Απάντηση με καταλήψεις δημαρχείων την Τρίτη δίνουν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) συνεχίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αξιολόγηση και για τους ελέγχους μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Οι καταλήψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10:00 έως τις 13:00. Την ίδια ώρα διευρύνεται το ρήγμα στην κυβέρνηση, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητεί προκαταρκτικής έρευνας για τους αντάρτες δημάρχους.
Το κυβερνητικό ρήγμα προβληματίζει το Μαξίμου.
Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τους δημάρχους που φέρονται να αρνούνται τον έλεγχο δικαιολογητικών συμβάσεων εργασίας -για τη μονιμοποίηση υπαλλήλων με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου- ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Μαζί με τις καταλήψεις, παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις «για να συζητηθούν τα προβλήματα-αιτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Καταπέλτης κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η ανακοίνωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι επιστρέφουν μπούμερανγκ στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα επικοινωνιακά παιχνίδια, οι ύπουλες μεθοδεύσεις και η εμμονή του να εξαργυρώσει τις επιταγές της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα με απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της «συγκριτικής αξιολόγησης» και του προσχηματικού επανελέγχου μετατροπής των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι και ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης χαρακτήρισε έωλη τη διαδικασία των ελέγχων και δεν έχουν σταλθεί ακόμα τα πλήρη στοιχεία των υπαλλήλων του στο υπουργείο, γιατί αυτό απλά δεν είναι εφικτό με την απεργία-αποχή των εργαζομένων.
Ετσι οι υποτιθέμενοι πέντε δήμοι που έστειλαν, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατά τον υπουργό στοιχεία ήταν «φρούδες ελπίδες του κ. Μητσοτάκη, αφού μόνο ο Δήμος Ασπροπύργου έχει ανταποκριθεί. Ενας στους δέκα δηλαδή».
Η περίπτωση του δημάρχου Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκη έχει πραγματικά ενδιαφέρον, καθώς στο συγκεκριμένο δήμο, που είναι ένας από τους δέκα όπου γίνεται έλεγχος, επετράπη στους ελεγκτές να έχουν πρόσβαση στους φακέλους των υπαλλήλων και ο δήμαρχος δήλωσε με «νομιμοφροσύνη» ότι θα εφαρμόσει το νόμο.
Χωρίς υπαλλήλους
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του Γ. Μαρινάκη προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, είναι αδύνατον να γίνουν οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του δήμου, καθώς «το γεγονός ότι το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού είναι υποστελεχωμένο λόγω διαθεσιμότητας και συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού υπαλλήλων του δήμου μας καθιστά την ανταπόκριση των υπηρεσιών μας στο αίτημά σας αρκετά χρονοβόρα». Επισημαίνουμε τη δυσκολία των υπηρεσιών μας στην ανεύρεση στοιχείων από τα αρχεία Νομικού Προσώπου και πρώην δήμων και κοινοτήτων που καταργήθηκαν», προσθέτει ο κ. Μαρινάκης στην επιστολή του.
Επιπλέον, ο δήμαρχος Ρεθύμνης θέτει με έμμεσο πλην σαφή τρόπο το... μάταιο του πράγματος, καθώς, όπως υπογραμμίζει: «Προχωρώντας η υπηρεσία στη διαδικασία αυτή, δηλαδή στο να βρει π.χ. τους τίτλους για τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί ως ορίζει η νομοθεσία, ή τα παρουσιολόγια τα οποία αν τηρούντο ή όχι είναι ευθύνη και υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι του υπαλλήλου, ή τις μισθοδοτικές καταστάσεις από τις οποίες προκύπτει αν αμείβονταν ή όχι οι υπάλληλοι, που και αυτό είναι ευθύνη και υπαιτιότητα της υπηρεσίας και όχι του υπαλλήλου, κ.λπ., μήπως τελικά αποδειχθεί άσκοπη αυτή η ταλαιπωρία για την υπηρεσία; Για το λόγο αυτό ζητάμε την κατανόησή σας και παρακαλούμε να επανεξετάσετε την αναγκαιότητα του αιτήματος».