ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Γ. Μανιάτης για ΕΝΦΙΑ, αποζημιώσεις σε “αιολικούς” οικισμούς και Εξοικονομώ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:35:00 μ.μ. |





















  Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1 παραχώρησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης απάντησε σε ερωτήσεις πάνω σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το υπουργείο του στην παρούσα φάση. Ειδικότερα, μίλησε για τους υδρογονάνθρακες, την αποζημίωση χωριών που φιλοξενούν αιολικά πάρκα, το πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”, για τον ΕΝΦΙΑ (που υπερψηφίστηκε προ ολίγου από τη Βουλή) και τα διατηρητέα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μανιάτης απάντησε:

Σχετικά με την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων
Για τη συζήτηση στη Βουλή

Την επόμενη Πέμπτη θα ολοκληρωθεί στη Βουλή ηκύρωση των τριών πρώτων συμβάσεων για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα. Η Ελλάδα, για πρώτη φορά, υπογράφει και συμβάσεις. Οι επενδυτές έχουν καταθέσει, ήδη, εγγυητικές επιστολές και πρόκειται για επενδύσεις που ήδη ξεκινούν να γίνονται. Μάλιστα, αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα επόμενα χρόνια, θα επενδυθούν σε αυτές τις περιοχές πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργηθούν γύρω στις 3.000 θέσεις άμεσης εργασίας, περίπου 10.000 έμμεσης εργασίας.

Για την αξιοποίηση των εσόδων

Τα έσοδα θα πάνε το ελληνικό δημόσιο, συγκεκριμένα πάνω από 70% στα ασφαλιστικά ταμεία και το υπόλοιπο στις τοπικές κοινωνίες και στο Πράσινο Ταμείο για έργα και δράσεις στήριξης του περιβάλλοντος. Η εξασφάλιση των εσόδων προς τα ασφαλιστικά είναι το Νορβηγικό μοντέλο. Εκεί βέβαια τα πράγματα τα τελευταία 40 χρόνια έχουν πάει απίστευτα καλά, κι εμείς το έχουμε ως υπόδειγμα μπροστά μας. Νομίζω ότι έχουμε κάνει αρκετά βήματα.

Πάντως όλα θα πάνε σε δημόσιο ταμείο και θα αξιοποιηθούν προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Για παράδειγμα, κρατά ένα κονδύλι και χρηματοδοτούμε τα μεταπτυχιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων μας, που αφορούν στον ορυκτό πλούτο της χώρας. Φέτος, χρηματοδοτούμε τα πρώτα τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα για περίπου 100-120 νέα παιδιά, νέους επιστήμονες, που οι σπουδές τους έχουν να κάνουν με υδρογονάνθρακες.

Για το σύνολο των εσόδων

Όλοι οι σύμβουλοί μου μού λένε να αποφεύγω αριθμούς και είναι ορθό αυτό. Πάντως οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, τα ρεαλιστικά σενάρια μιλούν για βάθος 25ετίας και 30ετίας για περίπου 150 δις. ευρώ δημόσια έσοδα. Τώρα υπάρχουν τράπεζες και άλλοι φορείς που μιλούν για πολύ περισσότερο. Εδώ ας το δούμε.

Μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας: συμψηφισμός προστίμων για τα αυθαίρετα με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις και πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Συμψηφισμός προστίμων

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε μία συγκεκριμένη στρατηγική για το ζήτημα της οικοδομής, που πάντα αποτελούσε και αποτελεί σε όλες τις χώρες του κόσμου ένα σημαντικό τμήμα ανάπτυξης. Βέβαια, ξέρουμε πολύ καλά που βρισκόμαστε σήμερα. Πολλές νεόδμητες οικοδομές αχρησιμοποίητες, σοβαρά προβλήματα για τους ιδιοκτήτες, αυτά όλα είναι γνωστά και τα έχουμε κουβεντιάσει.

Το ερώτημα είναι, τι κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση. Η μοναδική βελτίωση που μπορεί να υπάρξει και είναι ενταγμένη μέσα στις πολιτικές της Ε.Ε. είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Με την Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε, το 50% των προστίμων για τα περίπου 500.000 αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στο σύστημα ή εκκρεμούν να δηλωθούν τους επόμενους μήνες μέχρι να τελειώσει η προθεσμία, για το πρόστιμο που απομένει μπορεί να επενδυθεί κατά 50% σε ενεργειακή αναβάθμιση ή βελτίωση στατικής επάρκειας.

Κάθε πολίτης που έχει αυθαίρετο και το έχει δηλώσει, αντί να πληρώσει το σύνολο του προστίμου, μπορεί το 50% να το επενδύσει στο δικό του σπίτι, να δώσει δουλειά στην ευρύτερη περιοχή των ανθρώπων που ασχολούνται με την οικοδομή, κι έτσι να στηρίξουμε τις βιομηχανίες που παράγουν υλικά θερμομόνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικά να κάνουμε μία αναπτυξιακή παρέμβαση στο χώρο της οικοδομής.

Οι εκτιμήσεις μιλούν συνολικά για πρόστιμα από τις δηλώσεις των αυθαιρέτων της τάξης των 2,5 δις. ευρώ. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι πρόστιμα που απομένουν να πληρώσουν το επόμενο διάστημα οι πολίτες φτάνουν περίπου τα 1.2 δις. ευρώ. Αυτά τα χρήματα, αντί να τα δώσουν απευθείας στα ταμεία, μπορούν να τα επενδύσουν στο δικό τους σπίτι. Είναι πολλαπλή η χρησιμότητα.

Για το “εξοικονομώ κατ οίκον”
Βεβαίως εδώ να προσθέσουμε ότι το μεγάλο πρόγραμμα για το οποίο είμαστε περήφανοικαι θέλουμε να μας βοηθήσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης πολύ περισσότερο, το πρόγραμμα του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» μιλάμε για 15.000 ευρώ συνολική παρέμβαση, ενώ το πρόστιμο ενός αυθαιρέτου είναι της τάξης των 2-3-4 χιλιάδων ευρώ, εκτός αν πρόκειται για τεράστια μάλλον αυθαιρεσία. Έχουμε λοιπόν το σύνολο των σπιτιών μας, της πρώτης κατοικίας που μπορεί να ενταχθεί στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».

Κι έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Ανάπτυξης που κάνει και την κατανομή των κονδυλίων των νέων ΕΣΠΑ να μας δώσει το ταχύτερο δυνατόν, γύρω στα 400 εκατομμύρια, γιατί έχουμε ήδη αιτήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα κι υπάρχει μια απίστευτη καθυστέρηση στην αποπληρωμή. Πάντως το Υπουργείο Ανάπτυξης, που μας δίνει τα χρήματα, κάνει μια σημαντική προσπάθεια να ξεπεράσει και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών – γιατί από εκεί είναι ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων – και τις εσωτερικές καθυστερήσεις. Είμαστε σε μια καλή συνεργασία και πιστεύω ότι γρήγορα θα τα ξεπεράσουμε.

Το σύνολο των δικαιούχων για τα αυθαίρετα είναι της τάξης των 500.000 οικογενειών, ενώ για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» 30.000 – 40.000 χιλιάδες.

Για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ

Δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση στο γραφείο μου. Είδα τα δημοσιεύματα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να έχει έρθει στο γραφείο μου. Στο γραφείο μου δεν έχω καμία εισήγηση περί αυτού του θέματος.

Για την επιστροφή χρημάτων μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, μεσοσταθμικά 100-400 ευρώ σε χωριά που έχουν αιολικά

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε πολλά ορεινά χωριά της πατρίδας μας έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα. Είναι η πρώτη φορά που το κράτος και η ΔΕΗ αν το θέλετε θα επιστρέψει χρήματα στους πολίτες. Θα σας το κάνω απλό. Είχαμε βάλει μία διάταξη εδώ και τρία χρόνια περίπου στο νόμο που έλεγε ότι όπου εγκαθίσταται αιολικό πάρκο το 2% των εσόδων του το κρατάει ο Δήμος, για αυτό εφαρμόζεται, κι εδώ είναι ένα θέμα πως αξιοποιούν οι Δήμοι αυτά τα χρήματα και η δική μου έκκληση δημόσια προς τους δημάρχους είναι τα χρήματα αυτά να τα αξιοποιούν για να κάνουν παρεμβάσεις θετικές στα χωριά αυτά ακριβώς όπου είναι εγκαταστημένα τα αιολικά πάρκα, και το άλλο 1% είναι έσοδα τα οποία είχαμε προβλέψει να τα πάρει στο λογαριασμό του το κάθε νοικοκυριό του συγκεκριμένου χωριού.

Σας δίνω αριθμούς. Σήμερα στη χώρα μας είναι εγκαταστημένα αιολικά πάρκα σε 272 οικισμούς. Σε 272 χωριά. Είναι περίπου 80 με 100 χιλιάδες σπίτια. Είτε πρώτη κατοικία είτε το εξοχικό. Για αυτά τα περίπου 100.000 σπίτια, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως το καταφέρουμε και μέσα στην εβδομάδα, το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, θα επιστραφούν χρήματα που έπρεπε να τους έχουν δοθεί ως ανταποδοτικά.

Θα σας δώσω έναν αριθμό… ναι είναι είδηση, πρώτη φορά το λέμε, το δουλεύουμε εδώ και αρκετό καιρό, υπήρχε μία απίστευτη γραφειοκρατία, είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου του δικού μου με το υπουργείο των εσωτερικών, ένα σύνολο πραγμάτων, Καλλικράτης έμπλεξε…

Θα σας δώσω έναν αριθμό. Στην Αργολίδα έχουμε έξι χωριά ορεινά όπου τα νοικοκυριά, οι λογαριασμοί οικιακού ρεύματος είναι 2.300. Για αυτούς τους 2.300 λογαριασμούς των έξι χωριών της Αργολίδας τα χρήματα που θα επιστραφούν είναι 990.000 Ευρώ. Είναι περίπου κατά μέσο όρο – ανά χωριό και ανά σπίτι είναι διαφορετικά – είναι περίπου 300 ευρώ που επιστραφούν πίσω με τους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δηλαδή όπως έρχεται ο λογαριασμός θα πας στο ταμείο και αντί να πληρώσεις θα σου δώσει πίσω…. Ή αν ο λογαριασμός είναι μεγαλύτερος, είναι ok. Αλλά αν σου περισσέψουν χρήματα…

Εξαρτάται… Έχουμε 270 οικισμούς, αλλού είναι 100 ευρώ αλλού είναι 300… Σε όλη την Ελλάδα, σε 270 χωριά σε περίπου 30 νομούς της χώρας. Αυτή είναι μία εφάπαξ και μάλιστα είναι το ’13, το ’12 και το ’11…

Για τον ΕΝΦΙΑ και τα διατηρητέα

Η χώρα μας έχει περίπου κάτι λιγότερο από 20.000 διατηρητέα κτήρια ή μνημεία που είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και οικισμούς ορθότατα. Έχει και οικιστικά κέντρα τα οποία είναι με ειδικούς όρους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι ιδιοκτήτες αυτών των διατηρητέων κτηρίων έχουν βλασφημήσει την ώρα και τη στιγμή που έχουν διατηρητέα… είναι έτσι, έτσι ακριβώς όπως τα λέτε. Εγώ έχω λοιπόν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο, και έχω δημοσιοποιήσει με επιστολή μου αυτό το αίτημα…. Προς το παρόν δεν είχε την ανταπόκριση που θέλαμε, λέω το εξής όμως για να γίνει κατανοητό. Από τα 10.500 περίπου διατηρητέα, τόσο είναι σε ένα σύνολο 8.000.000 ακινήτων, μιλούμε για μόλις 10.000 ακίνητα της χώρας και μάλιστα για τους ιδιοκτήτες που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Να βάλλουμε και κριτήρια αυστηρότερα. Αλλά εν ταύτη περιπτώσει δεν μπορείς να φορολογείς με τον ίδιο τρόπο ένα ακίνητο που μπορεί να το πουλήσει ή που μπορεί εύκολα να το βελτιώσει ο ιδιοκτήτης του με ένα ακίνητο που το κράτος έχει αποφασίσει και το επιβαρύνει επειδή είναι διατηρητέο.

Για αυτά που είναι πάνω από 100 έτη. Θέλω να πιστεύω, έχω μιλήσει αρκετές φορές και με τον υπουργό τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη και υπάρχει ένα γενικά καλό κλίμα από πλευράς κυβέρνησης να το αντιμετωπίσουμε. Προς το παρόν αυτή η ρύθμιση δεν υπάρχει, εγώ θα επιμείνω σ’ αυτό και θέλω να ελπίζω ότι πράγματι για αυτά τα λίγα, τα μερικές χιλιάδες διατηρητέα που είναι ο πολιτισμός της πατρίδας μας….

Ξέρετε για αυτό το θέμα με τα διατηρητέα κάνουμε μια συνολική προσπάθεια που είναι και πιλοτική για όλη την Ελλάδα. Κάνουμε μια προσπάθεια με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη για το κέντρο της Αθήνας. Τα περίπου 1.800……

Είναι κάτι το οποίο κάναμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, διότι μπροστά μας έχουμε ανοίξει όλη την αντζέντα του πως πρέπει η χώρα να βαδίσει στη μετά-μνημόνιο εποχή, είμαστε μια χώρα πια που όλα δείχνουν ότι θα πάμε καλύτερα. Είναι ξεκάθαρο αυτό, το λένε όλοι οι δείκτες. Βάλαμε λοιπόν τα προγράμματα αυτά που υλοποιούνται ήδη ή θα υλοποιηθούν τα επόμενα 2-3-4 χρόνια στη χώρα, το ΥΠΕΚΑ άρχισε να δημιουργεί και θα δημιουργήσει τα επόμενα 3-4 χρόνια 77.000 νέες θέσεις εργασίας σε τομείς της πραγματικής οικονομίας. Δεν επιδοτούμε θέσεις εργασίας, δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία.

Αυτό το υπουργείο με τα ζητήματα που έχει στην οικοδομή, με τα ζητήματα στην ενέργεια, με τα ζητήματα στο περιβάλλον, πράγματι μπορεί να αποτελέσει και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο…

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ