ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Αντιγόνη PROJECT στο Φουγάρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:00:00 μ.μ. |
















 Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, 9μμ στο ΦΟΥΓΑΡΟ, θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά η θεατρική παράσταση των μαθητών του 1ου Λυκείου Ναυπλίου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ PROJECT». Η παράσταση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΦΟΥΓΑΡΟΥ και σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πελοποννήσου, απέσπασε τη θερμή υποδοχή του κοινού κατά την πρώτη παρουσίασή της τον περασμένο Ιούλιο στο Θεατράκι ΟΣΕ στο Ναύπλιο.


Η είσοδος είναι ελεύθερη

Το έργο…

Πρόκειται για σύνθεση και διασκευή αποσπασμάτων από τρία κείμενα με στόχο να διαφανούν τόσο τα μεταξύ τους κοινά σημεία, όσο και οι μεταξύ τους αντιθέσεις. Προέκυψε έτσι ένα πρωτότυπο σενάριο που αποτελείται κυρίως από αποσπάσματα της «Αντιγόνης» του Μπρεχτ, εμπλουτισμένα από χορικά της σοφόκλειας τραγωδίας, καθώς και από αποσπάσματα της «Ισμήνης» του Ρίτσου. Η σύνθεση των αποσπασμάτων θεατρικά επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του αφηγητή, ο οποίος ταυτίστηκε με το πρόσωπο που δίνει στο έργο του Ρίτσου τις σκηνοθετικές οδηγίες του «προλόγου» και του «επιλόγου».

Η ιδέα…

«Γιατί αυτή η αδιάκοπη συνέχεια των ελληνικών μύθων στη φαντασία της Δύσης; Γιατί μια δράκα ελληνικών μύθων, μεταξύ των οποίων και αυτός της Αντιγόνης, να επανέρχονται στην τέχνη και τη σκέψη του 20ού αιώνα, σε βαθμό που να γίνονται σχεδόν έμμονες ιδέες;»

George Steiner «Οι Αντιγόνες»

«Ο μύθος παραμένει ίδιος, αλλά η ματιά και η εστίασή μας είναι διαφορετικές. Παρά το γεγονός ότι διατηρεί την ίδια δομή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ωστόσο μεταβάλλεται και επαναπροσδιορίζεται συνεχώς μέσα από τη μεταφορά του στην καθημερινότητα της κάθε εποχής.

Μέσα από το συγκεκριμένο project προσεγγίσαμε το μύθο ως προς τη γυναικεία προοπτική και εστιάσαμε στις αντι-ηρωίδες, στις φιγούρες που προβάλλονται ως συμβιβασμένες και υποταγμένες στη μοίρα τους και στη θέληση των ισχυρών. Προσπαθήσαμε να διαβάσουμε τη δική τους αλήθεια, να αντιληφθούμε τη δική τους οπτική για τον κόσμο.

Επίσης, προβληματιστήκαμε για το ποιες δυνάμεις συγκρούονται στο συγκεκριμένο μύθο : ο ισχυρός με τον αδύναμο, η ανδρική με τη γυναικεία φύση, ο νόμος του κράτους με τον άγραφο νόμο, ο έρωτας με τη μοίρα…»

Σοφία Στενού

Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Σκηνοθέτις

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σοφία Στενού

Θεατρολόγος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών: Μαριάννα Κονάκα

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κονάκα, Σοφία Στενού

Βοηθός παραγωγής: Μάρω Φρισύρα

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιάννης Σαρηγιάννης


Ηθοποιοί με τη σειρά που εμφανίζονται :

Ισμήνη Μπρεχτ: Θεώνη Μανουσάκη

Ισμήνη Γ. Ρίτσου νεαρή: Ιωάννα Βερβεσού

Ισμήνη Γ. Ρίτσου ηλικιωμένη: Ήλια Μιχαλοπούλου

Αφηγήτρια: Τρέισι Τζαμέτα

Αδελφή 1η Brecht: Έλλη Σάββα

Αδελφή 2η Brecht: Νάσια Παπασαράντου

Ες–Ες: Δημήτρης Καλύβας

Αντιγόνη: Έρρικα Τρίγκα

Κρέων: Παναγιώτης Τούμπας

Γέροντες Θήβας – Χορός: Δημήτρης Καλύβας, Δήμητρα Μπακρυσιώρη, Τίνα Μπινιάρη, Εμμανουέλα Ντόκου, Ειρήνη Παπαγεωργίου

Φύλακας: Δημήτρης Καλύβας

Αίμων: Σωτήρης Σωτηρόπουλος – Γιώργος Τζιάβας

Νεαρός Αξιωματικός: Γιώργος Τζιάβας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ