ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Τα "Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας" ταξιδεύουν στην Κύπρο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:00:00 μ.μ. |
















 Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» (ΠΛΙ), παρουσιάζουν την έκθεση «Αχνάρια μεγαλοπρέπειας: μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς».

Η έκθεση, με αφορμή τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του ΠΛΙ, είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Κούλας Λαιμού διακεκριμένου μέλους της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου, και παρουσιάστηκε αρχικά στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, στη συνέχεια στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Αθήνα για να κάνει τον τελικό της σταθμό στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, όπου θα παραμείνει από τις 30 Οκτωβρίου 2014 έως και τις 19 Απριλίου 2015.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 σπάνιες ελληνικές ενδυμασίες, ανάμεσά τους και κυπριακές, από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού αιώνα, που σκιαγραφούν πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αγγίζοντας το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής.

Αφετηρία στην έκθεση αποτελούν δύο τύποι ενδυμάτων: το φόρεμα της Κάσου-Καρπάθου, ένα φόρεμα τρίμετρο που αναδιπλώνεται και απηχεί τον «κόλπο» του ιωνικού χιτώνα, και το πολύπτυχο ριχτό φόρεμα της Κρήτης, ενώ η κατάληξή της είναι οι δύο φορεσιές της Αυλής, η ενδυμασία που εισήγαγε η βασίλισσα Αμαλία (1837) και εκείνη που στη συνέχεια καθιέρωσε η βασίλισσα Όλγα (1867), και που επηρέασαν τόσο τις αστικές όσο και τις αγροτικές ενδυμασίες στον ελλαδικό χώρο, συμπεριλαμβανόμενης και της Κύπρου.

Η επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου, Πρόεδρος και ιδρύτρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, επισημαίνει πως στην εξέλιξη των γυναικείων τοπικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου γύρω στον 18ο αιώνα εντοπίζονται ενδυματολογικά στοιχεία που αποτέλεσαν τη βάση για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει στα μέσα του 19ου αιώνα, τότε που με τα ρομαντικά κινήματα, αποκρυσταλλώθηκαν οι τοπικές φορεσιές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η σύζυγος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας στις 30 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19:30.

Ειδικές ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στην έκθεση από την κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου Πρόεδρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014, ώρα 16:30 και το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014, ώρα 10:30.

Την έκθεση έρχεται να εμπλουτίσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας: Ιστορίες για φορεσιές και περασμένες εποχές..!»

Συναφής με το θέμα της έκθεσης είναι η «Διάλεξη της Τετάρτης», της Λεβεντείου Πινακοθήκης, με θέμα: Από τον αργαλειό και τη βελόνα στο καβαλέτο: η ελληνική φορεσιά στη ζωγραφική του 19ου και 20ου , από την Έφορο της Ελληνικής Συλλογής Δρα Εβίτα Αράπογλου . Η ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής θα ξεδιπλωθεί μέσα από τις πτυχώσεις των ελληνικών φορεσιών των ανθρώπων που τις φόρεσαν και των καλλιτεχνών που τις ζωγράφισαν. Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, ώρα 19:30 στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ