Στην ημερίδα παρουσίασης του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Δημόσιας Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σιδέρης Βασίλης, ο οποίος απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:
«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση σας και είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, χαιρετίζοντας την Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για άτομα άνω των 65 ετών.
Η καλή υγεία του ανθρώπου είναι ένα από τα μέγιστα αγαθά και είναι γεγονός ότι επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ο καθημερινός τρόπος ζωής σηματοδοτεί, ίσως, έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας και να συμβάλουν στην πρόληψη των ασθενειών.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ιδιαίτερα η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής σε καθημερινή βάση είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους μας, τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και την πολιτεία. Επενδύοντας στα αγαθά που η ορθή διατροφή μπορεί να προσφέρει στις απαιτήσεις της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, επενδύουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τα οφέλη που αποκομίζονται μέσω της στάσης αυτής.
Παράλληλα, τόσο ο αριθμός όσο και η αναλογία των ατόμων άνω των 65 ετών επί του συνολικού πληθυσμού αυξάνονται διαρκώς. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 14% του πληθυσμού και κάθε 5 χρόνια προστίθενται σε αυτή την ηλικία πάνω από 100.000 άτομα. Αυτή η δημογραφική γήρανση οφείλεται στην αύξηση του μέσου όρου επιβίωσης αλλά και στην όλο και μεγαλύτερη υπογεννητικότητα. Το γεγονός της γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, εγείρει πολλά ζητήματα, ιατρικής, κοινωνικής και οικονομικής φύσης.
Η σωστή διατροφή πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας – και όχι μόνο- γιατί με την πάροδο των χρόνων εμφανίζονται ορισμένες διατροφικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, σε συνδυασμό βέβαια με καθημερινή σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες, όπως ο περιορισμός του άγχους ή η αποφυγή του καπνίσματος, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση νοσημάτων αλλά και στην ανάπτυξη μιας υγιούς - σωματικά, πνευματικά και ψυχικά - ζωής.
Αν θέλουμε να οριοθετήσουμε την έννοια «υγιεινή διατροφή» , θα δούμε ότι αυτή συμπίπτει με την έννοια «Μεσογειακή Διατροφή», που όπως ορθά αναφέρεται και στον πρόλογο του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού, η UNESCO την χαρακτηρίζει ως το «άυλο πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας». Η Μεσογειακή Διατροφή, με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το ελαιόλαδο έχει πολλά να προσφέρει για μια ισορροπημένη και υγιή ζωή.
Η Ελλάδα έχει την ευλογία να παράγει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και το σύνολο της παραδοσιακής διατροφής της βασίζεται σε αυτό. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε προτεραιότητα στην επιστροφή στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, που περιέχει πολλά όσπρια, λαχανικά, μικρά ψάρια και ελαιόλαδο, άφθονα θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά για την υγεία μας.
Αυτή ακριβώς είναι η προσφορά των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Αξιοποιούν την πλούσια διατροφική μας παράδοση σε συνάρτηση με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην προαγωγή της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Αλλά και στο χώρο της δημόσιας υγείας, η προτροπή των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών στην υιοθέτηση του ελληνικού παραδοσιακού τρόπου διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και στη μείωση της συχνότητας των χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα κακοήθη νοσήματα, η παχυσαρκία και σειρά άλλων νοσημάτων που, είτε άμεσα είτε έμμεσα, συνδέονται με τη διατροφή.
Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να εξαίρουμε τις δράσεις του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, την κα Αθηνά Λίνου και τους συνεργάτες της, οι οποίοι παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στους τομείς της ιατρικής έρευνας και προωθώντας δραστηριότητες σε θέματα αγωγής υγείας και προληπτικής ιατρικής, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.
Κλείνοντας, θεωρώ την έκδοση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών ιδιαίτερα σημαντική και θέλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στη συγγραφή τους, Ειδικούς Επιστήμονες, Καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Χαροκοπείου και Γεωπονικού διότι, αφενός προσφέρουν στον κάθε Έλληνα έναν πλήρη και επιστημονικά τεκμηριωμένο οδηγό, που με απλές και πρακτικές συμβουλές μπορεί να μας μυήσει στην υγιεινή διατροφή, αφετέρου αναδεικνύουν σε διεθνές επίπεδο, για άλλη μια φορά, τα οφέλη της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής».