι άλλους αρχαιολογικούς χώρους τούς ευνοεί κι άλλους τούς αδικεί. Στη συνέχεια κάλεσε το υπουργείο να εκχωρήσει την εποπτεία και την οικονομική λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, αναφέροντας πως οι αρχαιολογικές υπηρεσίες είναι για να ανασκάπτουν και να αναστηλώνουν.
Η Ξ. Αραπογιάννη σημείωσε πως η Αρχαία Θουρία κατοικείτο από την 3η χιλιετία π.Χ., αναπτύχθηκε στους μυκηναϊκούς χρόνους και έφτασε μέχρι το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία. Ενημέρωσε ότι η ανασκαφή ξεκίνησε το 2007 και πιο συστηματικά από το 2009, με τη χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Επεσήμανε ότι ο ναός του Ασκληπιού και της Υγείας, που αποκαλύφθηκε, έχει μοναδικές αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες. Ενημέρωσε ακόμη για το θησαυρό που βρέθηκε, το μνημείο όπου οι πιστοί έριχναν τα χρήματά τους για να κάνουν θυσίες στον Ασκληπιό. Μίλησε, τέλος, για τους 3 βωμούς που βρέθηκαν και ο ένας είναι σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς επίσης για την επιγραφή-αφιέρωμα στον Ασκληπιό και την επιγραφή προς τον Ερμή.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ