Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά την παρουσίαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, του νέου πρωτοποριακού μοντέλου θεματικής τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την ανάδειξη του Ασκληπιείου της Επιδαύρου ως τόπου προσέλκυσης γιατρών και φοιτητών Ιατρικής, από τα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Επιδαύρου μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:
«Αυτό που συνιστά την ελπίδα και την προοπτική της κοινωνίας μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μια νέα εθνική οικονομία, που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει, στην πραγματικότητα μια νέα οικονομία που θα στηρίζεται στο σύνολο των θετικών χαρακτηριστικών που μπορεί να προσφέρει αυτός ο τόπος.
Θεωρώ πως αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ συνιστά παγκόσμια καινοτομία, γιατί για πρώτη φορά θα δοκιμάσουμε στον ίδιο τόπο, στην Επίδαυρο, να συνδέσουμε, να παντρέψουμε τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες των οικονομιών, των κοινωνιών.
Μια οπτική γωνία είναι ο πολιτισμός, η αρχαιολογία, η τέχνη, το θέατρο, μια πολύ γνωστή διαδικασία εδώ στην Επίδαυρο με το παγκόσμιας εμβελείας Αρχαίο Θέατρο.
Η δεύτερη παράμετρος είναι η ευζωία, η υγεία των ανθρώπων, των κοινωνιών. Η σύνδεση λοιπόν σε πρώτο στάδιο του πολιτισμού, της αρχαιολογία και του θεάτρου με την ιατρική επιστήμη, με την επιστήμη που μπορεί να δώσει μακροζωία και καλή ποιότητα ζωής στους ανθρώπους.
Και η τρίτη παράμετρος, η τρίτη διάσταση αυτή δηλαδή η καινούργια που φέρνει το ΥΠΕΚΑ, είναι τα προηγούμενα δύο να τα συνδέσουμε με την βιοποικιλότητα, με την φύση, με τα βότανα, με κάθε τι το φυσικό που υπάρχει στον ευρύτερο χώρο μας .
Αυτό δεν έχει γίνει πότε και πουθενά σε όλο το κόσμο. Να συνδέσει κανείς και να συνθέσει τρεις διαφορετικές επιστήμες, κλάδους της οικονομίας, ομάδες ανθρώπων και όλα αυτά με ένα κεντρικό στόχο να δημιουργήσει ένα νέο είδος θεματικού τουρισμού.
Σε ένα τόπο που μπορείς να συνθέσεις την τέχνη, το θέατρο, την αρχαιολογία και την πολιτιστική ελκυστικότητα με το ότι είσαι ταυτόχρονα το παγκόσμιο τοπόσημο το παγκόσμιο σημείο αναφοράς 15 εκατομμυρίων επαγγελματιών, επιστημόνων μεσαίου και υψηλού εισοδήματος όπως είναι οι γιατροί και ταυτόχρονα αυτά να τα συνδέσεις με μια σπάνια βιοποικιλότητα. Ακόμη δε ένα άλλο σύνολο δράσεων που μπορείς να συνδυάσεις, με πολιτιστικές διαδρομές και παράλληλα να συνδέσεις τον αρχαίο δρόμο του Άργους με την Επίδαυρο με τις μυκηναϊκές γέφυρες. Όλο αυτό το εγχείρημα από την φύση του είναι κάτι εξαιρετικά φιλόδοξο, πρωτοποριακό, καινοτόμο και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Θέλει συνεργασία μεταξύ μας, συνεργασία του Δήμου, του κράτους, της κοινωνίας, των τοπικών παραγόντων, γατί στο τέλος αν δουλέψουμε όλοι μαζί και με σωστό τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, εξαιρετικά πιο καλό από αυτό που είναι σήμερα, τουριστικό μέλλον για την Επίδαυρο και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.
Είμαι βαθιά πεισμένος, από τις πρώτες συναντήσεις που έχουμε κάνει και με τον κ. Λαμπρινουδάκη και με τον κ. Δημόπουλο ότι μπορούμε αυτό που συνιστά σήμερα ένα είδος σχεδίου μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι γιατί στις πρώτες κουβέντες που κάναμε με τον Δήμαρχο και είμαι βέβαιος με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, θα συμφωνήσουμε ότι αν βάλουμε μαζί τις δυνάμεις του ΥΠΕΚΑ, το οποίο μπορεί σαν κεντρικό Υπουργείο με τις δυνατότητες χρηματοδότησης που έχει, με τους επιστήμονες που έχει, μαζί με τις δυνατότητες που μπορεί να μας προσφέρει ο τοπικός δήμος και η περιφέρεια και κυρίως το ανεκτίμητο διαμάντι που είναι η ίδια η Επίδαυρος, ως ένας πολιτιστικός τόπος προσέλκυσης επισκεπτών παγκόσμιας εμβελείας, πως μπορούμε πράγματι να φιλοδοξούμε ότι θα δημιουργήσουμε ένα νέο θεματικό τουρισμό για την Ελλάδα που δεν έχει υπάρξει, που θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυτόνομα ως μια πανευρωπαϊκή πρωτοπορία προκειμένου να αναδείξει συνολικότερα η Ευρώπη ότι σε εποχή κρίσης όπως η σημερινή, έχει να προσφέρει στην ανθρωπότητα και άλλες υπηρεσίες να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Μερικές φορές όταν όλοι μας ονειρευόμαστε και έχουμε δικαίωμα όλοι μας στο όνειρο, αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν άραγε προϋποθέσεις αυτά τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα .
Σας βεβαιώνω ότι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας η επιστήμη, η πολιτική, η τοπική εξουσία και εσείς που είστε η τοπική κοινωνία, να είστε σίγουροι ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε πράξη και να είστε επίσης σίγουροι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προσπαθεί να βρει ένα νέο μοντέλο ευρωπαϊκής οικονομίας, ένα νέο τρόπο ανάδειξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή την ευκαιρία της Επιδαύρου θα την αδράξει και θα προσπαθήσει να την υιοθετήσει και να την στηρίξει.
Με δυο λόγια λοιπόν αυτή είναι η σκέψη που είχαμε στο μυαλό μας, ακριβώς όπως σας την περιέγραψα. Είναι προφανές ασφαλώς ότι θα χρειαστεί να περάσουμε σε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει δράσεις , προτάσεις , έργα και ενέργειες προκειμένου να γίνει πράξη. Είμαι απολύτως βέβαιος και κλείνω με αυτό ότι αν πιστεύουμε όλοι και ενώνουμε τις δυνάμεις μας τότε πολύ σύντομα θα το κάνουμε πραγματικότητα».