Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας, σχετικά με την άδικη φορολόγηση των αγροτών με ποσοστά 26% ή 33%, εξαιτίας του υπολογισμού της διαφοράς τεκμαρτού - πραγματικού εισοδήματος ως «εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας». Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου «ώστε να μην επωμιστούν οι αγρότες αυτή την κρυφή, παράλογη και ληστρική φορολόγηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική τους εξαθλίωση και θα τους οδηγήσει στην έξοδο από την παραγωγική διαδικασία».
Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Αντιμέτωποι με κρυφή και άδικη φορολόγηση οι αγρότες».
Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), και συγκεκριμένα στο άρθρο 34 παρ. 1, προβλέπεται ότι «Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 30, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, προσδιορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατά το ίδιο φορολογικό έτος σύμφωνα µε τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους και φορολογείται …β) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις».
Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στα Άρθρα 29 παρ. 1, και 30 παρ. 1, οι ανωτέρω ρυθμίσεις αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια επιπλέον προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της χώρας, αφού είναι σαφές ότι, εφόσον το εισόδημα ενός αγρότη είναι μικρότερο από το τεκμαρτό, η διαφορά θα φορολογηθεί ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με βάση τα ποσοστά που ορίζονται στο άρθρο 29, δηλαδή 26% για ποσό ως 50.000 ευρώ και 33% για ποσό μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ. Οδηγούμαστε έτσι στον παραλογισμό, αν για οποιοδήποτε λόγο, ένας αγρότης δεν παρουσιάσει εισόδημα κάποια χρονιά, λόγω πχ, καταστροφής της παραγωγής του, να φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό του εισόδημα με 26% ή και 33%, διπλασιάζοντας δηλαδή, τουλάχιστον, τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει την επόμενη χρονιά!
Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για άλλο ένα συγκαλυμμένο σχέδιο της συγκυβέρνησης, για αφαίμαξη του ήδη σκληρά δοκιμαζόμενου αγροτικού πληθυσμού, που τον οδηγεί στην έξοδο από την πρωτογενή παραγωγή και στην εκποίηση της περιουσίας του σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Άλλωστε, το ίδιο το Υπουργείο, την 18/9/2014, ανακοίνωσε ότι, «Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τη φορολόγηση των κερδών από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 13% και αυτό θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση», ενισχύει την άποψη αυτή, αφού σε καμία περίπτωση δεν απαντάει και δεν διαψεύδει την ουσία του προβλήματος.
Επειδή η ήδη δραματική κατάσταση του αγροτικού τομέα της χώρας, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με τις προβλέψεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Επειδή δεν είναι δυνατόν η απώλεια αγροτικού εισοδήματος να λογίζεται, σύμφωνα με τον ΚΦΕ ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και να φορολογείται.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Θα επιμείνει να ισχύσει όντως και για τους αγρότες η άδικη φορολόγηση της διαφοράς τεκμαρτού-πραγματικού εισοδήματος ως «εισόδημα επιχειρηματικής δραστηριότητας» με ποσοστά 26% ή 33%;
2. Επειδή εκτός από άδικη, η συγκεκριμένη διάταξη είναι και παράλογη, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση του ανωτέρω Νόμου ώστε να μην επωμιστούν οι αγρότες αυτή την κρυφή, παράλογη και ληστρική φορολόγηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική τους εξαθλίωση και θα τους οδηγήσει στην έξοδο από την παραγωγική διαδικασία;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Πετράκος Θανάσης
Αποστόλου Βαγγέλης
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Γελαλής Δημήτρης
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Διώτη Ηρώ
Ζαχαριάς Κώστας
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Κοδέλας Δημήτρης
Ουζουνίδου Ευγενία
Σταθάς Γιάννης
Τριανταφύλλου Μαρία
Χατζηλάμπρου Βασίλης