ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

«Τουρίστες» αλλοδαποί εργάτες γης στις αγροτικές εργασίες - Στα χαρτιά... ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:17:00 π.μ. |




















 Σαν έναν ακόμα νόμο που έμεινε στα χαρτιά, αδυνατώντας να δώσει λύσεις στις ανάγκες των αγροτών για εργάτες γης, χαρακτηρίζουν παραγωγοί από όλη τη χώρα, μιλώντας στο περιοδικό  «Γεωργία – Κτηνοτροφία», το Νέο Μεταναστευτικό Κώδικα (Ν. 4251/2014 – ΦΕΚ Α΄ 80) που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Οκτώ μήνες μετά, τα προβλήματα με τις μετακλήσεις των αλλοδαπών εργατών γης από Τρίτες Χώρες παραμένουν, αφού η διαδικασία απαιτεί – όπως μας επισημαίνουν – πολύ χρόνο (και χρήμα), ενώ οι ανάγκες για τις καλλιέργειες είναι άμεσες.

Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα οι διαμαρτυρίες φαίνεται να έχουν «κοπάσει», αφού, όπως μας εξηγούν οι ίδιοι οι αγρότες, το θέμα δεν προβάλλεται πια από τα ΜΜΕ όπως στο παρελθόν. Ακόμα και αν αυτό δεν ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να δώσουν λύσεις, πριν γίνουμε ξανά μάρτυρες γεγονότων όπως αυτών στη Μανωλάδα τον Απρίλιο του 2013, αλλά και προκειμένου να μη χάνει η πολιτεία έσοδα με την παράνομη εργασία.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου οι παραγωγοί χρειάζονται 4-5 εργάτες γης ανά αγροτική εκμετάλλευση, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις αγροτικές τους εργασίες.

Η προσφορά εργασίας από ημεδαπούς εργάτες παρουσιάζεται μηδενική, καθώς παρά την ανεργία οι Έλληνες εξακολουθούν να μην θέλουνν απασχόληση στα… χωράφια. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί καταφεύγουν στην απασχόληση αλλοδαπών εργατών. Όμως και πάλι δημιουργείται πρόβλημα που οφείλεται στα εξής:
α) το εργόσημο αφορά μόνο όσους αλλοδαπούς εργάτες έχουν μακροχρόνια διαμονή στη χώρα,

β) το καθεστώς των μετακλητών εργατών γης που είναι υπήκοοι Τρίτων Χωρών είναι εξαιρετικά δαπανηρό, με αποτέλεσμα πολλοί λίγοι παραγωγοί να μπορούν να το εφαρμόσουν,

γ) ο αριθμός των νόμιμων αλλοδαπών εργατών είναι πολύ μικρός.

Κατά συνέπεια οι παραγωγοί είναι «υποχρεωμένοι», για να κάνουν τις δουλειές τους, να καταφεύγουν τελικά στην παράνομη απασχόληση αλλοδαπών που εισέρχονται στη χώρα με βίζα δήθεν για τουρισμό.

Εργάτες… τουρίστες

Με το πρόσχημα του… τουρίστα έφτασαν και φέτος το καλοκαίρι οι εργάτες γης σε περιοχές της Β. Ελλάδας, για να δουλέψουν στα χωράφια της περιοχής εκδίδοντας βίζα τρίμηνης παραμονής, αφού οι αγρότες αδυνατούσαν να καταβάλουν τα ποσά για την ασφαλιστική κάλυψη των μετακλητών εργατών γης, που έφταναν τα 1.000 ευρώ ανά εργάτη. Ζημιωμένο από όλη αυτή τη διαδικασία στην οποία «έβαλε» τους αγρότες το Υπουργείο Εσωτερικών, ήταν το ίδιο το κράτος, αφού κάποιοι παραγωγοί δεν κατέβαλαν ούτε το παράβολο των 150 ευρώ προς το κράτος.

«Το προηγούμενο διάστημα μετά από μια αίτηση που κάναμε στα ΚΕΠ πηγαίναμε με τα διαβατήρια των αλλοδαπών εργατών γης στην επιθεώρηση εργασίας και μετά από το σχετικό έλεγχο πληρώναμε 150 ευρώ και ξεκινούσαν την εργασία. Πλέον οι αγρότες καλούνται να προπληρώσουν 1.000-
1.250 ευρώ προκειμένου να απασχολήσουν έναν εργάτη.


Για να πάψουν τέτοια φαινόμενα τα οποία φυσικά και μας βρίσκουν αντίθετους έχουμε ενοχλήσει κατ’ επανάληψη και τον Υφυπουργό Εργασίας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, αλλά δεν λάβαμε καμία πειστική απάντηση. Ως εκ τούτου λοιπόν, οι αλλοδαποί εργάτες γης έρχονται ως τουρίστες και δουλεύουν παράνομα με αποτέλεσμα να χάνει το κράτος χρήματα που εισέπραττε μέχρι πρότινος», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών από την
Ημαθία κ. Αναστάσιος Χαλκίδης.

«Θύματα της γραφειοκρατίας» δηλώνουν οι Θεσσαλοί

«Θύματα της γραφειοκρατίας» δηλώνουν οι αγρότες της Λάρισας, αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών και τις συνέπειες που αυτή έχει στην έγκαιρη συγκομιδή των προϊόντων τους. Το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους αγρότες της «Τουρίστες» αλλοδαποί εργάτες γης στις αγροτικές εργασίες

Στα χαρτιά... ο νέος Μεταναστευτικός Κώδικας

Οι εξελίξεις στο θέμα της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης Αγιάς και του Τυρνάβου, οι οποίοι ζητούν να βρεθεί γρήγορα λύση. Οι ίδιοι τονίζουν πως πρέπει αμέσως να υπάρξουν οι νόμιμες εκείνες προϋποθέσεις, ώστε όλοι οι αλλοδαποί, κυρίως οι Αλβανοί, που έρχονται στην Αγιά με τουριστική άδεια, να μπορούν να δουλέψουν νόμιμα. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να παρανομήσουμε, αλλά ας μας πούνε: με ποια διαδικασία θα απασχολήσουμε νόμιμα τους εργάτες γης;» αναρωτιούνται οι παραγωγοί.

Χωρίς άδεια παραμένουν οι Αλλοδαποί εργάτες

Οι παραγωγοί της Κεντρικής Ελλάδας τονίζουν επίσης ότι δεν μπορούν να απασχολήσουν τους αλλοδαπούς από Τρίτες Χώρες που βρίσκονται χωρίς άδεια παραμονής στη χώρα μας αφού με το νέο σύστημα φορολόγησης που έχει τεθεί σε ισχύ, οι αγρότες θα πρέπει να παρουσιάζουν στοιχεία εσόδων - εξόδων και στα έξοδά τους δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τις πληρωμές προς την κατηγορία αυτή των εργατών.

«Δεν άλλαξε τίποτα με το Μεταναστευτικό Κώδικα, τουλά-χιστον σε σχέση µε όσα ζητήσαμε ως Ομάδα Παραγωγών», δηλώνει στο περιοδικό «Γεωργία – Κτηνοτροφία», ο κ. Γιώργος Παπαβασίλης, Πρόεδρος του Α.Σ. Παραγωγών Μεγάρων.

Και προσθέτει: «Ψηφίστηκε χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες µας σε νόμιμα εργατικά χέρια. Οι μετακλητοί εργάτες γης έχουν πολλά μειονεκτήματα όσον αφορά το καθεστώς παραμονής τους. Μιλάμε για μια διαδικασία που επιτρέπει την παραμονή των εργατών για 6-7 μήνες το χρόνο, ενώ εμείς έχουμε ανάγκη όλη τη χρονιά από εργάτες που ήδη ζουν εδώ και γνωρίζουν καλά τις δουλειές των χωραφιών. Με τους μετακλητούς δεν λύνεται το πρόβλημα. Στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετοί εργάτες γης που μπορούμε να τους εγγράψουμε και να τους νομιμοποιήσουμε µε μια εγγυητική, που θα αποφέρει και έσοδα στο κράτος. Αντίθετα, το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει να φέρουμε νέους εργάτες και να αφήσουμε όσους είναι εδώ παράνομους.

Παραμένει το πρόβλημα των καταλυμάτων

Τέλος, η εξασφάλιση κατάλληλων καταλυμάτων είναι ένα ακόμα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή της Μανωλάδας στην Π.Ε. Ηλείας, ελάχιστα βήματα έχουν γίνει και σε αυτόν τον τομέα. Ειδικότερα, τονίζουν ότι ο Μεταναστευτικός Κώδικας που ψηφίστηκε το Μάρτιο είχε ως προαπαιτούμενο για την παραμονή των μετακλητών εργατών γης με εξαρτημένη εργασία, να έχουν εξασφαλιστεί κατάλληλα καταλύματα. Παρόλα αυτά δεν έχουν διευθετηθεί ζητήματα που θα διευκόλυναν (επιτάχυναν τη διαδικασία) την έκδοση αδειών για οικίσκους με προσωρινά καταλύματα.

Αντίθετα, ο νόμος 4258/2014 (ΦΕΚ Α΄ 94) προβλέπει μια πολύπλοκη δια-δικασία, ως εξής:

Για την αδειοδότηση της τοποθέτησης της κατασκευής εκδίδεται από την αρμόδια ΥΔΟΜ έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ύστερα από αίτηση του καλλιεργητή και υποβολή των ακολούθων
δικαιολογητικών:

α. Βεβαίωση της Διεύθυνσης Γεωργίας της οικείας Περιφέρειας για την καλλιέργεια του αγροκτήματος ή δήλωση ΟΣΔΕ συνοδευόμενη από Υπεύθυνη Δήλωση του καλλιεργητή περί της συνέχισης της καλλιέργειας.

β. Υπεύθυνη δήλωση του καλλιεργητή, με την οποία βεβαιώνει ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του αγροκτήματος ή σε διαφορετική περίπτωση υπεύθυνη δήλωση του/των ιδιοκτήτη/τών (για τα μισθωμένα τμήματα), περί της σύμφωνης γνώμης του/τους για την τοποθέτηση του προσωρινού καταλύματος.

γ. Τίτλοι ιδιοκτησίας και λοιπά στοιχεία νομιμότητας.

δ. Τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο, με την υπό κλίμακα σκαριφηματική αποτύπωση των προσωρινών καταλυμάτων (θέση, διαστάσεις, αποστάσεις κ.λπ.).

ε. Αντίγραφο πρότυπης αρχιτεκτονικής μελέτης, όπως εγκρίθηκε από το ΣΑ και τον αρμόδιο δήμο.

στ. Σχηματική κάτοψη/τομή υπό κλίμακα 1:100.

ζ. Υπεύθυνη Δήλωση μηχανικού, στην οποία βεβαιώνεται ότι το προσωρινό κατάλυμα πληροί τις προδιαγραφές του παρόντος.

agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ