ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Καταδίκη του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:12:00 μ.μ. |




















 Κόλαφος για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα ήταν για ακόμα μία φορά η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, με την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας για απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, αυτή τη φορά στις φυλακές Ναυπλίου όπως αναφέραμε από χθες.

Στους προσφεύγοντες κρατούμενους μάλιστα επιδικάστηκαν και αποζημιώσεις από 5.000 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο κράτησής τους, ενώ η χώρα μας καλείται να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα, που φτάνουν τα 2.000 ευρώ.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όταν δεκαέξι κρατούμενοι των φυλακών, ανάμεσά τους Έλληνες, Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Τούρκοι και Αμερικανοί, κατέθεσαν προσφυγή, καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης που κατά κύριο λόγο είχαν να κάνουν με τη στενότητα του χώρου εξαιτίας του υπερπληθυσμού.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με το οποίο κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να υφίσταται απάνθρωπη, ατιμωτική μεταχείριση ή βασανιστήρια. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποχρεώνεται από το δικαστήριο του Στρασβούργου να μεριμνήσει ώστε να μη δημιουργηθούν στο μέλλον οι συνθήκες που ευνοούν την παραβίαση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία με καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις απάνθρωπες συνθήκες στις ελληνικές φυλακές. Τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα έχει καταδικαστεί και για τις συνθήκες που επικρατούν στον Κορυδαλλό, στην Κομοτηνή, στη Θεσσαλονίκη και την Τρίπολη, ενώ μόνο για τις φυλακές των Ιωαννίνων υπάρχουν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει δικαιωθεί και ο ισοβίτης της 17Ν Σάββας Ξηρός, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ότι το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα δεν του παρείχε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα που έπρεπε εξαιτίας του βαρύτατου τραυματισμού του κατά τη σύλληψή του, γεγονός που κατά την άποψη του δικαστηρίου συνιστούσε βασανιστήριο.

Στον Σ. Ξηρό, μάλιστα, επιδικάστηκε και αποζημίωση από το ελληνικό κράτος ύψους 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ